Daca vrei sa nu te mai confrunti niciodata cu surplusul de kilograme, trebuie neaparat sa incluzi des in alimentatie ciupercile. Sunt o buna sursa de proteine vegetale si poti inlocui carnea cu succes. In fond, multe persoane se ingrasa de la prea multa carne consumata in exces si de cele mai multe ori gatita nesanatos, acumuland multe calorii. Carnea nu poate fi combinata niciodata cu carbohidrati la slabire si mentinere, dar proteinele vegetale cum sunt ciupercile merg combinate cu orice. Marele avantaj este ca nu ai nevoie sa le combini cu carnea pentru ca au aceiasi consistenta si le poti consuma peste masura daca este cazul. Ciupercile nu sunt indicate doar la slabire daca asta credeai, ci sunt un aliat de nadejde chiar si pentru sanatate. Contin fibre digestive de calitate, minerale, vitamine, antioxidanti si fitonutrienti esentiali. Nu contin grasimi iar asta inseamna ca poti scapa de colesterolul rau din sange si astfel poti tine la distanta bolile de inima si circulatorii.
Sa stii ca ciupercile sunt si foarte practice si asta pentru ca aila dispozitie o multime de soiuri din care poti alege si toate sanatoase si slab calorice, pot fi gatite intr-o multime de moduri, iar cand nu ai chef sa gatesti poti alege oricand si varianta de ciuperci la conserva. Poti alege ciuperci champignon, pleurotus, portobello, etc.
1.Salata de cruditati cu ciuperci
Este o salata la care te poti juca cu ingredientele. Poti alege fie champignon ori pleurotus pe care sa le gatesti la grill, cuptor sau le poti marina. Adauga apoi patrunjel, marar, ceapa rosie, 2-3 catei de usturoi, condimente, ardei gras rosu, zeama de lamaie si 2 linguri de ulei de masline. Poti adauga si frunze de salata.
2.Salata de ciuperci cu ardei gras
Ingrediente:
• 1 cana jumatate de ciuperci sotate la tigaie
• 1 ardei gras rosu
• 1 ardei gras galben
• 1-2 ardei iuti, dar fara samburi
• Zeama de la o lamaie
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• Sare si piper dupa gust
• 3-4 catei de usturoi faramitati
3.Salata de ciuperci si spanac
Este o salata cu legume gatite la aburi sau tigaie in totalitate. Ingrediente:
•
1 cana de spanac - vezi
aici moduri gustoase de a consuma spanacul
• 1 ceapa galbena sau rosie
• 4 catei de usturoi
• 1 cana de ciuperci
• 1 morcov
• 1 ardei gras rosu
• Cateva rosii cherry
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 2-3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1 ardei iute, fara samburi
• 1 lingurita de curry sau turmeric
4.Salata de ciuperci in stil oriental
Ingrediente:
• 1 cana sau o conserva de ciuperci
• Jumatate de cana de seminte de cuscus – se fierbe 15-20 de minute
• 1 lingura de curry sau turmeric
• 1 ceapa galbena
• 1 ardei gras rosu mare
• 1 ardei iute, dar fara samburi
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 1 legatura de patrunjel
5.Salata de ciuperci in stil mediteranean
Ingrediente:
• 1 cana de ciuperci
• 1 cana de rosii cherry sau mari
• 1 mana de praz sau ceapa verde
• 1 conserva de naut
• 1 cana de ardei gras rosu
• Sare si piper dupa gust
• 3-4 linguri de otet balsamic
• Zeama de la o lamaie
• 3-4 linguri de ulei de masline
Este o salata inspirata de la celebra salata Cobb, la care ingredientele se taie marunt sau cuburi potrivit de mari si se aseaza estetic in farfurie fara a fi combinate.
6.Salata de ciuperci cu fasole
Ingrediente:
• 1 conserva sau o cana de ciuperci albe, rosii sau negre
• 1 cana jumatate de frunze de salata - alege soiuri si culori diferite
• 1 cana de ciuperci
• 1 ceapa rosie
• 3-4 catei de usturoi faramitati
• 3 linguri de porumb la conserva sau fiert in casa
• 1 ardei gras rosu
• 1 rosie medie
• Sare si piper dupa gust
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 3 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de otet
7.Salata de ciuperci cu cartofi
Ingrediente:
• 1 cana sau o conserva de ciuperci
• 1 ardei gras rosu
• 1 ardei iute fara samburi
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 1 ceapa rosie
• Cateva frunze de busuioc
• 3 linguri de otet
• 3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust