A venit timpul sa inlocuiesti sandvisurile si omleta de la micul dejun cu cuscus. Te vei bucura tot de o masa consistenta, doar ca mult mai sanatoasa. Oricine trebuie sa aiba cuscus in casa si asta pentru ca poate inlocui carnea si orezul cu succes si poate fi gatit intr-o multime de moduri. Castigi proteine vegetale, antioxidanti, minerale, vitamine si fibre digestive de calitate. Ca sa fie si mai mare uimirea iti vom dezvalui ca nici macar nu este nevoie sa gatesti cuscusul. Este de ajuns sa-l lasi in apa calduta sau rece timp de 30 de minute, il scurgi bine de apa si apoi il poti gati dupa bunul plac. Nu putem spune acelas lucru despre alte alimente consistente precum tofu, orez sau altele. Desi este vorba de niste seminte si nu cereale, ai crede ca se consuma doar la pranz sau la cina, dar realitatea este ca te poti bucura si la micul dejun de mese pe baza de cuscus. Asta daca vrei sa slabesti fara infometare si apoi sa-ti mentii usor silueta!
Desi in 100 de grame de cuscus se gasesc in jur de 160 de calorii, tine cont ca ai nevoie la o masa doar de 3 linguri ca sa te saturi. Aceste seminte isi maresc volumul in stomac si te saturi instant. Plus de asta, absorb grasimile si toxinele si le elimini mult mai usor. Iata ce mese matinale iti propunem noi:
1.Salata de fructe cu cuscus
Ai nevoie sa hidratezi in apa rece cuscusul, il scurgi si il combini cu o cana de fructe de padure proaspete sau inghetate. Adauga zeama de lamaie sau lime si scortisoara. In loc de apa, poti hidrata cuscusul in iaurt grecesc cu putine grasimi sau lapte vegetal la alegere. Mai poti decora si cu mango.
2.Budinca din cuscus
Asa ceva chiar este inedit! Ai nevoie sa hidratezi cuscusul cam
30-40 de minute, il scurgi bine si il faramitezi bine la blender. Adaugi iaurt grecesc sau lapte vegetal, jumatate de banana semi-coapta, scortisoara, zeama de lamaie si fructe la alegere. Inainte de consum, tine budinca mcar 20 de minute la frigider.
Vezi aici si budincile din chia!
3.Aperitiv matinal cu cuscus
Sigur nu ai mai incercat asa ceva pana acum! Daca esti fan legume umplute cu orez si afla ca poti obtine legume umplute mult mai sanatoase cu ajutorul acestor seminte. Le hidratezi sau le fierbi putin sau le calesti cu ceapa, usturoi si ardei gras. Scurgi de zeama sau astepti sa se raceasca daca ai ales prepararea termica si umpli jumatati de legume crude de dimensiuni mari. Iti sugeram rosii, ardei gras, palarii mari de ciuperci champignon, dovleceli, vinete, castraveti, avocado, etc. Se serveste cu o portie mare de salata verde pentru a stimula si mai mult digestia.
4.Mic dejun mediteranean
Daca vrei culoare in farfurie, incearca aceasta mancare! Ai nevoie de:
- 3-4 linguri de cuscus – il gatesti cum vrei
- 1 ardei gras rosu
- 6-7 rosii cherry
- 1 ceapa rosie
- Cateva masline nesarate si fara samburi
- Zeama de lamaie
- 1 cana de fructe de mare la grill sau cuburi de piept de pui la grill sau chiar somon
- Putin ulei de masline
- 2 legaturi de patrunjel
- Sare si piper dupa gust
- Jumatate de ardei iute, dar fara samburi
5.Mic dejun racoritor cu cuscus
Ai nevoie de un mix de legume marinate peste noapte si de cateva luni bune ca cele pentru iarna. Ai nevoie de 3 linguri de cuscus cu cata salata marinata doresti. Poti alege varza marinata, rosii, ciuperci champignon, dovleceli, morcovi, etc.
6.Chiftele vegane din cuscus
Pot fi consumate cu tot felul de sosuri light si tot felul de legume sau salate de cruditati sau marinate. Salata verde insa ajuta si mai mult digestia. Ai nevoie de cuscus inmuiat in apa si apoi scurs de apa si faramitat cu lingura, dupa care se amesteca cu mix de legume faramitate si 2-3 oua batute spuma. Se formeaza piftele mai mici sau mai mari si se rumenesc la cuptor pe hartie de copt. Doar 10-15 minute!
7.Porridge cu cuscus
Ai nevoie de o cana de cuscus fiert in lapte vegetal, astepti sa se raceasca putin si decorezi cu fructe dupa preferinte. Adauga zeama de lamaie si scortisoara.