Acum, la sfarsitul verii, te cam mustra constiinta pentru toata berea pe care ai baut-o in sezonul cald. Inainte sa treci pe vin, iti aratam 6 motive pentru care n-ar trebui sa renunti de tot la bere.
Iata ce poate sa faca berea pentru organismul tau:
1. Te ajuta sa te recuperezi dupa efort
Daca imediat dupa sala te vezi cu prietenii la o bere, sa stii ca faci foarte bine. Cercetatorii de la Universitatea Granada le-au cerut studentilor sa faca sport pana cand termperatura corpurilor lor a ajuns la 40 de grade, apoi le-au dat bere si apa pentru hidratare. Surprinzator, cei care au baut au fost putin mai hidratati decat cei care au baut apa. Cu exceptia acestei situatii, cand trebuie sa te recuperezi dupa efort, noi iti recomandam sa te hidratezi cu multa apa.
2. Iti protejeaza creierul
Cercetatorii chinezi au demonstrat ca berea te protejeaza de bolile Alzheimer si Parkinson, dar si de cancer. Explicatia sta intr-un compus din hamei, xantohumol, care are antioxidanti mai puternici decat cei prezenti chiar in ceaiul verde si produsele de soia si care incetineste dezvoltarea bolilor neurodegenerative.
3. Iti imbunatateste imunitatea
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Sanatate si Stiinta din Oregon, consumul moderat de alcool iti imbunatateste sistemul imunitar si te ajuta sa lupti cu infectiile. Astfel, cei care nu consuma bere au de trei ori mai multe sanse sa raceasca. Atentie, insa! Daca intreci masura faci mai rau: iti slabesti sistemul imunitar!
4. Iti intareste muschii
Femeile care beau cel putin doua beri pe zi pot avea oase mai puternice, potrivit unui studiu publicat in Ziarul de Medicina Naturala. Berea este o sursa excelenta de siliciu biodisponibil, un element fundamental pentru oasele noastre. De exemplu, 64% din cantitatea de siliciu din berea fara alcool este absorbita de corp, spre deosebire de 4% din banane.
5. Aliat impotriva imbatranirii
Consumata in cantitati moderate, berea poate avea proprietati antiinflamatorii ce au drept efect incetinirea procesului de imbatranire. Hameiul utilizat la fabricarea berii poate influenta productia de neopterina, un marker al proceselor inflamatorii, ca si nivelul de triptofan, aminoacid esential al carui nivel scazut pare sa se asocieze cu intensitatea crescuta a inflamatiilor.
6. Contine mai putine calorii decat laptele
Atentie!
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare. Un consum moderat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maxim 5%.