Iti place sa admiri marea, sa te bucuri de peisaje superbe sau doar de un zambet sincer? Acestea sunt suficiente motive pentru care sa ai mai multa grija de ochii tai. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 285 de milioane de persoane la nivel mondial au deficiente de vedere, vestea proasta fiind ca 80% din cazuri ar fi putut fi evitate.
1. Poarta ochelari de soare
Razele ultraviolete iti pot arde ochii, asa cum o pot face si cu pielea ta. Daca stai la soare fara ochelari, vei simti un usor disconfort, cum ar fi roseata sau mancarimi. Insa studiile au demonstrat ca problema poate deveni mult mai grava. Expunerile repetate la razele ultraviolete iti pot afecta ochii permanent si pot cauza cataracta sau distrugerea iremediabila a retinei. Oftalmologii recomanda sa purtam ochelari de soare tot timpul cand stam afara, chiar daca este innorat.
2. Consuma carotenoide
Vechiul sfat potrivit caruia morcovii sunt buni pentru ochi are un sambure de adevar, pentru ca morcovii contin carotenoide precum luteina si zeaxantina, care se gasesc in mod natural in ochi. Acestea pot ajuta la prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare. Asadar, urmeaza-i exemplul lui Popoye, deoarece carotenoidele pot fi gasite in alimentele verzi, cum ar fi varza, spanacul sau broccoli.
3. Poarta ochelari de protectie
In fiecare an, in Statele Unite peste un milion de persoane sufera leziuni oculare, iar 90% dintre ele ar fi putut fi evitate doar purtand ochelari de protectie. Indiferent daca lucrezi cu produse chimice, tunzi iarba sau mergi pe strada, protejeaza-ti ochii.
4. Fa vizite regulate la oftalmolog
Multe boli ale ochilor pot fi tratate sau prevenite daca sunt descoperite din timp. Oftalmologii recomanda ca cei mici sa fie dusi la primul consult la sase luni, apoi la 3 ani, inainte de clasa intai si din doi in doi ani pana la varsta de 18 ani. In viata de adult, controalele continua din doi in doi ani pana la 60 de ani, cand incep vizitele anuale la oftalmolog.
5. Nu uita de antioxidanti
Nu doar morcovii si spanacul sunt benefice pentru ochi. Studii recente au descoperit ca alimentele bogate in antioxidanti reduc riscul aparitiei bolilor de ochi. Consuma alimente care au vitamina C, cum ar fi papaya, portocale, grapefruit si capsuni si vitamina E, care se gaseste in semintele de floarea soarelui, migdale, alune si ulei de porumb.
6. Ia pauze din fata calculatorului
Daca petreci foarte mult timp in fata calculatorului, cu siguranta ca dupa ce ti-ai inchis PC-ul incepe sa te doara capul, sa vezi neclar si sa observi ca ai ochii uscati. Incearca sa fixezi centrul ecranului computerului la 12 centimetri sub nivelul privirii, si la 65 de centrimetri de ochi. Nu uita sa iei o pauza de 15 minute dupa 2 ore de stat la calculator.
7. Poarta lentile curate
Daca lentilele de contact sunt o binecuvantare pentru nasul tau, pentru ca il scapa de greutatea ochelarilor de vedere, recompenseaza-le prin a avea mare grija de ele. Nu de alta, dar tot tu vei avea ochii iritati si vederea neclara. Spala-te pe maini inainte de a umbla cu lentilele si pastreaza-le in solutie curata.
8. Cand sa te duci la oftalmolog
In afara de vizita de rutina, trebuie sa stii cand sa te duci la medicul oftalmolog. fa-ti o programare imediat cum observi dificultati in adaptarea de la lumina la intuneric, vedere dubla, pete inchise sau pierderea vederii periferice.