7 moduri prin care previi problemele cu inima

Afectiuni 01.06.2016 Livia Caled
Nu numai genetica are un cuvant de spus cand vine vorba de problemele de inima, ci si stilul de viata, mediul si alimentatia. Lipsa activitatii fizice, stresul, alimentatia deficitara si poluarea sunt printre primii factori care cresc presiunea sangelui, colesterolul, glicemia si, in acest fel, duc la instalarea afectiunilor cardiace. Un studiu realizat in 2004, la care au participat peste 30.000 de oameni din 52 de tari, a aratat ca schimbarea stilului de viata previne pana la 90% din bolile de inima. 

Care sunt cele mai bune metode prin care sa eviti problemele cu inima?
 
1. Consuma multe fibre
 
Cu cat consumi mai multe fibre, cu atat o sa ai un tranzit intestinal mai accelerat si vei evita ingrasarea. Persoanele care nu consuma fibre la fiecare masa sunt predispuse la ingrasare si, implicit, la afectiuni cardiace. Alimentele care contin cele mai multe fibre sunt legumele, fasolea, nautul, lintea, fructul de avocado, prunele uscate, painea integrala, cerealele integrale, migdalele, nucile si semintele.

3. Evita alimentele procesate
 
Alimentele procesate sunt alimentele care contin tot felul de coloranti, arome artificiale, conservanti, agenti de prelucrare si alti aditivi. Printre cele mai procesate alimente se numara mezelurile, care contin multe grasimi nesanatoase si chimicale, dar si dulciurile ambalate, conservele, margarina si diverse alte alimente ambalate. 
 
4. Elimina grasimile hidrogenate
 
Poate ca cele mai nocive alimente pentru sistemul cardiovascular sunt cele care contin grasimi hidrogenate, adica acele grasimi care au fost modificate printr-un proces industrial de hidrogenare. Desi alimentele care contin grasimi hidrogenate sunt gustoase, ele nu aduc niciun beneficiu sanatatii, ele doar cresc colesterolul si cresc riscul de boli de inima. Grasimile saturate se gasesc in produse de patiserie si de cofetarie, maioneza din comert, gogosi, cartofi prajiti de la fast-food, chipsuri, margarina, sosuri, dar si diverse mezeluri.
 
4. Ai grija la glicemie
 
Daca obisnuiesti sa consumi multe dulciuri, atunci ar trebui sa incerci sa reduci cat mai mult cantitatea de dulce din fiecare zi. Un nivel prea mare de glucoza in sange duce nu numai la diabet, ci si la boli cardiovasculare si cancer. Incearca sa consumi fructe si dulciuri cat mai naturale si sa renunti la dulciurile din comert si sucurile carbogazoase sau nenaturale. 
 
5. Consuma alcool cat mai rar
 
Alcoolul creste tensiunea arteriala, de aceea ar trebui consumat cu moderatie. De asemenea, mai multe studii au aratat ca un consum constant de alcool in cantitati mari pe o perioada mare de timp poate duce la tulburari de ritm cardiac si poate creste incidenta cardiopatiei ischemice si a infarctului miocardic. Pe de alta parte, dozele mici de alcool, de exemplu un pahar de vin rosu pe zi, pot proteja organismul de bolile cardiovasculare. 
 
 
 
6. Fa miscare in fiecare zi
 
Sedentarismul, desi pare inofensiv pentru sanatate, este unul dintre cele mai nocive obiceiuri. El afecteaza starea generala de sanatate, de la muschi si inima pana la creier. Statul prea mult pe scaun sau pe canapea incetineste circulatia sangelui, iar inima nu mai este irigata corespunzator, situatie care duce la cresterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. 
 
7. Mesele tale trebuie sa fie cat mai colorate si mai naturale
 
Alege pentru mesele tale cat mai multe legume, verdeturi si fructe. Alimentele verzi elimina toxinele din corp si subtiaza sangele, rosiile reduc nivelul de lipide din sange, castravetii hidrateaza organismul, ardeii iuti sunt printre cele mai bune remedii pentru hipertensiunea arteriala si asa mai departe. Fiecare aliment natural iti aduce un beneficiu pentru sanatate, de aceea ar trebui ca ele sa se regaseasca in fiecare masa.
 
 
 
Tags:
inima
sanatatea inimii
obiceiuri sanatoase
probleme inima
ritm cardiac
aritmie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare