Accidentele de munca produc mai multe victime decat razboaiele
Aproximativ 2,3 milioane de angajati mor anual in urma accidentelor suferite la locul de munca sau a bolilor profesionale, arata un studiu prezentat la un congres international pe tema sigurantei la locul de munca.
Citeste pe Dietetik.ro de ce te ingrasi la job.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Concluzia este ca accidentele de munca produc mai multe victime decat razboaiele, dupa cum anunta specialistii in domeniu.
Guy Ryder, directorul general al Organizatiei Mondiale a Muncii precizeaza insa ca bolile profesionale nu sunt mentionate nicaieri in rapoartele anuale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind primele zece boli mortale din lume.
In fiecare zi, la nivel mondial, au loc circa 850.000 de incidente minore legate de riscurile ocupationale, iar costurile directe si indirecte ale acestor accidente sunt estimate la 2,13 miliarde de euro anual la nivel global, se mai arata in raport.
La congresul de la Frankfurt, la care au participat 4.000 de specialist din 141 de tari, s-a anunta un nou plan care ar trebui sa reduca aproape la zero numarul accidentelor fatale de munca.
E o posibilitate fezabila, sustine directorul sistemului de asigurari sociale de accidente din Germania, care aduce argumente statistice in sprijinul afirmatiei sale. Datele instituttiei arata ca in Germania, in urma cu un secol, in fiecare an mureau 10.000 de angajati in accidente de munca.
Masurile luate de-a lungul timpului au dus la scaderea acestora la mai putin de 500 anul trecut, iar in privinta asa numitelor incidente la locul de munca, acestea au fost reduse la jumatate in ultimii 20 de ani.
O alta problema discutata la congresul de la Frankfurt a fost cea a sanatatii mentale a salariatilor. ”Sanatatea mentala a angajatilor este la fel de importanta precum cea fizica. Daca angajatii nu sunt sanatosi din punct de vedere psihic, acestia nu vor putea da randament iar productivitatea va avea de suferit, la fel si competitivitatea”, a atras atentia un reprezentant al Organizatiei Internationale a Angajatilor.
El spune insa ca angajatorii nu sunt interesati de aceste probleme, desi afecteaza direct rezultatele firmelor pe care le conduc.