Multe persoane iubesc mancarurile pe baza de oua, dar nu multi au curajul sa le incerce. Asta pentru ca exista mitul ca ouale ingrasa destul de mult si pot cauza reale probleme la nivelul ficatului sau arterelor, dand peste cap si nivelul colesterolului. Ei bine, un lucru este cert! Nu avem voie sa excludem din alimentatie ouale, deoarece contin nutrienti importanti pentru organism, dar putem preveni problemele cu silueta si cele de sanatate daca le consumam mai rar, in cantitati mici si le includem in retete cat mai sanatoase cu putinta.
Oricat de sanatoase ar fi ouale, este evident ca nu poti consuma omleta cu branza si carnati in fiecare dimineata, asa-i? Problema la consumul de oua este ca unii nu stiu cand sa se opreasca, pentru ca sunt absolut delicioase, dar in cadrul acestui articol vei descoperi cum le poti combina cu alimente sanatoase care sa compenseze si prin gust. Asadar, iti propunem 7 idei de a include oua la masa de dimineata, care nu-ti vor aduce deloc neplaceri:
1.Scrob cu seminte de chia
Cu siguranta nu ai mai consumat niciodata un scrob atat de inedit. Partea minunata este ca nu te va durea stomacul de la consistenta clasica a scrobului si nici macar nu este necesar sa folosesti multe oua asa cum te-ai obisnuit. Iata ce ingrediente sa folosesti:
- 1 ou mare
- 3 linguri mari de seminte de chia
- 1 cana de baby spanac sau spanac matur - poti alege si alte verdeturi precum leustean, patrunjel, marar
- Jumatate de ceapa rosie medie
- 1 lingura de ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- Patrunjel proaspat tocat pentru decorare
Intr-un vas adanc vei bate oul si il vei combina cu restul ingredientelor faramitate si condimentele. Se amesteca bine si se gateste la tigaie ca orice scrob. Te asigur ca este o bunatate scrobul acesta si merge perfect cu diverse tipuri de rosii si chiar si gogonele sau alte muraturi.
2.Avocado captusit cu ou
Sigur nici asa ceva nu ai mai consumat. Ai nevoie de 2 avocado medii pe care sa-i tai pe jumatate si sa adaugi in ei continutul unui ou. Adauga ceapa rosie faramitata, ceapa verde, ce condimente doresti, verdeturi si chiar legume proaspete taiate marunt. Se adauga la cuptorul de aragaz pentru 5-7 minute sua 10 daca vrei o masa usor rumenita. Se serveste cu rosii, sosuri light si salate de cruditati.
3.Tacos mexican pe post de mic dejun
Daca iubesti notele mexicane, afla ca silueta nu va avea de suferit cu acest tip de taco la care poti folosi:
- 1-2 pite – le gasesti in magazine si supermarketuri de cumparat
- 1-2 oua – se gatesc sub forma de scrob
- 1 ceapa rosie faramitata – se adauga la scrob in tigaie
- 3-4 ridichi – taiate rondele
- 1 legatura de patrunjel proaspat tocat
- 3-4 felii de avocado semi-copt
- Suc de rosii
- 1 lingura de condiment curry
- 1 lingura de ulei de masline
Scrobul se gateste normal, se adauga in mijlocul pitelor si apoi se decoreaza cu restul ingredientelor. La final se ruleaza pitele.
4.Briosa din oua
Ai nevoie de niste forme de briosa obisnuite. Ingrediente:
- 2-3 oua
- Verdeturi la alegere (spanac, patrunjel, ceapa verde, leustean)
- Ceapa rosie
- Ardei rosu gras
- Ardei iute fara samburi
- Rosii taiate cuburi
Ouale se bat intr-un vas adanc, se adauga ingredientele alese si se umple pe rand cate o cupa de la formele pentru briose. Se lasa la cuptor maxim 2-5 minute. Vei obtine cele mai sanatoase si satioase briose. Le poti consuma cu salate de cruditati sau muraturi.
5.Rosii umplute cu salata de oua
6.Ochi pe pat de varza kale si branza feta
Ai nevoie de 1-2 felii de paine Ezekiel pe care le vei decora cu 1 cana de varza kale, ceapa rosie taiata julien, 1 lingura de branza feta si un ochi semi-moale gatit la tigaie cu putin ulei. Decoreaza cu patrunjel proaspat sau marar!
7.Guacamole cu oua
Ai nevoie de 2-3 avocado semi-copti si faramitati cu furculita, ceapa rosie, rosii, fulgi de chilli, patrunjel si 1 ou fiert tare faramitat. Se amesteca tot si pasta se serveste la tartine.