7 legume si fructe pe care poti sa nu le mai decojesti

Ne-am obisnuit sa decojim fructele si legumele fara sa ne gandim vreo secunda ca se poate si altfel. De multe ori, in coaja acestora se afla mare parte din nutrieti, asa ca va sfatuiesc sa incercati sa renuntati la acest obicei, cel putin in cazul celor 7 fructe si legume de mai jos. 

Cartofi 
 
Curatatul cartofilor este primul pas pe care il faci atunci cand incepi sa gatesti, insa afla ca in coaja acestora se afla 20% din nutrienti, cum ar fi vitamina B, mineralele si cam toate fibrele. Data viitoare cand faci piure, salata orientala sau pur si simplu mananci cartofi fierti, lasa coaja pe ei. 
 
Cartofii dulci 
 
Ca si fratii lor, cartofii ducli inmagazineaza in coaja cei mai multi nutrienti, printre care vitamina C, potasiu si betacaroten. 
 
 
Vinete 
 
Coaja vinetelor contine un fitonutrient numit nasunin, un antioxidant ce repara celulele afectate de boala sau de imbatranire. 
 
Castraveti 
 
Ai mai fi aruncat vreodata coaja castravetilor daca ai fi stiut ca este plina de antioxidanti necesari sistemului imunitar si fibre care previn constipatiile?
 
Morcovi 
 
Daca speli bine bine morcovii, chiar n-ai niciun motiv sa ii decojesti. Toti antioxidantii sunt concentrati in coaja sau imediat sub ea. Fa la fel si cu verisorul alb al morcovului, pastarnacul. 
 
Merele 
 
Daca faci parte din categoria celor care curata coaja merelor pentru ca li se pare ca este greu de digerat, ia aminte ca asta se intampla pentru ca este plina de fibre care iti tin de foame si, intr-adevar, ajuta la digestie. Coaja merelor este o arma foarte eficienta impotriva cancerului, deoarece contine vitamina C si quercitina. 
Tags:
fructe
legume
coaja
nutrienti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare