7 obiceiuri pe care le crezi inofensive, dar care iti dauneaza

Stii toate regulile pentru o viata decenta si sanatoasa: te speli pe dinti regulat, mananci fructe si legume, faci sport si esti draguta cu oamenii. Totusi, s-au strecurat in viata ta cateva obiceiuri proaste de care trebuie sa scapi. 

1. Ii porti cuiva pica 
 
Oricat de draguta ai fi, (aproape) sigur exista o persoana cu care ai avut cateva conflicte sau cu care consideri ca nu esti pe aceeasi lungime de unda, dar daca nu poti sa ierti si sa treci peste, iti faci rau fizic si psihic. Au dovedit stiintific de la Social Psychology and Personality Science. 
 
2. Te rasfeti cu un pahar de vin sau o bere in fiecare seara
 
Poate ti se pare ca acest obicei te relaxeaza si te ajuta sa adormi mai usor, dar neurologii atrag atentia ca este doar un efect temporar, pentru ca dupa ce organismul tau va termina de metabolizat alcoolul, tu te vei trezi la fel de brusc precum ai adormit. Si nu la 8, cand suna ceasul, ci mult mai devreme. Iti recomandam sa bei alcool cu 3, 4 ore inainte de culcare, daca vrei sa ai un somn bun, iar obiceiul paharului de vin seara sa fie inlocuit cu o plimbare cu bicicleta. 
 
 
3. Iei foarte des pastile pentru calmarea durerii
 
Cum ai facut putina febra la sala sau simti un usor disconfort la nivelul oaselor, imediat ai si luat un analgezic, dar acestea, chiar daca se elibereaza fara prescriptie medicala, iti pot afecta ficatul si alte organe. In plus, s-ar putea ca pastilele sa aiba efect placebo si sa fie totul in capul tau. Maseaza putin zona sau fa o plimbare scurta inainte sa dai fuga la farmacie. 
 
4. Procrastinarea 
 
Acest termen nou introdus in limba romana semnifica un comportament caracterizat prin amanarea actiunilor sau a sarcinilor. Procrastinarea iti poate cauza probleme in viata personala si cea profesionala, dar iti poate dauna si inimii. In momentul in care simti ca nu mai ai control asupra vietii tale incep sa se produca hormonii stresului. In doze mici se numeste adrenaline, in doze mari devine cortizol. Ambele cresc tensiunea arteriala. 
 
5. Esti serioasa tot timpul 
 
Mai multe studii au aratat ca rasul scade tensiunea arteriala, elibereaza endorfine si iti imbunatateste sanatatea, iar un studiu recent facut de Universitatea din Loma Linda, California, a demonstrat chiar ca imbunatateste memoria la adultii cu varste intre 60 si 70 de ani. Asa ca nu mai da ochii peste cap cand dai de vreun filmulet cu pisici haioase pe Facebook. Uita-te la el si ia o portie buna de ras. 
 
 
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele care vad jumatatea plina a paharului traiesc mai mult, fac mai putine depresii si au o rezistenta mai buna la raceli (pe langa multe alte beneficii pentru sanatate). Atunci cand incepi sa-ti faci griji pentru ceva ce nu s-a intamplat, gandeste optimist: te vei descurca si vei gasi sigur o solutie. 
 
7. Faci exercitii fizice foarte usoare
 
E drept ca miscarea e mai buna decat inactivitatea, dar daca poti citi sau scrie mailuri in timp ce alergi pe banda, inseamna ca ceva nu faci bine. Un nou studiu realizat in Australia a aratat ca persoanele care lucreaza intens 30% din timpul pe care il petrec la sala evita moartea precoce printr-un atac cardiac.
 
Foto: Hepta.
Tags:
sanatate
sport
vin
bere
durere
ras
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare