Adevarata placinta dobrogeana!
Si vorbesc aici de placinta dobrogeana intr-o tava cu diametrul de 40 de centimetri. Va dati seama ce lupta se da intre diferitele semnale care pornesc din creier: “Hai, baga tot in tine!”, sau “Gata, opreste-te, cele 17 bucati de pana acum au fost de ajuns”. Glumesc eu, dar adevarul e mereu acelasi: mananc mai mult decat ar trebui. Insa recunosc ca nu ma pot abtine, atat de delicioasa este.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Prin urmare, astazi am sa va impartasesc si voua reteta incredibilei placinte dobrogene/tulcene, insa sfatul meu sincer este sa va opriti din mancat atunci cand stomacul va da semnalul de stop. Ascultati stomacul in detrimentul creierului cand e vorba de mancare!
Reteta este pentru 6-8 persoane, asadar merita sa preparati placinta dobrogeana cand aveti oaspeti, oricum ii veti impresiona.
Pentru aluat aveti nevoie de:
- O cana de apa;
- Doua sau trei linguri de ulei vegetal;
- Un praf de sare;
- O sasea parte dintr-un cubulet de drojdie;
- 450/500 de grame de faina de Baneasa;
Din aceste ingrediente veti obtine o coca nici moale, dar nici tare, din care faceti 6-7 mici bucati de coca, adica 6-7 aluaturi. Intindeti apoi separat fiecare mic aluat cu facaletul de intins coca, mai presarand putina faina cand intindeti aluatul.
Acum, pentru amestec aveti nevoie de:
- 500 de grame de branzica proaspata de vaci;
- 6 oua;
- Un praf de sare;
Sa ne apucam de placinta dobrogeana. Ungeti tava cu putin ulei. Acum, luati cate un pumn de amestec de branza de vaci cu oua si sare si puneti-l in mijlocul unei foi de aluat intins si intindeti-l putin. Impaturiti apoi aluatul in patru, ca si cum ati face un plic de hartie dintr-o coala. Apoi, strangeti cu mainile pe lung acest aluat, incretiti-l, mai exact. Luati apoi acest aluat care acum are forma lunguiata si puneti-l in tava. Dupa ce ati procedat asa cu toate aluaturile si ati terminat de asezat in tava, mai stropiti totul cu cateva picaturi de ulei. Bagati apoi tava 30 de minute la cuptor, la foc mediu.
Si acum vine partea de final, micul secret care o face atat de gustoasa: bateti un ou cu o cana de iaurt sau de smantana (depinde de preferinte sau de stilul culinar, eu va recomand sa fie iaurt, nu e atat de gras) si putina sare. Acum puneti tot acest amestec peste aluatul care a stat 30 de minute la cuptor si mai introduceti tava inca 10 minute la cuptor, la acelasi foc mediu. Asta e tot.
Atentie mare, placinta dobrogeana este foarte gustoasa si va poate fura. Nu exagerati. Pofta buna!
30 Comentarii
arata al naibii de bine :) pesemne gustul nu poate fi decat la superlativ
O, mama miaaaaaa!!!!!!
Am mancat acesta minunatie !Am nora de-acolo ;e un vis,nu-mi pot exprima in cuvinte cit e de buna !
mi-ati facut o poftaaa
Sunt speciale. Toti strainii care ne viziteaza raman foarte incantati. Noi insa cred ca am crescut prea mult cu prajituri de cofetarie :)
eu sunt din constanta si am mai mancat...nu se prea mai pastreaza din pacate reteta traditonala....m-am apucat de facut placintica...sa vedem...am o banuiala ca am reusit sa bulesc aluatul :(
eu am crescut in peceneaga de tulcea si cum spune dobrogeanu placinta mai buna ca aici nu este, este ciudat foarte multi dintre cei carora lespun deminunata placinta cu branza sarata stramba din nas dar daca apuca samanance nu se mai satura. mie imi place la nebunie sa spun acestui preparat "placinta creata" si reusesc sa atrag atentia interlocutorilor mei. imi face placere capot sa mai spun parerea.
am mancat placinta creata la calarasi la soacra mea ....prima data am crezut caeste macaroane cu branza dar apoi ...e super buna
va multumesc ca ati dat reteta ,o caut de foarte mult timp,pana acum am tot incercat sa fac cu foi de placinta cumparate ,insa nu e aceasi chestie.eu sant din constanta dar prietenul meu e din ardeal si nu cunostea acesta placinta pana la mine. acum nu reusesc sa il mai satur....:)
buna
ce buna o facea bunica! ma pun sa o fac si eu acum, e pentru prima data, sper sa-mi iasa!
am urmat intocmai reteta,dar nu a iesit pe gustul meu.e ca o paine cu branza in ea,nimic deosebit asa cum m-as fi asteptat.Oare nu trebuia si putin zahar?are un gust asa de fad...unde am gresit oare?
Parerea mea este ca mai trebuie sa pui putina smantana in branza....daca e prea scursa iese seaca, fada....asa am patit si eu....dupa mai ulte incercari am ajuns la concluzia asta....inca ceva ...daca faci aluatul de m ai sus , neaparat se pune putina smantana in branza, daca folosesti foi de placinta intinsa ( din cea care o intinzi cu degetele de poti vedea prin ea) atunci nu este nevoie de smantana....tot ce e cu drojdie iese mai sec
soacra mea face o astfel de placinta si iese super super....eu sincer nu am incercat exact reteta ei am mai modificat-o
Hai sa va povestesc o intamplare care ar trebui sa ne faca pe noi tulcenii extrem de mandrii. Niste prieteni de-ai nostrii lucreaza in Italia, iar ea s-a nimerit (fiind o bucatareasa desavarsita) sa lucreze o vara in Sicilia, la casa unor afaceristi rusi (nu vreau sa stiu cu ce se ocupa, dar ma rog :)) ). Pentru desert, intr-o seara, ea a ales sa le pregateasca gustoasa placinta dobrogeana. Dupa ce au terminat de mancat, au chemat-o pe ea si au aplaudat-o in picioare. Asadar, suprematie placintei!
foarte buna,maine fac si eu,sper sa-mi iasa la fel de buna cum o face mama
sa-mi aduca si mie cineva placinta dasta
ce as mai manca la micul dejun placinta dasta calda cu lapte batut. imi ploua in gura!
exista cineva care poate sa-mi dea placinta dasta in fiecare dimineata?
bai, cine p_la mea poate sa-mi dea placinta dobrogeana sa mananc? in fiecare dimineata dupa o partida.
Pana la urma care este reteta originala ? Am gasit reteta in mai multe variante:cu 1 cub drojdie la 500 g faina,sau fara drojdie ,sau cu o cantitate mica de drojdie.De asemeni ,unele retete includ si otet in componenta aluatului.Cum este corect,si daca otetul da fragezime aluatului de ce nu apare si in cazul de fata?
Mai am o intrebare.Foaia o impaturim plic sau pur si simplu o acoperim cu umplutura si apoi o incretim dinspre margini spre centru?
Felicitari !O bunatate ..am mancat ca disperatii direct din tava . Aveti si o reteta buna pentru cozonac ?
am pregatit aceasta placinta de fooarte multe ori si de fiecare data i-am adus cate o nuanta (in ale gustului) ce am constatat: -numarul de oua este prea mare ptr. cantitatea de branza- eu folosesc doar 4 altfel compozitia este prea subtire -incercati si varianta cu 250g branza dulce de vaci si 250g branza de oaie foarte bine desarata ....atat pentru acum, data viitoare ...alte nuante(in ale gustului binenteles)
@exy multumim de sfaturi! mi-ai dat o idee excelenta pentru weekend!
sa puna cineva si caloriile ;)) ca sa ne autocenzuram dupa vreo 2 -3- 7 bucati .
incercati sa faceti aceasta placinta si cu branza sarata iese o placinta "dementiala" POFTA BUNA
-in sfarsit 'o placinta pe gustul meu, mi.a iesit f buna, nu am pua deloc drojdie, ci 2 linguri. Otet, am folosit telemea de vaci cu iaurt si gris,deasupra 3 oua si un pahar mare de iaurt. Locuiesc intr.o comuna dobrogeana, dar faceam strudel, ci nu creata, cum gasim la patiserie, e f buna creata..incercati neaparat....spor la treaba!
Asta e cea mai buna placinta,ca la mama acasa!!!
INTOTDEAUNA AM PREFERAT PLACINTA DOBROGEANA, CEA MAI BUNA SI SANATOASA. O PREGATESC SI O CONSUM, FRECVENT, CU MULTA PLACERE. MULTUMIM PENTRU RETEA COMPLETA!