8 pasi ca sa mananci mai putin zahar
Nu trebuie sa reduci de tot zaharul din dieta ca sa iti mentii o stare buna de sanatate, ci doar sa ai grija sa mananci in fiecare zi o cantitate mica. Indiferent ca e vorba de miere, paine, fructe, ciocolata, inghetata, sucuri, fructe uscate sau prajituri, zaharul din aceste produse isi pastreaza aceeasi structura, nu se poate spune ca unul este mai sanatos ca altul.
Cele mai mari neajunsuri pe care ni le aduce zaharul sunt imbatranirea pielii, obezitatea, problemele cu inima, tiroida, ficatul si pancreasul.
Cum se poate reduce consumul de zahar? Iata mai jos 8 trucuri, recomandate de nutritionisti, care te vor ajuta sa reduci zaharul din dieta ta:
1. Redu consumul de fructe uscate si sucuri naturale
Sucurile de fructe sunt pline de zahar, mai ales daca sunt facute din fructe foarte dulci. De asemenea, fructele uscate contin 70% zahar. Ele sunt sanatoase pentru organism insa numai consumate in cantitati moderate. Ce e de facut? Consumati mai multe fructe de padure, uscate, proaspete sau sub forma de sucuri, acestea au o cantitate mai mica de zahar. Alte fructe care contin putin zahar sunt citricele.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
2. Cand ti se face pofta de ceva dulce, mananca fructe
Desi fructele au si ele un continut mare de zahar, ele aduc organismului multe vitamine si minerale, ceea ce nu se poate spune despre dulciurile din comert care de multe ori nu ne aduc nimic sanatos.
3. Consuma lactate care nu au fost degresate
Acestea iti dau o stare de satietate si iti iau pofta de dulce. De obicei, cand iaurturile sunt degresate, se adauga zahar, asa ca mai bine le consumi mai grase. Daca vrei sa iti prepari un desert bun, combina iaurtul grecesc cu o lingurita de lamaie si niste nuci, n-o sa mai vrei sa dai fuga la supermarket sa iti iei cine stie ce prajituri.
4. Mananca multe alimente bogate in proteine
Asta inseamna ca trebuie sa mananci oua, branza, unt, pui (fara piele), peste, soia, linte, fasole, naut, branza, iaurt grecesc, nuci si seminte. Iti vor mentine la un nivel cat mai scazut nevoia de dulciuri.
5. Stai departe de sosurile din comert
Sosurile din comert contin de obicei zahar, iar daca nu citesti eticheta nici nu o sa ai habar cat zahar ai consumat in ziua respectiva. In loc sa cumperi sosuri din comert, preparati-le acasa, asa o sa stii ce mananci.
6. Alege mancarurile simple
In loc sa gatesti chestii complicate cu margarina, unt, ulei, faina, zahar, fructe si tot felul de alte ingrediente, alege mancarurile si prajiturile simple. Asa, sansele sa iasa combinatii neprietenoase pentru stomac sunt mai mici.
7. Mananca alimente sanatoase
De fiecare data cand te gandesti sa prepari ceva, e bine sa ai in minte o mancare sanatoasa si usoara. De asemenea, de fiecare data cand mergi sa faci cumparaturile, citeste etichetele si alege produse cu cat mai putin zahar.
8. Tine acest regim cu putin zahar timp de 8 saptamani
Studiile au aratat ca ne ia aproximativ 60 de zile sa renuntam la un obicei alimentar sau de alta natura. Dupa 2 saptamani de alimente cu putin zahar, organismul incepe sa se obisnuiasca si cere din ce in ce mai putin.