7 combinatii de alimente care se digera greu

Secrete 15.07.2016 Livia Caled

Nu toate alimentele au acelasi impact asupra sistemului digestiv, unele se digera foarte usor si nu creeaza niciun fel de problema, iar altele se digera greu si trebuie sa avem grija sa nu le combinam in feluri nepotrivite care pot provoca dureri de stomac, balonare, reflux gastric, constipatie, crampe si senzatia de preaplin.

In general, alimentele cel mai greu de digerat sunt cele care contin multe grasimi, tot felul de condimente (curry, piper cayenne) sau prea mult zahar. Nu este o regula ca alimentele cu cele mai multe calorii se digera greu, multe legume contribuie si ele la incetinirea digestiei, de exemplu legumele crucifere sau cele care contin multe fibre si sunt consumate crude. Alte alimente care se digera destul de lent, mai ales daca nu sunt combinate bine la masa, sunt fasolea, nautul si lintea, dar si carnea de vita sau porc.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Care sunt combinatiile alimentare care incetinesc digestia?

1. Fasolea cu carnati

Atat fasolea, cat si carnea tocata sunt alimente care se digera greu. Daca le combini, atunci nu te astepta sa te simti prea usoara cand te ridici de la masa. Pentru a evita balonarea si sa ingreunezi mai mult digestia, evita sa mai mananci si desert, sa consumi bauturi carbogazoase sau sa iei gustari la putin timp dupa masa.

2. Shaorma

Shaorma este o adevarata bomba calorica. Pentru ca este o combinatie de carne si sosuri, ea poate crea balonare si alte probleme digestive. Cand mananci shaorma, cel mai bine este sa o combini cu un iaurt pentru a accelera digestia si sa iei urmatoarea masa doar cand senzatia de foame s-a instalat.

3. Pastele cu sosuri grase si carne

Pastele bolognese sunt o combinatie de sos, carne tocata si paste, un amestec nu tocmai prietenos cu stomacul. Daca mai adaugi si niste seminte in toata schema asta, atunci nu te astepta sa ai o digestie prea usoara.

4. Popcornul si sucurile carbogazoase

Da, stiu, e greu sa mergi la film si sa nu-ti iei popcorn si suc. Cu toate astea, nici popcornul si nici sucurile nu sunt sanatoase. Sucurile irita stomacul si sunt pline de zahar, iar popcornul este plin de sare si grasimi.

5. Cartofii prajiti cu snitel

Prajeala, asa cum stim cu totii, ingroasa vasele de sange si, in timp, creste riscul de afectiuni cardiovasculare. Pe langa acest lucru, ea incetineste digestia si poate irita stomacul. Sa combini carnea cu cartofii cu ouale si cu prajeala e o idee destul de nefericita, mai ales daca tii la greutatea ta.

6. Carnea cu pastele fainoase

Carnea se digera foarte lent spre deosebire de alimentele vegetale, acesta este si motivul pentru care ea predispune la instalarea cancerului de colon. Daca este combinata nepotrivit, de exemplu cu paste fainoase, atunci ea sta in intestine mai mult de 12 ore. Ca sa se digere usor, carnea trebuie combinata cu salate verzi sau legume fierte.

7. Omleta cu carne

Ouale se digera destul de lent, in vreo 3 ore, iar daca sunt combinate cu carne, atunci timpul de digestie se dubleaza. Daca mai adaugi si ceapa, un aliment care poate provoca balonare, la timpul tau de digestie se va mai adauga inca o ora.

Daca ai probleme cu digestia, incearca sa consumi iaurt atunci cand consumi alimente condimentate sau prea grase. Iaurtul imbunatateste tranzitul intestinal si aduce bacterii bune in stomac care reduc balonarea si calmeaza crampele abdominale.

Citeste si 5 trucuri pentru o digestie usoara.

 

Tags:
alimente care se digera greu
digestie lenta
digestie usoara
combinatii alimentare
digestie incetinita
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare