9 alimente care scad colesterolul

Cand nivelul de colesterol depaseste limitele normale, atunci circulatia sangelui este ingreunata si pot sa apara diverse probleme cardiovasculare. Motivele pentru care colesterolul creste sunt legate in primul rand de alimentatia deficitara. Cert este ca daca mananci gras si nesanatos, atunci nu ar trebui sa te miri ca ai un colesterol marit.

Din fericire, un colesterol mare poate fi remediat prin schimbarea alimentatiei: evitarea mezelurilor, carnurilor si branzeturilor grase, pastelor cu sosuri de smantana, prajelurilor si alimentelor care contin grasimi trans si axarea pe legume, fructe, grasimi sanatoase, carne slaba si cereale integrale.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In procesul metabolic de scadere a nivelului de colesterol asa zis rau - LDL  si de crestere a nivelului colesterolului benefic organismului (denumit si HDL) intervin cu succes o serie de alimente, unele cu proprietati mai benefice decat altele. 

Mai jos va prezentam un top cu 9 alimente care ajuta foarte mult la scaderea colesterolului:

1. Migdalele

Migdalele sunt foarte bune daca sunt consumate fara sare si puse la hidratat intr-un vas cu apa. Ele nu numai ca sunt delicioase, insa contin grasimi sanatoase care ajuta la reglarea nivelului de colesterol, crescandu-l pe cel bun si scazandu-l pe cel rau. Mananca in fiecare zi cateva migdale si colesterolul tau o sa revina la limite normale.

2. Sucul natural de morcovi si portocale

Pe langa faptul ca acest suc este bogat in vitamine si minerale (vitaminele A si C, potasiu, vitamina E si vitamine din complexul B), el imbunatateste digestia, regleaza nivelul de zahar din sange, scade colesterolul, imbunatateste functiile ficatului si iti face pielea mai frumoasa.

3. Uleiul de masline

Uleiul de masline este perfect in salate, iar salatele nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa. Studiile au evidentiat faptul ca persoanele care consuma regulat ulei de masline au un colesterol mai mic fata de persoanele care nu au inclus acest aliment in dieta. Uleiul de masline actioneaza ca regulator al presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange si poate fi un protector chiar si in anumite tipuri de cancer. 

Citeste si Top 10 alimente care cresc colesterolul.

4. Usturoiul

Usturoiul este considerat un adevarat medicament natural. El creste nivelul de antioxidanti din corp, contine fitochimicale care ajuta la prevenirea cancerului, fluidizeaza sangele si mentine inima sanatoasa. De asemenea, usturoiul scade colesterolul rau si este foarte bun pentru eliminarea toxinelor din organism. 

5. Fasolea

Fasolea uscata este sanatate curata pentru inima si sistemul cardio-vascular. O jumatate de cana de boabe de fasole consumate in fiecare zi pe parcursul a doua saptamani scade valoarea colesterolului cu 8%. Deloc de neglijat este si faptul ca fasolea este o sursa importanta de proteine si ne ofera energie la fel ca o portie de carne. 

6. Ovazul

Ovazul este o cereala pe care o gasiti in orice supermarket si este excelenta pentru micul dejun. Studiile au aratat ca o portie de ovazin fiecare zi, timp de sase saptamani, determina reducerea colesterolul rau cu  mai mult de 5,3 procente. Acest lucru se intampla datorita beta-glucan-ului, o substanta care absoarbe substantele nocive si ajuta corpul sa le elimine.

7. Avocado

Vitamina K, fibrele (cel mai mare continut din tot spectrul fructelor), acidul folic, potasiul (comparativ, un avocado are mai mult potasiu decat o banana), vitamina B3, B6, vitamina C si cuprul sunt printre cele mai importante surse de energie ale unui avocado. Insa poate cea mai cautata calitate a fructului de avocado o reprezinta continutul important de acid oleic, acesta avand rolul de a reduce colesterolul din organism.

8. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra, consumata cu moderatie, poate imbunatati sanatatea inimii, reduce tensiunea arteriala si scade valorile colesterolului LDL. De asemenea, ciocolata neagra scade riscul aparitiei cheagurilor de sange si creste fluxul de sange de la nivelul creierului.

9. Sparanghelul

Bogat in vitamina K, sparanghelul are proprietati anticoagulante si este foarte bun in suplimentarea tratamentelor pentru anemie. De asemenea, sparanghelul scade tensiunea arteriala, amelioreaza simptimele depresiei, imbunatateste sanatatea inimii si regleaza nivelul de colesterol. 

Alte alimente eficiente in scaderea colesterolului sunt merele, lamaile, grapefruitul, bananele, sucul de patrunjel, iaurtul, semintele de floarea soarelui, nucile, verdeturile si, in general, legumele de tot felul.

Citeste si Ai colesterolul marit? 15 metode sa il tii sub control.



 

Tags:
colesterol
alimente
colesterol marit
migdale
fasole
sparanghel
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare