7 moduri prin care sa-ti faci cafeaua mai sanatoasa

Cafeaua este buna pentru tine, mai ales daca faci parte dintre persoanele pentru care cafeaua reprezinta cea mai importanta sursa de antioxidanti. Dar iata cateva trucuri prin care prin care poti sa o transformi intr-o bautura si mai sanatoasa. 

1. Fara cofeina dupa ora 14
 
Cofeina este un stimulant, de aceea ne place cafeaua atat de mult. Cofeina iti da energie si te face sa stai treaz chiar daca esti foarte obosit. Totusi, nu bea cafea dupa ora 14 pentru ca iti vei da somnul peste cap, ceea ce va duce la multe probleme. Daca totusi mai ai nevoie de un strop de energie, incearca alimente care te pot ajuta in acest sens, bea o cafea fara cofeina sau un ceai. Ora 14 nu este batuta in cuie, dar incearca sa tii cont, atunci cand vrei sa bei cafea dupa-amiaza, de ora la care te culci de obicei si de cat de sensibila esti la cofeina. 
 
 
2. Nu-ti umple ceasca de cafea cu zahar 
 
Este foarte simplu sa transformi cafeaua in ceva foarte daunator. Cum faci asta? Adaugand cu generozitate zahar, care este cel mai rau ingredient din  dieta moderna. Zaharul cauzeaza o serie de boli, printre care obezitate si diabet. Daca nu poti sub nicio forma sa bei cafeaua fara zahar, incerca sa-l inlocuiesti cu pudra de stevie, care se obtine din frunzele dulci ale steviei. Stevia are marele avantaj de a fi o planta fara calorii.
 
3. Alege o marca de calitate, de preferat organica
 
Ca si in cazul altor alimente, calitatea cafelei poate depinde de metodele de procesare si de modalitatea in care a fost cultivata. Pentru ca, de multe ori, boabele de cafea sunt stropite cu pesticide, erbicide si alte toxine, iti recomandam sa alegi de cate ori ai ocazia cafeaua organica
 
4. Nu folosi indulcitori artificiali 
 
S-ar putea sa-ti para o idee buna sa pui in cafea, in loc de zahar, indulcitori mai ales ca acestia nu au calorii. Mai multe studii au demonstrat ca indulcitorii artificiali cauzeaza multe probleme de sanatate. Asadar, alege cu incredere pudra de stevie despre care iti spuneam mai sus, siropul de agave sau chiar si mierea
 
5. Adauga putina scortisoara 
 
Scortisoara se impaca atat de bine cu gustul de cafea, incat e pacat sa nu incerci macar. Stutiile au aratat ca scortisoara poate reduce glicemia, colesterolul si trigliceridele la diabetici. Adauga doar un praf de scortisoara si vei fi uimita de rezultat. 
 
6. Pune putina cacao
 
Cacao are multe beneficii asupra sanatatii. Un studiu realizat de cercetatorii spanioli a scos in evidenta faptul ca pudra de cacao poate reduce, pe termen scurt, tensiunea si sa mentina inima sanatoasa. In plus, este si foarte bogata in antioxidanti. Asadar, adauga putina cacao in cafea pentru un gust interesant. 
 
7. Fa-ti cafea la filtru
 
Cafeaua la filtru poate contine subsante nocive care pot creste nivelul colesterolului din sange. Insa poti scapa de acestea folosind un filtru din hartie. Filtrul va retine substantele nocive, dar le va permite cofeinei si antioxidantilor sa treaca.
Tags:
cafea
cofeina
zahar
sanatate
ceai
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare