Adevarul nestiut despre produsele de post

Secrete 01.03.2018 dietetik
Perioada postului este perfecta atat pentru curatarea organismului cat si pentru slabire, asa ca renuntarea la carne, fast food si alte produse de origine animala poate fi o decizie inteleapta. Din pacate, in perioada postului nu toata lumea stie sa manance corect. Ne-am obisnuit sa consumam margarina cu dulceata, produse din soia (crenvusti, snitele, pateuri, etc), cartofi prajiti, mancaruri pline de ulei si lista poate continua. Adevarata problema este ca nu stim sa ne alegem corect produsele sanatoase pentru post, iar efectele negative se vor vedea atat asupra siluetei cat si a sanatatii.
 
Sunt sigura ca acum te simti descurajat pentru ca ai impresia ca nu exista alte alternative. Te gandesti ce poti manca in lunga perioada a postului daca toate alimentele si mancarurile sunt cu NU in fata. Ei bine, nu trebuie sa ne descurajam. Cu o buna informare vom sti exact ce sa evitam si ce sa cumparam, dar si cum gatim sanatos alimentele sanatoase. In caz contrar, pot deveni si ele adevarate bombe calorice.
 

Care este adevarul despre produsele clasice de post de pe piata?

 

Fara dar si poate, cele mai consumate produse de catre persoanele de toate varstele sunt:
 
  • Margarina vegetala – contine orice alte substante decat cele necesare si practic consumam cancer pe paine
  • Laptele din soia – exista pe piata tipuri de lapte mult mai sanatoase decat acesta
  • Pateul din soia sau vegetal
  • Cascavalul vegetal
  • Snitele din soia
  • Crenvusti din soia
  • Cartofi pe care deseori ii prajim in mult ulei si ii combinam cu alte alimente pline de calorii
  • Dulceturi cu multe calorii
  • Compoturi indulcite cu prea mult zahar 
  • Produse procesate din soia sau cereale (pot contine cantitati enorme de zahar rafinat, coloranti, E-uri si diverse alte substante care nu au ce cauta intr-un produs dietetic sanatos)
  • Batoane dietetice sau proteice care contin mult zahar si calorii 
  • Cereale frumos ambalate, care initial au scris pe cutie ca nu contin zahar, dar la o citire atenta a etichetei constatam ca mancam zahar pe paine
  • Dulciurile fara frisca si crema, care sunt pline de zahar si tot mai contin cativa coloranti
  • Sucuri din comert pline de coloranti, zahar si calorii
  • Consumam multi carbohidrati rai chiar din diverse legume si cereale (orez, cartofi, paste, produse de patiserie, multa paine alba, etc), crezand ca ne vor tine de foame pentru cateva ore bune, dar adevarul este ca sunt absorbiti repede de organism si tot vom resimti foamea intr-un timp scurt; nu mai zic cate kilograme vom acumula

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
Problema cu toate aceste produse nu consta numai in numarul mare de calorii, coloranti si conservanti, care ne aduc multe kilograme in plus. Adevarul este ca ne punem sanatatea in pericol cu adevarat, intrucat ele contin substante periculoase precum pesticide, hormoni, substante de sinteza, create in laboratoare, resturi alimentare, etc. Acestia ne pot da peste cap nivelul hormonal, pentru ca tiroida nu ar face fata, vom incetini buna functionare a organismului, vom consuma alimente goale in nutrienti si ne vom predispune bolilor cardiovasculare, obezitatii si cancerului.
 
 

Ce ar trebui sa consumam in perioada postului?

 

 

In primul rand trebuie sa ne inspiram din bucataria vegana, pentru ca promoveaza niste principii alimentare destul de sanatoase, poate chiar cele mai sanatoase. Pe internet exista atatea retete si locuri de unde te poti inspira, asa ca nu va fi o problema. Alimentele preferate de vegani, sunt sanatoase si bio 100% sunt urmatoarele:
 
 
1.Grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline, ulei cocos, etc) – ajuta la buna curatare a arterelor de coleterolul rau
 
2.Fructe de sezon – fiecare anotimp ale propriile fructe, asa ca trebuie sa profitam de ele ( alege fructe cu continut scazut de zahar si fructoza, respectiv ananas, papaya, mango, citrice, kiwi, avocado, rodii, mere, pere, gutui, etc)
 
3.Legume de sezon cu putine calorii (sfecla rosie, castraveti, rosii, dovlecei, ardei gras, ciuperci, varza (simpla, mov, kale si varza de Bruxelles), morcovi, pastarnac, telina, cartofi dulci (au mai putine calorii, dar trebuie fierti, preparati la grill sau la cuptor), fasole, linte, naut, etc
 
4.Consumati tipuri sanatoase de paine (integrala, pita din tarate de ovaz, secara, etc)
 
5.Consumati mamaliga (ajuta la slabit si este buna pentru sanatate)
 
6.Consumati multe verdeturi si ierburi aromatice, dar si diverse condimente si mirodenii (curry, turmeric, piper negru, piper cayenne, boia, etc)
 
7.Consumati muraturi - retete inedite de mancaruri
 
8.Cereale integrale (fulgi de ovaz, tarate de ovaz) – poti face si biscuiti din tarate de ovaz
 
9.Produse bio din soia ( tempeh, tofu, miso, seitan – carnea vegetarienilor, branza tofu, etc)
 
10.Fructe oleaginoase (nuci, acaju, fistic, etc)
 
11.Seminte (chia, quinoa, in, canepa, susan, etc)
 
12.Lapte bio (lapte de migdale, lapte de cocos)
 
13.Inlocuiti margarina si untul cu unt de arahide
 
14.Supe din legume
 
15.Smoothieuri
 
 
 

 

Tags:
produse
produse de post
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare