6 trucuri sa faci sport pe caldura

Ai reusit si tu sa-ti faci un program de alergat si de sport si chiar te-ai tinut de el cu constiinciozitate. Dar cand au venit caldurile insuportabile ti-a pierit orice chef de a alerga prin soare. 

Iti dam 6 trucuri care sa te ajute sa te tii de programul de sport. 
 
1. Antreneaza-ti creierul sa reziste la caldura 
 
Corpul are nevoie de timp sa se acomodeze cu temperaturile mari sau cu orice schimbare de mediu. De obicei sunt suficiente 10, pana la 14 zile, de expunere la caldura pentru ca organismul tau sa nu mai aiba nicio problema. Cum vei sti ca te-ai adaptat la caldura? Vei transpira mai putin. 
 
Incepe cu 10, 15 minute de exercitii facute afara si incearca sa eviti orele de foc, intre 13 si 17. Creste treptat timpul petrecut afara in urmatoarele 10 - 14 zile si vei vedea schimbarile. 
 
2. Bea multa apa 
 
Ai tot auzit sfatul asta, stim. Trebuie sa bei multa apa vara pentru ca transpiri, cand faci sport, din acelasi motiv, dar cand faci sport vara e cu atat mai necesar sa bei apa. Deshidratarea medie produce oboseala, dureri de cap si anxietate, in timp ce deshidratarea severa poate da febra, decojirea pielii si chiar pierderea constientei. 
 
Unii experti recomanda sa bei 200 de mililitri de apa cu 20 de minute inainte sa faci exercitiile afara si cate 200 de mililitri la fiecare 15 minute in timpul antrenamentului. Dupa ce ai dat tot ce-ai putut, ai voie sa bei o bere rece. Cercetatorii de la Universitatea din Granada, din Spania, au ajuns la concluzia ca berea poate hidrata organismul dupa sport mai bine decat apa. 
 
 
3. Poarta haine potrivite 
 
Daca vrei sa te tii de sport chiar si vara, merita sa investesti in echipament de calitate. Cumpara haine din materiale usoare, care ii permite transpiratiei sa se evapore, dar si o sapca ce te va proteja de soare. Te vor ajuta sa eviti iritatiile pielii provocare de transpiratie. 
 
4. Nu uita sa te dai cu crema pentru protectie solara
 
Cand pleci la alergat te expui foarte mult, asa ca imagineaza-ti ca pleci la plaja. Da-te cu crema pentru protectie solara peste tot, incepand de la urechi, fata si nas, pana la gambe si in spatele genunchilor. Studiile au aratat ca partea de jos a piciorului este zona unde cele mai multe femei fac cancer de piele. 
 
5. Tine gustarile sarate la indemana
 
Te gandesti ca sarea iti face sete, iar acest sfat nu are sens pentru tine, nu? Prin transpiratie eliminam si saruri cum ar fi sodiu si magneziu. Apa eliminata o inlocuiesti pentru ca ai grija sa te hidratezi, dar cu sarurile cum ramane? Ia o gustare dintr-un iaurt fara grasimi, in care adauga o mana de seminte de dovleac sau o banana si o mana de seminte sarate. 
 
6. Fa un dus rece inainte sa pleci la alergat
 
Dusul rece sau o bautura care a fost tinuta la frigider vor combate efectele caldurii si iti vor imbunatati performanta. Cei care participa la ultra-maratoane sau la Ironman poarta uneori veste speciale umplute cu gheata care le pastreaza temperatura optima a corpului. 
 
 
Tags:
sport
caldura
apa
hidratare
alergare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare