A fi vegetarian

Cum spuneam a fi vegetarian este stil de viata. Spuneam intr-un alt articol in care pledam pentru o dieta care sa limiteze consumul de carne ca benefiiciile unei diete vegetariene se simt in cateva zile. 


 
In sustinerea unei diete fara carne stau cateva fapte, pe care nu le contesta nimeni. Carnea este considerata cauza unora din maladiile omului modern: diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate si, chiar, cancer. Medicul Jean-Michel Lecerf, seful serviciului Nutritie si Boli metabolice al Institutului Pasteur, din Franta, autor al cartii “Sanatatea este la tine in farfurie”, sustine ca o dieta echilibrata inseamna consum de carne de doua-trei ori pe saptamana. “Este formula ideala si pentru organism, si pentru mediu”, spune Jean-Michel Lecerf. “Exista beneficii, chiar daca nu este un comportament alimentar perfect. Este o cale prin care greselile noastre alimentare pot fi corectate. Vegetarienii nu sunt obezi, nu au probleme legate de colesterol sunt mai putin afectati de bolile cardiovasculare, ca efect al alimentatiei, nu sufera de constipatie, si prezinta un risc mult mai redus de a face cancere de colon si afectiuni rectale. La aceste lucruri bune, vin in balanta, dezavantajele”, afirma Jean-Michel Lecerf,  in cartea sa.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Printre dezavantajele regimului vegetarian se numara o concentratie prea mare de glucide si fibre, carenta de fier, de calciu si o insuficienta cronica de omega 3, pentru ca organismul nu este capabil sa fabrice acest aminoacid. Se stie ca principalele surse de omega 3 sunt pestele si fructele de mare, alimente excluse din dieta vegetarienilor.

Cine poate deveni vegetarian

Are sau nu importanta varsta la care renuntam la carne? Regimul vegetarian poate fi aplicati copiilor si adolescentilor? Care este varsta cea mai potrivita pentru a deveni vegetarian?

A fi vegetarian nu este o chestiune care se intampla peste noapte. Un adult care renunta la carne are nevoie de o perioada de tranzitie, timp in care flora intestinala se adapteaza noului tip de alimentatie. Pot sa apara colici, probleme legate de tranzitul intestinal, despre care Jean-Michel Lecerf sustine ca nu sunt, asa cum se crede o “curatare de toxine” a organismului ci doar efectele procesului de adaptare.

Afla totul despre dieta vegetariana

Regimul vegetarian este nerecomandat femeilor insarcinate, copiilor, adolescentilor, tinerilor care fac efort fizic sustinut, sportivi, de exemplu si persoanelor in varsta. Asta pentru ca primele categorii au nevoie absoluta de proteine de origine animala, in timp ce persoanele de varsta a treia, se adapteaza greu la un astfel de regim alimentar. Femeile insarcinate trebuie sa consume carne ca principala sursa de proteine.

A fi sau nu vegetarian este, intr-o oarecare masura si o chestiune care tine de moda. “Eu ca medic, ca medic nutritionist nu recomand nimanui sa renunte la consumul de carne. Eu recomand pacientilor mei, ca din sapte zile pe saptamana, trei zile sa fie vegetarieni, o zi sa fie carnivori si doua zile pescari. Adica o alimentarie bazat in principal pe cereale, fructe si legume, la care sa se adauge doua mase de carne pe saptamana, doua-trei de peste, si doua cu oua. In fiecare zi recomand cel putin doua produse din lapte sau derivate. Acesta este din punctul meu de vedere cea mai sanatoasa dieta” spune Jean-Michel Lecerf.  
 
Astept sa-mi spui ce crezi tu despre diete vegetarian.

Tags:
A fi vegetarian
dieta vegetariana
dieta pentru scaderea in greutate
Franta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare