8 Sosuri din castraveti care merg la orice

Castravetii nu sunt deloc legume banale, mai ales daca stii in ce combinatii alimentare sa-I folosesti. Au o textura crocanta, multa apa in compozitie si un gust fresh. Sosurile reprezinta cea mai buna varianta de a folosi castravetii si asta pentru ca sunt cremoase si racoritoare mai ales pe timpul zilelor calduroase si nu ingrasa deloc spre deosebire de sosurile din comert. Cel mai mare avantaj este ca aceste sosuri pot fi adaugate la orice mancare fie ea gatita sau nu. Daca vrei sa slabesti, sa ai o digestie buna si sa-ti mentii silueta, sfatul nostru este sa consumi des castraveti pentru ca au foarte putine calorii. Poti prepara tot felul de salate si sa adaugi ca dressing un astfel de sos si vei schimba instant gustul si consistenta salatelor. Probabil te gandesti acum la popularul sos tzatziki, dar vei fi surprins sa afli ca mai exista si alte sosuri pe care sa le incerci.
 

1.Sos persian de castraveti

 
Ingrediente:
 
1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi sau alt tip de iaurt cu putine grasimi si fin
1 castravete dat prin razatoare
1 ceapa galbena sau rosie faramitata
2 linguri de menta proaspata sau uscata – sa fie faramitata
Sare si piper dupa gust
1 lingura de ulei de masline
 
Se adauga totul intr-un bol si se amesteca bine. Se lasa la frigider 2 ore.
 
 
 

2.Sos de castraveti si naut

 
Ingrediente:
 
1 cana de naut – sa fie la conserva sau gatit in casa
5-6 catei de usturoi faramitati
1-2 linguri de zeama de lamaie
1 castravete mediu dat prin razatoare
1 lingura de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
1-2 linguri de busuioc proaspat sau uscat – se faramiteaza
2-3 linguri de iaurt grecesc
 
Totul se faramiteaza la blender.
 
 

3.Sos de castraveti si rosii

 
Ingrediente:
4 rosii mari sau 7-8 rosii medii
2 castraveti curatati de coaja
7-8 catei de usturoi faramitati
1 ceapa rosie medie faramitata
1 ardei gras rosu fara seminte si faramitat
Zeama de la jumatate de lamaie
Sare si piper dupa gust
1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
2 linguri de ulei de masline
2-3 linguri de otet balsamic sau de mere
1 mana de patrunjel
1 mana de marar
 
Totul de faramiteaza la blender si se decoreaza cu bucati mici de castraveti, rosii si cateva fire de verdeata. 
 
 

4.Sos crocant din castraveti si rosii

 
Ingrediente:
 
2 castraveti fara coaja taiati cuburi
2-3 rosii medii taiate marunt
1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
Zeama de la jumatate de lamaie
2 linguri de otet de mere
1 lingura de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
2-3 linguri de marar proaspat faramitat
 
Se amesteca totul intr-un bol.
 
 

5.Sos  pesto de castraveti si patrunjel 

 
Ingrediente:
 
2 castraveti mai mari taiati cuburi
1 cana mare de patrunjel proaspat
5-6 nuci romanesti
Cateva bucati de branza la alegere (poate fi cas, feta, halloumi, gouda, etc.)
3 linguri de ulei de masline
Zeama de la un lime
Sare si piper dupa gust
2 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
 
Totul se adauga la blender.
 
 

6.Sos de castraveti in stil indian

 
Ingrediente:
 
1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
2-3 castraveti medii taiati cuburi
1 cana jumatate de spanac crud sau gatit 1-2 minute la aburi
Sare si piper dupa gust
1 lingura de turmeric sau curcuma
Sare si piper dupa gust
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de fulgi de chilli sau 2 linguri de ardei iute fara samburi (se faramiteaza)
1 lingura de seminte la alegere (chia, floarea-soarelui, in, etc.)
 
Totul se faramiteaza la blender.
 
 

7.Sos de castraveti cu avocado

 
Ingrediente:
 
1-2 avocado medii sau 1 avocado mare – se faramiteaza intr-un bol cu furculita  - vezi aici 5 humusuri din avocado
Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
Jumatate de cana de castraveti dati prin razatoare
5-6 catei de usturoi faramitati
1 legatura de marar proaspat taiat marunt
Zeama de la jumatate de lamaie sau lime
Jumatate de ceapa rosie taiata marunt
3-4 linguri de ulei de masline
2-3 linguri de otet 
Sare si piper dupa gust
 
Se amesteca bine intr-un bol toate ingredientele.
 
 

8.Sos tzatziki – reteta clasica

 
 
Ingrediente:
 
1-2 castraveti medii – se dau prin razatoare
Zeama de la jumatate de lamaie
1 ceapa rosie medie faramitata
2 linguri de ulei de masline
3-4 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
2-3 linguri de otet de mere
Sare si piper dupa gust
2-3 linguri de patrunjel faramitat
2 linguri de marar faramitat
 
 

 

Tags:
castraveti
sosuri care merg la orice
sosuri din castraveti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare