8 sfaturi ca sa te culci mai devreme in seara asta

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te trezesti foarte greu dimineata sau sa dormi pe tine la serviciu din cauza ca somnul de noapte a fost prea scurt? Da, stiu scuza aia: "Pur si simplu nu pot sa ma culc devreme. Asa m-am obisnuit". 

Ai hotarat de multe ori ca vei incepe sa te culci mai devreme, dar nu iti iese niciodata. Va trebui sa te straduiesti mai mult, pentru ca lipsa somnului are foarte multe efecte:  oboseala, stare de nervozitate, creativitat redusa, scaderea imunitatii, crestere in greutate, probleme de concentrare si memorie, risc mai mare de diabet, boli cardiovasculare si alte probleme de sanatate.
 
Iti dam o mana de ajutor prin cateva sfaturi foarte eficiente, pe care le-am pus si noi in practica. 
 
1. Calculeaza la ce ora trebuie sa te culci. La un moment dat am avut un telefon care ma anunta cate ore am de dormit in momentul in care imi setam alarma pentru a doua zi. Abia atunci imi dadeam seama ca trezirea va fi cel putin dureroasa. Calculeaza 8 ore de somn pana in momentul in care trebuie sa te trezesti si asa vei afla la ce ora trebuie sa te culci. 
 
2. Da-ti un motiv pentru care trebuie sa te culci devreme. Acesta ar putea fi o amintire despre cat de greu ti-a fost sa te concentrezi la serviciu cand ai dormit doar 4 ore sau cand ai oprit alarma si ai adormit la loc, ceea ce s-a lasat cu un avertisment din partea sefului. 
 
3. Alarma de dimineata si alarma de seara. Cum dimineata iti setezi alarma sa te trezeasca, asa poti face si seara atunci cand e timpul sa te culci. Poti pune seara chiar doua alarme: una care sa te anunte ca trebuie sa te pregatesti de culcare si una dupa jumatate de ora, cand termini de facut dus si de pregatit totul pentru dimineata. 
 
 
4. Culca-te cand esti obosit. La primul cascat ar trebui sa inchizi laptopul si sa te pregatesti de culcare. Daca intarzii chiar si un minut, cat sa mai citesti ceva pe net, o sa-ti fuga somnul si iar te vei culca tarziu. 
 
5. Fa-ti un ritual inainte de culcare. Fa un dus caldut, bea un ceai sau o cana de lapte cald, citeste cateva pagini sau fa orice te relaxeaza pe tine. Singura conditie este sa-ti pastrezi ritualul in fiecare seara. 
 
6. Fii strict cu ora de culcare. Dupa ce ai stabilit la ce ora te vei culca in fiecare zi, respect-o cu strictete. Inchide computerul si televizorul cu o ora inainte si incepe sa-ti faci ritualul despre care scriam mai sus. 
 
7. Schimba-ti programul cu pasi mici. Daca pana acum te culcai la ora 1, nu te astepta sa adormi la 23. E nevoie de timp ca organismul sa se obisnuiasca cu schimbarile si ca sa nu te simti frustrat ca te intinzi in pat si nu adormi, du-te la culcare cu 15 - 30 de minute mai devreme, pentru inceput, si scade tot atat timp in fiecare saptamana. 
 
8. Nu manca inainte sa te culci. Stiind la ce ora trebuie sa te culci ca sa dormi cele 8 ore, mai fa un calcul si nu manca cu 2 ore inainte de culcare. Nici sa te culci nemancat nu e solutie, caci stomacul nu te va lasa sa dormi. Cel mai bine este sa ai un program regulat de masa si sa-ti acorzi 2 ore pentru digestie. 
 
Tags:
somn
culcare
devreme
pat
noapte
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare