A fi sau a nu fi vegetarian
A fi vegetarian este un stil de viata, care trebuie sa plece din convingere. Bate la usa postul Sfintei Marii, un post usor, de vara si o perioada ideala pentru a incerca beneficiile unei diete vegetariene. Efectele alimentatiei vegetariene sunt resimtite de organism dupa cinci-sase zile de la incetarea consumului de carne.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Sunt mai multe categori de vegetarieni. Ovolactovegetarieni care accepta in alimentatie oua si proteine de lapte – in mod particular lapte si branza de capra sau de oaie. Ovovegetarieni care refuza toate produsele din lapte, dar accepta ouale. Lactovegetarieni care nu consuma oua, dar accepta produsele lactate. Vegetarienii care nu consuma niciun fel de produs alimentar de origine animala, nici chiar miere de albine. Vegetarienii radicali sunt cei care nu consuma si nu folosesc niciun fel de produse de origine animala (nici in vestimentatie, ei nu imbraca haine de piele, lana sau matatse), mananca doar hrana bio si nu beau alcool.
Regulile de aur ale regimului vegetarian
Un regim restrictiv alimentar, respectat pe o perioada lunga si foarte lunga de timp ar putea produce carente alimentare. Simptomele cele mai comune, ca efect al alimentatiei vegetariene sunt: anemia, prin lipsa de fier si oboseala.
Afla care sunt alimentele ideale pentru vegetarieni
Aceste probleme poti fi prevenite prin cateva metode, relativ simple.
1. Asigurarea unui aport corespunzator de proteine, adaptat varstei, activitatii desfasurate si metabolismului fiecaruia in parte. Proteinele sunt cea mai mare problema in regimul vegetarian strict, dat fiind faptul ca acesti nutrienti fundamentali necesari organismului sunt de origine animala. Exista vegetale care contin proteine, dar calitatea acestora nu se compara cu cele de origine animala.
2. Proteinelor din cereale le lipsesc doi aminoacizi de baza – lisina si triptofanul, dar sunt bogate in metionina si cisteina. Leguminoasele, in schimb, sunt bogate in lizina, dar sarace in metionina si cisteina. Separate, cerealele si leguminoasele sunt incomplete, dar impreuna reprezinta o sursa completa de aminoacizi. Concluzia este ca vegetarienii trebuie sa consume constant si legume si cereale.
3. Asociatia Americana a Alimentatiei Sanatoase sustine ca o alimentatie vegetala variata in fiecare zi, este suficienta pentru a satisface necesarul de proteine. Cereale le micul dejun, leguminoase la pranz, de exemplu, perimit organismului sa reconstituie proteinele complete de care are nevoie.
4. Vegetale bogate in proteine sunt soia, ovazul, lintea, fasolea, mazarea, fisticul, nucile, germenii de grau, drojdia de bere. Calitatile nutritive ale alimentelor preferate de vegetarieni, si procentul de proteine din acestea le gasiti in documentul de aici, la pagina 5.
5. Fierul este indispensabil functionarii organismului. Fierul permite globulelor rosii sa transporte oxigenul la celule. Dieta vegetariana poate determina carente de fier, pentru ca fierul din vegetale nu este asimilat de organism decat in proportie de 5% fata de o asimilare de 25%, in cazul fierului din surse animale. Din fericire exista o solutie si pentru aceasta problema. Asocierea alimentelor vegetale bogate in fier cu alimente foarte bogate in vitamina C. Sucul de portocale, de exemplu, multiplica de trei ori absorbtia fierului din spanac si patrunjel.
Afla celelalte principii pe pagina urmatoare
- 1
- 2