8 Motive sa gatesti mancarea la cuptor

Stil culinar 19.06.2019 dietetik
Trebuie sa recunoastem ca este mult mai practic sa gatim la tigaie cu mult ulei pentru ca ne ia putin timp, iar mancarea este rumenita si gustoasa. Plus de asta, apelam tot la tigaie cand vrem sa facem combinatii alimentare inedite. Mentionam aici ciulamaua din ciuperci sau ghiveciul de legume si lista poate continua la nesfarsit. Oricat de rapid si practic ar fi sa gatim la tigaie, sa nu uitam ca este cat se poate de nociv. Poti alege cel mai sanatos ulei din lume pentru ca atunci cand se incinge tigaia el capata grad mare de toxicitate, care se transfera si la nivelul alimentelor, iar prajeala propriu-zisa este cat se poate de toxica pentru organism si cu foarte multe calorii. Nu doar ca vei acumula multe kilograme intr-un timp scurt, ci iti vei da peste cap si colesterolul, nivelul de zahar din sange si te poti trezi cu boli precum ficatul gras non-alcoolic, boli de inima, de pancreas si boli circulatorii. Din mancarea prajita organismul nu castiga nici un nutrient si asta pentru ca toti se pierd in timpul gatirii. Asadar, chiar daca alegi alimente sanatoase si slab calorice, vei ajunge la concluzia ca le consumi degeaba.
 
Sa stii ca patru metode recomandate cand vine vorba de prepararea alimentelor si anume fierberea alimentelor, gatirea la aburi 1-2 minute pentru pastrarea nutrientilor, gatirea la grill fara ulei care este cea mai ideala si mai exista si gatitul la cuptor care le imbina pe toate. Cu alte cuvinte spus, la cuptor obtii mancare usor rumenita si aurie la crusta, dar moale in interior, nu ai nevoie de ulei, iar mancarea nu este nici fiarta, dar nici prajita. Este calea de mijloc cand vrei sa variezi cu metodele de gatire. Iti vom dezvalui nu mai putin de 7 motive pentru care ar trebui sa gatesti si tu la cuptor:
 
1.Nu este nevoie sa folosesti ulei ca la tigaie sau gril, mai ales ca mancarea se coace propriu-zis. Asta inseamna ca mancarea va fi fara toxicitate si cat mai curata.
 
 
2.Poti combina tot felul de alimente daca alegi o tava de sticla termorezistenta sau daca alegi clasica folie de aluminiu. Poti face un ghivechi de legume ca garnitura si care chiar se imbina cu carnea. Daca vrei tu poti folosi si ulei, dar sa fie de masline si sa stropeti doar tava putin sau aliemntele cu ajutorul unui tub de spray. Asa poti controla cantitatea de ulei folosita.
 
 
3.Carnea gatita la cuptor este mult mai gustoasa decat carnea fiarta si asta pentru ca este rumenita exact cat trebuie fara a fi nociva pentru organism si fara a creste cantitatea de grasimi. Poti consuma de 2-3 ori pe saptamana carne slaba la slabire si mentinere si poti alege somon, tilapia, pangasius, carne de vanat, piept de pui, piept de pasare, ficatei si inimioare de pasare sau copanele mici de pui. Vezi aici 11 motive sa consumi mai multa carne de pui!
 
4.Legumele pot fi gatite intr-un mod inedit si altfel se imbina aromele intre ele si chiar legumele intre ele, incat sa para ca este o tarta de legume. 
 
5.Te poti juca cu cat mai multe ierburi aromatice si mirodenii si mentionam aici oregano, rozmarin, busuioc, menta, patrunjel, marar, cimbru, curry, turmeric, etc.
 
 
6.Este foarte comod sa asezi mancarea intr-un bol inalt sau o tava si sa o gatesti la cuptor. Doar o asezi, inchisi usa cuptorului si are loc magia. Este ideal pentru persoanele ocupate sa gateasca altfel si asta pentru ca nu trebuie sa pazeaza mancarea in permanenta ca la tigaie sau grill-ul de aragaz sau la gratarul in natura.
 
7.Mancarea la cuptor isi pastreaza o mare parte din nutrientii pretiosi si asta daca respecti timpii necesari de gatire pentru fiecare aliemnt in parte. Nu este ca la tigaie ca se pierd toti sau ca la gratarul de gradina cand mai mult mananci mancare semi-arsa.
 
 
8.Poti gati mai multe feluri de mancare odata daca compartimentezi zonele din tava si desigur sa nu uiti de hartia de copt. Iti poti asigura mesele pentru toata saptamana in acest mod si asa respecti si conceptul din afara de „meal prep” cand ai mesele asigurate in fiecare zi si muncesti o singura data, dar chiar si as afara prea mult efort.
 

 

Tags:
gatesti la cuptor
mancare la cuptor
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare