6 trucuri pentru a adormi mai repede

Am prieteni care cred ca dormitul este pierdere de timp, iar eu le tot explic ca somnul are un rol foarte important pentru sanatatea noastra. E destul de simplu. Daca dormi, ai bateriile incarcate iar mintea iti merge brici.

Daca nu dormi, risti sa devii depresiv, sa te ingrasi si sati creasca si tensiunea arteriala. Sa nu mai vorbim ca n-o sa fii foarte simpatica avand cearcane si pungi la ochi. Prin urmare, trebuie sa dormi si noi te invatam cum sa faci asta mai repede. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1. Gaseste-ti numarul potrivit de ore pe care trebuie sa le dormi

Poate ca reusesti sa dormi pe noapte doar 4 ore, ca Madonna si Martha Steward, dar asta nu inseamna ca functionezi la capacitate maxima. Un adult are nevoie sa doarma intre 7 si 8 ore, dar nu este o regula batuta in cuie. Experimenteaza mai multe variante pana cand ajungi la numarul potrivit de ore de somn pentru tine. 

2. Stabileste-ti o rutina inainte de culcare

Nu este o idee buna ca dupa ce incerci sa te relaxezi si sa te pregatesti de culcare, sa te apuci sa speli vase sau sa intinzi rufele, pentru ca te vei activa din nou. Ai nevoie de o rutina prin care iti anunti creierul ca este timpul sa se pregateasca de somn. Fie ca bei o cana de ceai sau faci o baie calduta, te vei relaxa si vei fi pregatita de somn. O alta modalitate prin care iti poti anunta creierul ca se poate odihni este sa ai un program clar de culcare si de trezire. 

3. Inchide toate gadgeturile 

Cand te-ai hotarat sa te culci, nu inchide laptopul, dupa care sa te muti in pat si sa stai pe telefon pe Facebook. Nu e nicio diferenta. Gadgeturile trebuie inchise cam cu o ora si jumatate inainte sa te culci, spun specialistii. Daca te trezesti noaptea sa bei apa, incearca sa rezisti tentatiei de a-ti arunca un ochi pe telefon, chiar si la ceas. Lumina albastra emisa de aparatele electronice suprima productia de melatonina, hormon care induce somnul.

4. Ai grija ce mananci 

Daca mananci alimente grase inainte de culcare, iti vei obliga organismul sa munceasca mai mult pentru digestie, ceea ce il va tine ocupat din a adormi. De asemenea, evita sa bei cafea sau sa mananci ciocolata dupa ora 14, iar ultimul pahar de vin trebuie terminat inainte de ora 21. 

5. Fa o baie calduta 

Cea mai eficienta metoda de a adormi mai repede este si cea mai simpla: fa o baie calduta. Calduta, nu fierbinte, pentru ca aceasta din urma stimuleaza organismul. Adauga in apa din cada uleiuri pentru aromoterapie. Lavanda face minuni cand vine vorba despre relaxare. 

6. Creeaza-ti conditii ideale de somn 

Cel mai important pas in acest sens este sa elimi lumina. Daca in camera ta va fi aproape intuneric, corpul tau va elimina melatonina. Trage draperiile si daca nu poti face intuneric in camera, poarta ochelari pentru somn. Daca ai un ceas digital, intoarce-l cu fata la perete pentru a nu te deranja lumina. Tine cont si de temperatura. Corpul tau nu are nevoie decat de maximum 18 grade pentru a produce melatonina.

Tags:
somn
culcare
odihna
oboseala
pat
dormitor
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Sanda
    1. Sanda 30.06.2014 08:50

    foarte faine sunt pernele pentru relaxare de la pernegravide.ro

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare