8 carbohidrati pe care este bine sa ii consumi

Alimentatie 03.08.2016 dietetik
Carbohidratii sunt o parte esentiala a oricarei diete echilibrate si reprezinta o principala sursa de energie pentru organism. Anumite tesuturi si parti ale corpului, creierul, sistemul nervos central, rinichii si celulele rosii au nevoie de o sursa permanenta de carbohidrati pentru a functiona cum trebuie.
 
In functie de dieta pe care o urmezi, carbohidratii sunt fie recomandati, fie interzisi. Vestea buna este ca daca ii consumi moderat, ai voie chiar si o prajitura pe zi (daca este gatita din cereale integrale). De asemenea, daca te intrebi cate portii de cereale integrale trebuie sa consumi zilnic ca sa ai un stil de viata sanatos, raspunsul e simplu: trei portii.
 
Cantitatea de carbohidrati de care fiecare individ are nevoie zilnic depinde in mare parte de necesarul sau de calorii, iar acest necesar poate varia in functie de varsta, metabolism, constitutie si mai ales de tipul de activitate fizica pe care obisnuieste sa il faca. In general, oamenii consuma intre 40 si 50% din necesarul zilnic de calorii sub forma de carbohidrati.
 
Carbohidratii naturali sunt, bineinteles, cei mai sanatosi si se procura din alimente integrale, cum ar fi cerealele integrale, quinoa, fasolea verde, merele, morcovii, diverse alte legume si orezul brun. Carbohidratii rafinati sunt de fapt alimente procesate (prajituri, jeleuri, biscuiti, paine alba, paste din faina alba, produse de patiserie) si nu sunt deloc sanatosi.

Exista doua tipuri de carbohidrati:
 
Carbohidratii complecsi, care pot fi gasiti in foarte multe alimente integrale cum ar fi legumele si cerealele integrale (boabe de grau, orz, ovaz) si se digera mai greu intrucat au o structura complexa si un continut foarte mare de fibre.

Carbohidratii simpli, care sunt digerati si metabolizati foarte usor, datorita lipsei de fibre din compozitie. De asemenea, se pot gasi si in fructe sub forma de fructoza, dar in momentul in care fructul este mancat integral, fibrele sunt inca prezente si astfel se micsoreaza efectul negativ al aportului mare de zahar pentru organism.

Cum sta treaba cu fibrele?
 
Fibrele adauga consistenta si textura alimentelor. Ele imbunatatesc digestia si mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp.
 
Fibrele solubile, obtinute din alimente precut merele si ovazul, formeaza un tip de sistem de filtrare cu gel, la nivelul tractului digestiv. Acest filtru cu gel se combina cu alte reziduuri din organism, cum ar fi sarurile biliare (un rest al metabolizarii colesterolului) si impreuna sunt eliminate din organism. 
 
Bila eliminata odata cu fibrele ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange.
 
Fibrele insolubile cum sunt taratele de grau, isi maresc volumul in prezenta apei si ajuta la prevenirea constipatiei. In acelasi timp, se combina foarte bine cu estrogenul si ajuta la eliminarea excesului de acest hormon din organism.
 
Ce carbohidrati sa ai grija sa introduci zilnic in dieta ta?

1. OREZUL BRUN
Este bun pentru ca inmagazineaza mai multa vitamina B, fibre, seleniu, magneziu si potasiu decat orezul alb. Dureaza destul de mult sa il fierbi (aproape 45 de minute), insa din fericire il poti gasi si prefiert, in magazin.

2. ORZUL
Este o sursa excelenta de fibre, proteine vitamina B, seleniu, zinc si fier. Contine beta-glucan si pectina, ambele ajutand la scaderea colesterolului.

3. QUINOA
Este o cereala crocanta, o proteina  completa care contine lizina (un aminoacid care lipseste din majoriltatea cerealelor). Este o sursa foarte buna de riboflavina, vitamina E, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru si fibre. Se foloseste pentru a produce o mare varietate de paste si cereale. Este un foarte bun inlocuitor al orezului si al pastelor.
 

4. MEIUL
Este crocant si foarte usor de gatit, o sursa excelenta de fibre si proteine vegetale. Contine potasiu, vitaminele B, fier, magneziu, cupru, zinc si acid folic.
 
5. GRAUL INTEGRAL
Acesta este o sursa foarte buna de fibre, proteine, vitamine B, acid folic, zinc, fier si magneziu.
 
6. BULGURUL
Este denumirea data boabelor de grau care au fost tinute in abur si sfaramitate ulterior. Poate fi folosit in pilafuri, supe si produse de patiserie sau ca o varianta mai sanatoasa a orezului.
 
7. FAINA DE ALAC
Alacul sau in italiana "farro", este o cereala originara din vechea Italie, respectiv Imperiul Roman care s-a tot extins in lumea occidentala odata cu expansiunea acestui imperiu. Farro are un gust si o textura mai fine decat cele ale boabelor de grau, insa contine aceleasi elemente nutritive ca acesta. 
 
8. COUSCOUS
Couscous este o pasta din grau integral care se gateste foarte repede. Este ideal pe post de garnitura sau in diverse alte amestecuri cu carne si legume.
 
In concluzie, consumand acesti carbohidrati sanatosi, poti nu doar sa iti imbunatatesti functiile organismului, ci totodata sa slabesti intr-un mod sanatos fara a te infometa sau a te abtine de la alimentele considerate interzise in dietele clasice, sarace in carbohidrati.
 
 
Tags:
carbohidrati simpli
carbohidrati complecsi
bulgur
dieta
sanatate
mei
fibre
orez brun
quinoa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare