8 lucruri ciudate pe care le face corpul tau in timp ce dormi

In timp ce tu dormi linistita si pasesti in lumea viselor, corpul tau face o pauza, dar mai face si cateva lucruri putin ciudate. Nu te panica, e normal sa se intample asta, doar ca trebuie sa il respecti si sa il iubesti mai mult pentru cat de minunat este. 

1. Temperatura corpului scade 
 
Chiar inainte sa adormi, temperatura corpului tau incepe sa scada, ceea ce este un semnal pentru creier ca este timpul sa produca melatonina. Aceasta, la randul ei, afecteaza ritmul cardiac si ii spune organismului tau ca trebuie sa se pregateasca pentru somn. Nivelul cel mai scazut al temperaturii corpului tau este in jurul orei 2:30, adica fix momentul in care ii furi patura iubitului pentru ca te cuprinde frigul. 
 
 
Iata unul dintre motivele pentru care ar trebui sa dormi bine noaptea si nu sa recuperezi la pranz: noaptea pierzi apa prin intermediul transpiratiei si expiri aer umed. Se intampla asta si ziua, numai ca atunci mananci si bei imediat ce te ridici sau inainte sa te asezi in pat. Daca dormi numai 4 sau 5 ore pe noapte, nu te astepta ca mult laudata dieta pe care o urmezi sa aiba rezultate. Nici macar trasul din greu la sala nu face minuni fara macar 7 ore dormite pe noapte. 
 
3. Te inalti 
 
N-o sa te trezesti dimineata chiar cat Michael Jordan dimineata, dar cu siguranta cresti putin in timp ce dormi. Explicatia este foarte simpla: tesutul cartilaginos din coloana care leaga vertebrele se hidrateaza si devine mai mare pentru ca organismul nu preseaza pe el, asa cum se intampla cand stai in picioare. Cea mai buna pozitie pentru a castiga cativa centimetri in inaltime dimineata este sa dormi pe o partea, in pozitia fetala, pentru ca astfel nu pui aproape deloc presiune pe coloana. 
 
 
4. Tensiunea arteriala si ritmul cardiac scad
 
Atunci cand dormi, corpul tau nu are nevoie sa lucreze la capacitate maxima, asa ca tensiunea arteriala si ritmul cardiac scad pentru ca muschii cardiaci si sistemul circulator sa se relaxeze si sa se refaca. Iata un alt motiv pentru care sa dormi cel putin 7 ore pe noapte. 
 
5. Muschii tai sunt temporar paralizati 
 
Poate ca suna inspaimantator, dar ce-ar fi sa actionezi in realitate exact cum faci in vis? Ti-ar placea sa alergi noaptea prin casa, in timp ce dormi, sau sa incepi sa te lupti cu vreun hot? 
 
6. Ochii tai se misca 
 
In timpul somnului REM (rapid eye movement), ochii tai se misca dintr-o parte in alta, fara ca oamenii de stiinta sa poata explica de ce. Visele apar in aceasta faza, deci ar fi bine sa nu te trezesti pana nu se termina faza REM. Desi toti suntem diferiti, un ciclu de somn dureaza 90 de minute, deci s-ar putea sa te simti mult mai odihnit daca dormi 7 ore si jumatate, decat daca dormi 8 ore. 
 
7. Este posibil sa ai un spasm in tot corpul 
 
70% dintre oameni sar in somn, adica li se contracta toti muschii, deci este absolut normal. Unii experti cred ca aceaste spasme au legatura cu anxietatea si/sau somnul neregulat, in timp ce altii spun ca sunt inevitabile. 
 
8. Productia de colagen creste 
 
Colagenul este proteina care este responsabila cu elasticitatea pielii si cu intarirea vaselor de sange, iar din moment ce productia de colagen creste, este cel mai recomandat sa te dai cu crema inainte de culcare, pentru a ajuta la refacerea celulelor si a combaterii ridurilor fine.
Tags:
somn
corp
temperatura
inaltime
colagen
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • alexia ioana
    1. alexia ioana 04.09.2014 16:09

    Un articol foarte interesant din punctul meu de vedere. Va pwp .

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare