Lintea este un superaliment care ar trebui consumat mai des la noi in tara. Este o sursa foarte buna de proteine vegetale, putand astfel sa inlocuiesti fara probleme carnea si totusi sa ai energia necesara de a-ti desfasura activitatile zilnice. Trebuie sa recunoastem ca la noi se consuma mai des fasolea, dar dezavantajul este ca dureaza prea mult pana fierbe si trebuie sa schimbi multe ape pentru a preveni problemele digestive. Chiar daca si fasolea este o sursa buna de proteine, poti alege oricand lintea care are un pret bun si se gateste exact la fel doar ca timpul de preparare este mult mai mic, respectiv 20-60 de minute in functie de tipul de linte ales. Vei fi surprins sa afli ca exista linte rosie, verde, maro, galbena, bruna, portocalie, dar orice ai alege nu vei da gres in ceea ce priveste gustul si consistenta. Partea buna este ca poti diversifica mereu felurile de mancare daca tot exista atatea soiuri si asta cu minim de efort. Ca sa eviti totusi balonarea, te sfatuim sa arunci prima apa in care fierbe lintea. Ideile sunt nelimitate cand vine vorba de mancaruri si anume ca poti incerca humusuri satioase, tocanite, supe cremoase, supe cu zeama, chiftele si chiar salate proaspete. Vei descoperi cele mai inedite retete de salate in randurile urmatoare.
Secretul celor mai reusite salate este sa scurgi lintea de zeama dupa fierbere si sa o lasi sa se raceasca singura intr-un bol inalt. Abia apoi poti face combinatiile de salata dorite si te vei convinge ca si salatele pot tine de foame pentru mult timp daca adaugi linte.
1.Salata de linte rosie si orez
Ingrediente:
- o cana de linte rosie
- 2 linguri de orez
- 10 rosii cherry
- 5 linguri suc de lamaie
- 4-5 linguri ulei de masline
- un ardei gras, tocat marunt
- 3 cepe mici, tocate si ele
- o mana de patrunjel
- o lingurita de chimen
- sare si piper dupa gust
2. Salata verde cu linte si ceapa
Ingrediente:
- o jumatate de salata verde
- o mana de rucola
- o ceapa medie tocata marunt
- un pahar de linte fiarta, poate fi si de la conserva
- o lingura ulei de masline
- sucul de la o lamaie
- sare dupa gust
3.Salata Tabbouleh cu linte
Ingrediente:
• 1 cana de patrunjel proaspat taiat
• 1 cana de linte la alegere
• 1 castravete mare
• 8-9 rosii cherry – se faramiteaza exact ca in poza
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de ulei de masline
4.Salata mediteraneana de linte
Ingrediente;
• 1 cana de linte la alegere
• 1 castravete mare englezesc
• 1 cana de rosii cherry
• 1 ceapa rosie mare
• 2-3 felii de branza feta
• 2 legaturi de patrunjel proaspat
• Zeama de la o lamaie
• 3 linguri de otet balsamic
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 5-6 masline fara samburi
• Sare si piper dupa gust
• Cateva frunze proaspete de menta sau busuioc (poti folosi si alte ierburi aromatice dupa gust)
5.Salata de linte de vara
Ingrediente;
• 1 cana de frunze de salata (alege diverse soiuri si marimi)
• 1 cana de linte la alegere
• 7-8 rosii cherry
• 1 ardei gras galben sau de care culoare vrei
• Jumatate de ceapa rosie
• 2 linguri de ulei de masline
• Zeama de la jumatate de lamaie sau lime
• 2 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
• 1 legatura de ceapa verde
• 1 legatura de marar sau patrunjel
6.Salata de linte si branza Halloumi
Ingrediente:
• 1 cana jumatate de linte la alegere
•
2-3 bucati de Halloumi - vezi
aici cum gatesti halloumi precum carnea
• 1 cana de rosii cherry
• Jumatate de castravete mare englezesc
• 1 ceapa rosie mare
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 1 cana de frunze de salata
• Sare si piper dupa gust
• 3-4 linguri de otet balsamic
• 1 ardei iute, dar fara samburi
• 1 legatura de patrunjel
• 2 linguri de coriandru
• 2 linguri de turmeric
7.Salata de linte si ardei copti
Ingrediente:
• 1 cana de linte la alegere cu sos de rosii
• 1 cana de ardei copti
• 3 linguri de branza la alegere
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 3 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
• 1 legatura de marar
• 1 legatura de patrunjel
• Jumatate de ceapa rosie
• 1 cana de spanac crud
• Zeama de la jumatate de lamaie