8 motive sa mananci mai des soia

Soia este consumata indeosebi in bucataria asiatica si asta pentru ca, pe langa faptul ca este foarte gustoasa daca stii cum sa o prepari, are multe beneficii pentru sanatate. Nenumarate studii au aratat ca persoanele care consuma frecvent soia au un risc mai scazut de a dezvolta boli cardiovasculare si au o speranta de viata mai mare. De exemplu, japonezii, mari consumatori de soia, traiesc in medie cam 80 de ani, meniul lor fiind bazat pe soia, orez, peste si fructe de mare. Din pacate, in Romania, soia este un aliment privit cu neincredere si nu este gatit foarte des.

De ce sa mananci mai multa soia?

1. Are un continut mare de proteine

Stiai ca soia se numara printre putinele alimente vegetale care contin proteina completa? Nu numai proteinele sunt punctul forte al acestui aliment, ci si grasimile bune, fibrele, vitaminele de tip B, viamina E, acidul folic, foarte important pentru femeile insarcinate, potasiul, calciul, zincul, fierul, magneziul, fosforul, manganul si tiamina. Deoarece contine proteina completa, acest aliment inlocuieste cu succes carnea si nu trebuie sa lipseasca din meniul vegetarienilor sau veganilor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

2. Intareste oasele 

Deoarece contine calciu si fier, reprezinta o alternativa buna si la lactate, insa, nu este recomandat sa inlocuiesti lactatele de origine animala cu soia, ci sa le consumi alternativ. Persoanele care au intoleranta la lactoza pot consuma fara probleme laptele de soia si branza tofu. El ajuta la intarirea oaselor si previne osteoporoza.

3. Nu are colesterol

Persoanele cu colesterol mare pot consuma oricat de multa soia, deoarece aceasta nu contine colesterol si ii ajuta sa revina la valori normale ale acestuia. Mai mult de atat, izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange, facandu-le mai flexibile.

4. Contine grasimi sanatoase

Grasimile bune sunt esentiale pentru o inima sanatoasa, iar soia nu duce lipsa de ele. De asemenea, este plina de fitonutrienti, care tin cancerele departe si  intaresc sistemul imunitar.



5. Are un indice glicemic scazut

Deoarece indicele glicemic al acestui aliment este foarte mic, el este recomandat in regimul diabeticilor, dar si persoanelor care au probleme cu oscilatia glicemiei, pe care o ajuta sa revina la valori normale.

6. Contine lecitina

Lecitina ajuta, dupa cum bine stim, la imbunatatirea memoriei. De asemenea, aceasta previne depozitarea grasimilor pe peretii vaselor de sange si are importante proprietati antioxidante.

7. Amelioreaza simptomele menopauzei la femei

Soia contine fitroestrogeni, in principal isoflavone care vin in sustinerea sistemului hormonal feminin, cu particularitatile lui. Diverse studii au aratat ca circa 60 de grame de proteine din soia, consumate zilnic, previn bufeurile in cele mai multe dintre cazuri.

Citeste si Soia, un aliment ideal pentru femei.

8. Are efect anti-imbatranire

Cine nu vrea sa imbatraneasca mai incet? Diverse studii au aratat ca persoanele care consuma mai des soia traiesc mai mult si au un risc mai scazut de a dezvolta boli cardiovasculare. Dovada stau, dupa cum spuneam si mai sus, japonezii, care sunt unul dintre cele mai longevive popoare ale planetei.

Deoarece produsele din soia contin fitoestrogeni, nu este recomandat ca ele sa fie oferite copiilor cu varste mai mici de 3 ani. Consumul recomandat de soia este situat undeva intre 25 si 50 de grame pe zi.

Soia este un aliment controversat, motiv pentru care in fiecare zi apar tot felul de studii despre cat de nociv sau cat de sanatos este consumul de soia. Dat fiind ca beneficiile au fost demonstrate in nenumarate studii, nu exclude acest aliment din dieta ta. Consuma produse de soia cu moderatie si ai grija sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi.

Citeste si Tempeh, un aliment complet pe baza de soia.

 

 

Tags:
soia
tofu
produse soia
soia beneficii
soia anti-imbatranire
soia inima
soia colesterol
soia proprietati
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare