7 tehnici prin care sa-ti imbunatatesti memoria

Atunci cand eram la scoala apelam la tot felul de trucuri sa invatam lectiile. Acum, cand suntem adulti, trebuie sa gasim modalitati la fel de inventive sa ne imbunatatim memoria si sa tinem minte numele persoanelor abia cunoscute sau unde am parcat masina. 
 
Ca sa nu te mai frustrezi in momente cheie din viata ta, cand ai cate un lapsus, si nici ca nu te mai sperii ca vei ajunge un batran uituc, fa aceste exercitii simple pentru a-ti imbunatati memoria
 
1. Vizualizeaza 
 
Daca ai de tinut minte un termen dificil, un numar de telefon sau un nume, incearca sa-l vizualizezi si sa-l asociezi cu ceva. Fa un joculet care sa te ajute sa tii minte mai usor. De exemplu, nu incerca sa memorezi un numar de telefon mobil cap coada, ci incearca sa-l imparti trei sau mai multe parti. La un moment dat l-am ajutat pe un prieten sa tina minte data mea de nastere, pentru ca se frustra ca nu era niciodata sigur cand trebuie sa ma felicite. Sunt nascuta intr-o luna de vara, pe data de 5, asa ca i-am zi: "Luna o tii minte usor, apoi te gandesti cate degete ai la o mana". 
 
2. Jocuri, joculete 
 
Asa cum iti antrenezi muschii la sala trebuie sa-ti antrenezi si memoria, asa ca fa mereu jocuri precum sudoku, dezleaga integrame sau distreaza-te cu jocuri de strategie. Orice joc te face sa te gandesti putin este gimnastica pentru creier. 
 
3. Mesteca guma 
 
Desi nu este un obicei prea sanatos, mai ales pentru dinti si pentru stomac, oamenii de stiinta au descoperit ca mestecatul gumei ne poate ajuta sa ramanem concentrati si sa ne imbunatatim memoria pe termen lung. 
 
 
4. Dormi 
 
Cel mai usor si mai placut lucru pe care il poti face pentru memoria ta este sa dormi. In timp ce tu te relaxezi si te refaci, creierul intareste amintirile si le reorganizeaza. Asa ca ai grija sa dormi suficient pentru ca organismul tau sa-si faca treaba. 
 
5. Plimba-te 
 
Studiile au aratat ca este nevoie de o plimbare pe jos de doar 10 kilometri pe saptamana pentru a-ti mentine creierul in forma. Nu doar memoria ta va avea de beneficiat, ci si intregul organism, pe care il vei pastra sanatos. 
 
6. Notite 
 
Daca in liceu iti luai notite si sintetizai tot ce ziceau profesorii, de ce nu ai putea sa faci asta si acum? Noteaza-ti cateva idei importante in legatura cu ce trebuie sa tii minte, iar atunci cand trebuie sa-ti amintesti, arunca-ti numai ochii pe agenda. 
 
7. Creeaza legaturi 
 
Cand ai de tinut minte o lista de cuvinte, decat sa le memorezi, mai bine fa o poveste care sa le lege. Atunci cand trebuie sa imi fac bagajul pentru a pleca undeva, imi imaginez de ce o sa am nevoie. Imi spun ca o sa am nevoie sa ma spal, deci trebuie sa iau gel de dus si sampon. Si tot asa pana cand termin cu hainele, accesoriile, cartile etc. 
Tags:
memorie
uitare
creier
exercitii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare