7 moduri prin care slabesti dupa ce treci de varsta de 50 de ani

In materie de stil de viata, 50 e noul 30, asadar nu te speria de aceasta cifra si mentine-ti in continuare ritualurile de frumusete, sport si relaxare. Daca la 30 de ani, inca mai aveai energie pentru curele de slabire drastice, iar la 40 de ani pareai neobosita la sala, dupa varsta de 50 de ani parca iti vine sa cauti mai multe momente de relaxare si mai putine momente de efort fizic.
 
Deoarece odata cu inaintarea in varsta metabolismul incetineste, este bine sa tii pasul cu el si sa te adaptezi la noua stare de lucruri. Potrivit unor studii, abilitatea organismului de a arde calorii scade cu 1-2 procente la fiecare 10 ani. Acesta este si motivul pentru care la 20 de ani slabesti mult mai repede ca la 40 sau 50.
 
Ce se intampla dupa varsta de 50 de ani? Nu numai metabolismul incetineste, insa apar tot felul de mici probleme si schimbari: imunitatea parca nu mai e asa puternica, pielea de pe gat si fata isi pierde din fermitate, ridurile sunt clare in colturile ochilor, pielea de pe maini trebuie hidratata tot timpul, se instaleaza tot felul de schimbari hormonale, iar menopauza pandeste momentul cel mai potrivit pentru a se instala. Cu toate astea, felul in care te simti la 40 de ani nu este foarte mult diferit la varsta de 50 de ani. Daca ai un stil de viata sanatos, nu ai de ce sa te plangi.

Cum slabesti dupa varsta de 50 de ani?

1. Practica yoga si pilates
 
Nu-i asa ca nu mai ai chef pentru exercitii de tip cardio? Exercitiile yoga si pilates se fac intr-un ritm lent, relaxeaza tot corpul si mentin sanatatea articulatiilor. Incearca sa te mentii cat mai mult activa, iesi cat mai des la plimbari sau la alergat, mergi in drumetii pe munte, iesi cu bicicleta sau mergi la inot. Activitatile fizice te feresc de problemele cardiovasculare, dar si de diabetul de tip 2. Cata activitate fizica trebuie sa faci in fiecare zi? Cel putin 30 de minute. 

2. Consuma 1400-1500 calorii in fiecare zi
 
Pentru ca metabolismul tau este incetinit si arde cu 250 de calorii mai putin in fiecare zi, este recomandat sa reduci portiile si sa eviti carbohidratii rafinati. Potrivit unor studii, la varsta de 50 de ani, pentru a pierde in greutate, o femeie nu trebuie sa consume mai mult de 1400 de calorii in fiecare zi. In general, o femeie activa de 50 de ani are nevoie zilnic de 1600-2000 calorii. 
 
 
3. Alege o dieta mediteraneana
 
Dieta mediteraneana este cea mai sanatoasa dieta si, totodata, cea mai usor de tinut. Consuma la mesele tale peste, fructe de mare, carne slaba de pasare, ulei de masline, oua, salate, iaurt, nuci, seminte, miere, paine integrala, avocado, fructe, lapte, masline si branzeturi, linte, fasole, naut. Aceste alimente sunt pline de nutrienti si te feresc de carentele nutritionale.
 
4. Fereste-te de zahar
 
Zaharul nu numai ca iti incetineste metabolismul, insa te si imbatraneste intr-un mod accelerat. Pentru a-ti mentine pielea elastica si sanatoasa cat mai mult timp, evita dulciurile si ocoleste cofetariile. Cand ti se face pofta de ceva dulce, alege mierea, ciocolata neagra si fructele.
 
 
5. Fa de 2-3 ori pe saptamana exercitii cu greutati
 
Deoarece menopauza produce tot felul de schimbari hormonale in organism si scade rata metabolismului, este important sa faci exercitii cu greutati de 2-3 ori pe saptamana, macar 10 minute pe zi. Aceste exercitii impiedica pielea de pe brate sa se lase si ajuta metabolismul sa arda calorii mai eficient.
 
 
6. Nu-ti construi viata sociala in jurul meselor
 
E simplu sa iesi cu prietenele la masa sau sa le inviti la tine acasa la un platou cu prajituri si un pahar de vin. Insa, acest obicei, nu face decat sa iti aduca kilograme in plus si sa te mentina intr-o stare de sedentarism. Planifica-ti cat mai multe iesiri in weekend, iesi sa dansezi, mergi la film, teatru, concerte si opera, mergi la biblioteca, iesi la plimbari si alergat, fa tot felul de cursuri.
 
7. Invata sa spui "nu"
 
Daca pana la varsta asta nu ai invatat sa spui "nu", atunci e momentul sa o faci. Timpul tau este din ce in ce mai pretios si nu mai ai timp pentru un stres inutil. Fa doar lucrurile care iti plac, fii zgarcita cu timpul tau si selectiva cu oamenii cu care iti petreci timpul liber. Cu cat esti mai relaxata si scoti stresul din viata ta, cu atat iti va fi mai usor sa te concentrezi asupra lucrurilor care chiar conteaza pentru tine. 
 
 
Sursa foto: telegraph.co.uk
 
Tags:
50 de ani
cum slabesti
dieta
dieta dupa 50 ani
sfaturi slabit la 50 ani
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare