Romanii dau mare parte din salarii pe mancare, asa ca este necesar sa inveti sa cheltuiesti mai putin pe alimente, dar fara sa neglijezi nevoile corpului tau de a manca sanatos. Urmeaza sfaturile noastre!
70% din bugetul anual al romanilor se duce in principal pe mancare – alimente proaspete (fructe, legume, lactate, carne, panificatie), dar si produse alimentare cu termen mai mare de valabilitate (conserve, ulei, faina, malai). Statisticile oficiale spun ca atunci cand se aprovizioneaza pentru o luna intreaga, fiecare roman pune in cos, printre altele, cel putin trei kilograme de carne, patru litri de lapte, vreo sapte oua, cam 33 de paini de 1 leu si mai bine de patru kilograme de legume, pe care plateste, in medie, 200 de lei.
Un studiu a aratat ca romanii au cheltuit anul trecut, in medie, 107 euro pe luna pe mancare si bauturi fara alcool, iar asta inseamna o treime din salariul pe care il castiga, adica 28%.
Cum sa scazi bugetul alocat cumparaturilor
1. Planifica
Daca vrei sa iei alimente pentru o saptamana sau chiar doua si pleci la cumparaturi fara un plan, sunt sanse foarte mari sa pui in cos produse la intamplare, sa fie acolo, si sa omiti unele care chiar ti-ar fi trebuit. Inainte sa pleci la cumparaturi, fa meniul pentru toata saptamana (3 mese + 2 gustari pe zi), apoi fa o lista in functie de ingredientele de care ai nevoie.
2. Profita de reduceri si de baxuri sau de pachetele mari
Chiar daca ti-ai facut un meniu acasa, poti sa il adaptezi in functie de ce oferte gasesti. Daca ai prins o oferta buna la cartofii dulci (pe care oricum nu prea ii gasesti in piata), citeste repede reteta de
lasagna de dovlecei cu cartofi dulci si vezi ce ingrediente iti lipsesc de acasa. Sau daca ai gasit o oferta foarte bune la produse care sunt mai rezistente si au termen de valabilitate mai mare, cum ar fi pastele sau tonul la conserva, cumpara mai multe cutii. Mai mult de atat, alimentele vandute in cantitati mai mari sunt si mai ieftine, asa ca ai un produs care iti place foarte mult si de care stii ca nu te vei plictisi, cumpara-l la bax.
3. Cumpara produse de sezon
Profita de tot ce iti ofera fiecare anotimp si vei simti diferenta si in portofel. Nu te lasa ispitita de fructele si legumele din supermarket, care sunt in mare parte aduse din afara si, de cele mai multe ori, fara niciun gust. Fa o vizita in piata si gateste in functie de ce gasesti acolo.
4. Atentie la strategiile comerciantilor
Comerciantii au strategii bine puse la punct, care au scopul de a ne face sa cumparam mai mult: produsele de la intrare iti deschid pofta, iar cuvintele "gratis", "oferta" sau "natural" te pacalesc sa cumperi chiar si lucruri de care nu ai nevoie. Tine minte aceste lucruri cand pleci la cumparaturi. In plus, nu te repezi la produsele de pe raftul din mijloc, caci sunt asezate special sa-ti sara direct in ochi, dar nu pentru ca ar avea cele mai bune preturi.
5. Gateste acasa
Asta te-am sfatuit de mii de ori si stii ca este mult mai sanatos si mai ieftin. Dar pe langa toate mancarurile de baza pe care le faci pentru mesele principale, poti pregati chiar si gustarile (
uite aici cateva idei), dar mai ales sosurile pentru paste, dressingurile pentru salate sau chiar si painea (pe care o poti face cu seminte, exact cum iti place tie).
6. Creste ierburi in bucatarie
Si ce daca stai la bloc si nu ai gradina? Poti sa cultivi in ghiveci tot ce-ti doreste inima. Sau stomacul. Fa-ti o mini-sera cu patrunjel, coriandru, busuioc, tarhon, cimbru, rozmarin, chives, oregano, marar, menta, ceapa verde sau chiar rosii cherry.
7. Renunta din cand in cand la carne
Postul nu are doar semnificatie religioasa, ci are si rolul de a-ti curata organismul. Mergi pe aceasta premisa macar o data pe saptamana si renunta la carne. Pe langa faptul ca va fi o masura sanatoasa, dar te va scuti si de niste cheltuieli. Consuma alte alimente bogate in proteine, cum ar fi naut, linte, fasole, quinoa.
Uite aici cateva retete delicioase fara carne.