Exista proasta impresie cum ca persoanele care tin post nu au la dispozitie prea multe mancaruri pe care le pot consuma si asta pentru ca au interzise mai multe categorii alimentare. Nimic mai fals. La dispozitie exista tot felul de legume si verdeturi care se gasesc pe piata aproape tot timpul anului, iar daca nu, cu siguranta o gospodina are cateva pungi de verdeturi in congelator, pregatite inca din vara. De asemenea, poti consuma seminte, fructe oleaginoase si fructe proaspete. Organismul nu va fi privat de nutrientii necesari in perioada postului, intrucat categoriile de alimente mentionate anterior sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti puternici si proteine vegetale de calitate. De asemenea, exista si carbohidratii buni, care ofera satietate pentru o perioada lunga de timp.
Mancarea de post nu trebuie sa fie plictisoare si fara gust. Ai atatea variante. O idee inedita ar fi sa-ti prepari cate 3-4 salate pe zi. Le poti face cu cateva zile inainte si le poti pastra in caserole inchise bine ermetic. In acest mod nu va trebui sa te gandesti zilnic ce sa mananci. Mai jos vei gasi 6 retete de salate de post inedite si usor de facut:
1.Salata din legume gatite la cuptor
Cine spune ca salatele se fac doar din alimente si verdeturi crude? Iata ca exista si aceasta varianta, care este cat se poate de consistenta. Ingredientele necesare sunt:
- 3 rosii medii
- Supa de legume - o cana
- 2 ardei grasi ( sa fie culori diferite pentru a obtine o salata cat mai atractiva vizual)
- 1-2 fire de ceapa verde
- Ierburi aromatice (marar, patrunjel, cimbru, etc)
- Sare si piper dupa gust
- 1-2 linguri de ulei de masline
Toate legumele se taie marunt si se pun intr-un vas termorezistent peste care se pune zeama de supa de legume, apoi se pune la cuptor la 180 de grade timp de 30 de minute. La final se adauga condimentele si ierburile aromatice.
2.Salata green
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Este o salata fresh si verde, in care predomina ingredientele verzi. Ingredientele necesare sunt:
- 2 cani de frunze de salata verde
- 2-3 castraveti
- 1 ardei gras verde
- 1-2 legaturi de patrunjel
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de ceapa verde
- 3-4 rinichi – optional
- Condimente dupa gust
Ingredientele se taie si se amesteca bine intr-un bol. Este o salata vie sau cruda.
3.Salata din legume, fructe si sos de soia naturala
Este o salata exotica, care sigur va fi pe placul oricui. Ingredientele necesare sunt:
- 300 grame de telina taiata marunt si apoi fiarta
- 1-2 mere verzi si mari – se taie cuburi
- 1 morcov mare taiat marunt
- Jumatate de cana de nuci
- Jumatate de portocala taiata bucati mici
- Sos de soia bio sau alt tip de sos light la alegere
- Sare si sirop de artar - pare ciudat, dar gustul te va surprinde

4.Salata rosie cu legume, fructe si verdeata
Este o salata cu aspect de maturica, pentru ca toate ingredientele se taie fasii lungi si subtiri. Ingredientele necesare sunt:
- 100 grame de varza rosie data prin razatoare
- 2-3 morcovi medii taiati fasii subtiri
- 1 sfecla medie sfecla rosie data prin razatoare – o poti pregati la cuptor sau o poti fierbe
- 1 mar mare rosu dat prin razatoare
- 50 grame de prune uscate
- Zeama de la o lamaie
- 1-2 linguri de ulei de masline
Ingredientele se taie fasii, apoi se amesteca bine intr-un bol pana se intrepatrund toate aromele.
5.Salata de castraveti racoritoare
O salata foarte buna pentru digestie si care care iti va aduce un aport ridicat de energie. Ingredientele necesare sunt:
- 2-3 castraveti taiati rondele
- 2 legaturi de patrunjel tocat
- 1 legatura de marar tocat
- 2-3 frunze de salata verde
- 1-2 linguri de otet balsamic
- 1 avocado mediu taiat rondele
- 2 linguri de seminte de phylium (le gasesti la plafar, magazine bio online si supermarketuri) – cresc gradul de satietate
- 1-2 linguri de ulei de masline

6.Salata mozaic
O alta salata consistenta care se prepara atat din legume gatite la abur cat si crude. Ingredientele necesare sunt:
- 4-5 cartofi dulci
- 250 grame de fasole rosie sau neagra (daca nu ai, poti pune fasole alba)
- 1-2 morcovi
- 2-3 castraveti murati
- 1 sfecla rosie medie
- 1-2 linguri de ulei de masline
- 1-2 ardei grasi
- Ierburi aromatice
- Condimente dupa gust
Legumele se fierb in coaja in vase separate, apoi se curate, se taie in bucati mici si se pun intr-un bol, care se lasa la rece 1 ora. Nu se aseaza oricum in bol sau farfurie, ci pe un pat creat din felii de ardei gras.