Adevarul despre colesterol

“Cat de nociv este colesterolul?”. Sub acest titlu, pneumologul francez Philippe Even publica o carte ce risca sa faca valuri in lumea medicala, dar nu numai. In esenta, specialistul spune urmatoarele: colesterolul este un inamic imaginar, iar 95% dintre persoanele care iau medicamente pentru ca au colesterolul prea mare, sunt tratate degeaba.

Iata adevarul despre colesterol, asa cum il vede specialistul.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

"Avem de-a face cu o inselaciune mult mai mare decat cea despre carnea de cal". Iata ce spune pe un ton provocator profesorul Philippe Even, aflat in turneu de promovare a cartii sale.

Pentru pneumologul francez, aceasta inselaciune este cu atat mai periculoasa cu cat 220 de milioane de pacienti din lumea intreaga, cinci milioane in Franta, urmeaza un tratament medicamentos.

Or aceste pastile, gen Tahor sau Crestor, destinate sa scada colesterolul, adica gr?simea din sange, au efecte secundare.

In plus, mai spune pneumologul francez, "colesterolul nu are nici un rol direct in dezvoltarea bolilor arteriale. Ne-am inselat, terapia trebuie adaptata in consecinta”.

Philippe Even spune ca "nu exista colesterol rau si ca un infarct sau accident vascular nu este cauzat de un nivel ridicat al colesterolului". Profesorul admite totusi ca un colesterol in exces, de peste 3% pune probleme in anumite cazuri si atunci trebuie prescrise medicamente.

Multi cardiologi denunta acest discurs al lui Philippe Even, descris drept "periculos", intrucat ii poate determina pe anumiti pacienti sa-si intrerupa tratamentul.

Cert, colesterolul nu este singurul vinovat in cazul depistarii unor boli cardiovasculare, dar exista totusi o legatura directa intre colesterol si ateroscleroza. Exista si contra-exemple celebre: japonezii nu au probleme cu colesterolul, dar inregistreaza o mortalitate crescuta, din cauza maladiilor cardiovasculare. In schimb, spaniolii si americanii, desi mananca mai gras, au cam de doua ori mai putine accidente cardio-vasculare.

Afla aici cum poti sa reduci colesterolul 

Si atunci de ce s-au exagerat aceste patologii? Raspunsul vine tot de la profesorul Philippe Even: ca sa se vanda cat mai multe medicamente, adica sa se imbogateasca laboratoarele farmaceutice. Lupta cu colesterolul a devenit un business, care aduce laboratoarelor circa doua miliarde de euro pe an.

Inca din 2002, aproape o suta de cercetatori si medici din mai multe tari s-au reunit in asa-zisul THINCS, in traducere libera, Reteaua Internationala a Colesterolo-Scepticilor. Fara indoiala ca noul volum al pneumologului francez va deveni si cartea lor de capatai.

 

Tags:
Adevarul despre colesterol
colesterol bun
colesterol rau
medicamente colesterol
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare