7 sfaturi pentru un somn odihnitor

Afectiuni 26.06.2013 Livia Caled

Pentru un somn odihnitor si regulat ar trebui sa renuntam la serile de vineri la bere, noptile pierdute prin Vama, iesirile in cluburi, cafelele de dupa-amiaza, sa ne tinem departe de stres si drame sentimentale, sa fim mereu cu zambetul pe buze si sa nu ne lasam coplesiti de prea multe ganduri. Insa cum asta nu se poate, putem doar sa incercam sa ne imbunatatim calitatea somnului.

Iata mai jos 5 sfaturi care te vor face cu siguranta sa dormi mai bine:

1. Nu pierde noptile si ai grija sa dormi 8 ore pe noapte. Studiile au aratat ca somnul are un efect important pentru imunitate, memorie si atentie. Daca nu apuci sa dormi 8 ore, sunt ok si 7. Important e sa tii cont de orele astea de somn si sa nu sari peste prea multe dintre ele.

2. Evita sa dormi mai mult de 8 ore, prea mult somn atrage si mai mult somn si te transforma intr-un fel de Oblomov, cu creierul mereu amortit de la atata odihna. Somnul mai lung de 8 ore iti aduce o stare neplacuta de somnolenta de care foarte greu poti sa scapi cu niste cafele. Dezavantajul somnului de peste 8 ore este ca iti tulbura programul si te aduce in situatia de a nu mai putea adormi la ore cat de cat normale.

3. Incearca sa dormi in intervalul 12.00 - 8.00 sau 23.00 - 07.00, somnul noaptea este cel mai odihnitor. In caz ca nu poti, este bine sa tii cont si sa iti mentii, macar in linii mari, cam acelasi ciclu de somn. Daca nu reusesti sa dormi suficient noaptea, indicat ar fi sa dormi o ora-doua ziua, asta daca nu ai un job cu program fix, in intervalul 9 - 18.

4. Nu consuma cafea sau alte bauturi cofeinizate dupa ora 5 dupa-amiaza, asta s-ar putea sa iti afecteze somnul. Daca ai muncit sa ai un program regulat de somn, cafeaua o sa ti-l strice.

5. Fa-ti un ritual de dormit, relaxeaza-te cu o baie, asculta o muzica relaxanta, evita lucrurile care sa te mentina treaz, cum ar fi serialele, Facebook-ul sau alte retele de socializare. O carte este cea mai buna varianta de relaxare inainte de a adormi.

6. Nu uita sa faci miscare in fiecare zi, daca nu te-ai obosit cu nimic toata ziua, sunt sanse foarte mici sa te ia somnul la ora la care doresti.

7. Nu manca peste masura inainte de culcare, o sa ai un somn agitat si n-o sa te simti deloc bine.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu in ultimul rand, e bine sa ai mereu in vedere ca un chip obosit nu este deloc atragator, iar oboseala merge mana in mana cu stresul, ridurile si irascibilitatea.

Tags:
somn odihnitor
somn bun
cum sa dormi bine
sfaturi pentru somn
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • 7 trucuri pentru un somn linistit Afectiuni

    7 trucuri pentru un somn linistit

    22.10.2013

    Nu mai este o noutate pentru nimeni ca un somn odihnitor, de 8 ore pe noapte, este vital pentru sanatate, deoarece privarea de somn activeaza si creste nivelul hormonului grelina si il scade pe cel...

    mai mult
  • Trucuri pentru un somn usor Afectiuni

    Trucuri pentru un somn usor

    04.01.2013

    Somnul, nu mai este nevoie sa o spunem, este vital pentru om, dar si pentru aspectul lui. Pentru frumusete, se stie ca somnul face minuni, ce sa mai vorbim de dispozitie, putere de munca si stare...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare