Castravetii nu sunt deloc legume banale, mai ales daca stii in ce combinatii alimentare sa-I folosesti. Au o textura crocanta, multa apa in compozitie si un gust fresh. Sosurile reprezinta cea mai buna varianta de a folosi castravetii si asta pentru ca sunt cremoase si racoritoare mai ales pe timpul zilelor calduroase si nu ingrasa deloc spre deosebire de sosurile din comert. Cel mai mare avantaj este ca aceste sosuri pot fi adaugate la orice mancare fie ea gatita sau nu. Daca vrei sa slabesti, sa ai o digestie buna si sa-ti mentii silueta, sfatul nostru este sa consumi des castraveti pentru ca au foarte putine calorii. Poti prepara tot felul de salate si sa adaugi ca dressing un astfel de sos si vei schimba instant gustul si consistenta salatelor. Probabil te gandesti acum la popularul sos tzatziki, dar vei fi surprins sa afli ca mai exista si alte sosuri pe care sa le incerci.
1.Sos persian de castraveti
Ingrediente:
• 1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi sau alt tip de iaurt cu putine grasimi si fin
• 1 castravete dat prin razatoare
• 1 ceapa galbena sau rosie faramitata
• 2 linguri de menta proaspata sau uscata – sa fie faramitata
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingura de ulei de masline
Se adauga totul intr-un bol si se amesteca bine. Se lasa la frigider 2 ore.
2.Sos de castraveti si naut
Ingrediente:
• 1 cana de naut – sa fie la conserva sau gatit in casa
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 1-2 linguri de zeama de lamaie
• 1 castravete mediu dat prin razatoare
• 1 lingura de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1-2 linguri de busuioc proaspat sau uscat – se faramiteaza
• 2-3 linguri de iaurt grecesc
Totul se faramiteaza la blender.
3.Sos de castraveti si rosii
Ingrediente:
• 4 rosii mari sau 7-8 rosii medii
• 2 castraveti curatati de coaja
• 7-8 catei de usturoi faramitati
• 1 ceapa rosie medie faramitata
• 1 ardei gras rosu fara seminte si faramitat
• Zeama de la jumatate de lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 2 linguri de ulei de masline
• 2-3 linguri de otet balsamic sau de mere
• 1 mana de patrunjel
• 1 mana de marar
Totul de faramiteaza la blender si se decoreaza cu bucati mici de castraveti, rosii si cateva fire de verdeata.
4.Sos crocant din castraveti si rosii
Ingrediente:
• 2 castraveti fara coaja taiati cuburi
• 2-3 rosii medii taiate marunt
• 1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 2 linguri de otet de mere
• 1 lingura de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de marar proaspat faramitat
Se amesteca totul intr-un bol.
5.Sos pesto de castraveti si patrunjel
Ingrediente:
• 2 castraveti mai mari taiati cuburi
• 1 cana mare de patrunjel proaspat
• 5-6 nuci romanesti
• Cateva bucati de branza la alegere (poate fi cas, feta, halloumi, gouda, etc.)
• 3 linguri de ulei de masline
• Zeama de la un lime
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
Totul se adauga la blender.
6.Sos de castraveti in stil indian
Ingrediente:
• 1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 2-3 castraveti medii taiati cuburi
• 1 cana jumatate de spanac crud sau gatit 1-2 minute la aburi
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingura de turmeric sau curcuma
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 lingurita de fulgi de chilli sau 2 linguri de ardei iute fara samburi (se faramiteaza)
• 1 lingura de seminte la alegere (chia, floarea-soarelui, in, etc.)
Totul se faramiteaza la blender.
7.Sos de castraveti cu avocado
Ingrediente:
•
1-2 avocado medii sau 1 avocado mare – se faramiteaza intr-un bol cu furculita - vezi
aici 5 humusuri din avocado
• Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Jumatate de cana de castraveti dati prin razatoare
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 1 legatura de marar proaspat taiat marunt
• Zeama de la jumatate de lamaie sau lime
• Jumatate de ceapa rosie taiata marunt
• 3-4 linguri de ulei de masline
• 2-3 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
Se amesteca bine intr-un bol toate ingredientele.
8.Sos tzatziki – reteta clasica
Ingrediente:
• 1-2 castraveti medii – se dau prin razatoare
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 1 ceapa rosie medie faramitata
• 2 linguri de ulei de masline
• 3-4 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 2-3 linguri de otet de mere
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de patrunjel faramitat
• 2 linguri de marar faramitat