In afara de faptul ca sunt zemoase si delicioase, ce altceva mai stii despre pere? Au o multime de beneficii, printre care faptul ca scad sansele de boli de inima, de atac de cord, iti intaresc imunitatea. Iata deci numai cateva motive in plus sa mananci mai multe pere.
Perele contin 80% apa, in rest fibre, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanti si minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru si mangan.
Desi o para are in jur de 90 de calorii si nu vezi cum ar putea ea sa te ajuti sa slabesti, contine de asemenea si fibre si carbohidrati buni, asa ca perele sunt indicate in curele de slabire. O para de dimensiune medie contine 20% din doza zilnica recomandata de fibre. In plus, sunt considerate alimente alcaline, astfel ca pot fi consumate si dimineata, pe stomacul gol.
Scad riscul de boli de inima
Un studiu din 2007 publicat in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca femeile care au un regim alimentar bogat in fructe cu flavonoizi, cum sunt perele si merele, au un risc mai scazut de boala coronariana. Mai mult, perele scad riscul de boli cardiovasculare in special in cazul femeilor aflate dupa menopauza.
Iti intaresc sistemul imunitar
Perele contin antioxidanti numiti flavoniozi, iar acestia ajuta la intarirea sistemului imunitar. Sunt atat de eficiente incat, daca simti ca te ia raceala, nu trebuie decat sa mananci o para sau sa bei un suc natural din pere.
Asigura sanatatea colonului
Cantitatea mare de fibre pe care o contin perele ajuta la mentinerea sanatatii colonului prin detoxifierea lui.
Combat constipatia
Bogate in apa, fibre si pectina, perele pot actiona ca un laxativ atunci cand esti constipata.
Sunt sursa de energie
Zaharul din pere va stabiliza glicemia din sange, iar aceasta ii va furniza organismului energie. Pentru ca sunt rezistente si usor de transportat, pot fi cu usurinta gustarea din poseta de care ai nevoie oricand.
Stimuleaza creierul
Perele contin glucide de buna calitate, cu absorbtie lenta, care mentin glicemia la un nivel bun dupa multe ore de la ingestie. Astfel, in perioadele de suprasolicitare intelectuala sau in cazul asteniei, perele reprezinta o buna solutie pentru reenergizare si mentinerea tonusului cerebral.
Reduc inflamatiile
Continutul mare de quercitina din pere reduce inflamatiile. Sucul de pere obtinut la blender, adica cu tot cu piele si pulpa, este recomandat in cazul afectiunilor orale si a racelilor (afte bucale, amigdalita, rinita, durere in gat, tuse etc.). Perele sunt utile si in cazul altor patologii inflamatorii, ca artritele, guta, boli de piele.