Adi Hadean vrea mancare buna in gradinite

Alimentatia copiilor este deficitara. La 5 copii pe care ii vad pe strada, 2 sunt grasi sau supraponderali. Ai observat acest lucru si incerci prin proiectul  Farfurii Curate sa promovezi obiceiuri/principii culinare si alimentare corecte si sanatoase în trei gradinite de stat din Cluj-Napoca. Ce se va intampla mai exact acolo, ce vor manca micutii ?

 
Toata povestea a inceput cu proiectul Viata la gradi, initiat de Primaria Cluj Napoca. Am fost chemat atunci sa creez un meniu care sa respecte niste norme nutritionale clare, norme care mi-au fost furnizate de domnul profesor Nicolae Hancu. Pentru traducerea lor in retete am muncit cateva saptamani apoi am trimis meniul pentru revizuire si aprobare echipei conduse de domnia sa.

Am compus 40 de meniuri zilnice cu rata de repetabilitate foarte mica (adica felurile cuprinse in cele 40 de meniuri se repeta extrem de rar, oferind varietate meniului), respectand o alta norma importanta, adica baremul de 7 lei/copil/zi, aceasta fiind suma medie platita de parinti ca alocatie de hrana pentru copiii din gradinitele de stat din Cluj Napoca.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Am finalizat lucrul la meniuri acum cateva saptamani (trebuie sa retineti, nu-i vorba de meniuri bio/eco ori mai stiu eu cum, sunt meniuri care sa reflecte realitatea si care sa ofere ce se poate mai bine in acest barem financiar), ele au inceput sa fie urcate pe www.viatalagradi.ro (site administrat de Primaria Cluj Napoca).

Din pacate, in aceasta etapa, Primaria a ajuns la concluzia ca nu se poate implica mai mult, cel putin nu anul acesta (motivele sunt multe). Eu am decis sa nu ma opresc aici si sa incerc sa aduc meniurile in gradinite, incercand in prima faza cu un modul de trei gradinite de stat pe care le voi alege impreuna cu colaboratorii mei in proiectul Farfurii Curate, Fundatia Danis si Ioana Micu, in functie de cateva criterii importante, cel mai important dintre ele fiind dorinta gradinitelor de a se implica in aceasta transformare. Si, ca sa raspund la intrebare, exemple referitoare la meniu pot fi gasite deja pe viatalagradi.ro ori pe pagina de Facebook a proiectului Farfurii Curate.


    
Am citit in proiect ca nu e vorba doar de gatit mancare sanatoasa. Intregul proces va fi documentat amanuntit, incepand cu fise despre alimentatia si modul de viata al copiilor. Ce puncte mai vizati ?

    

Vrem sa aflam care sunt obiceiurile alimentare dobandite in familie, pentru ca, desi meniul de la gradinita e important, cel de acasa e mult mai important si educatia oferita de parinti are efecte puternice pe termen lung. Vrem sa ii ajutam pe educatori si pe bucatarii din gradinite sa le "vanda" mancarea sanatoasa copiilor care in unele cazuri sunt retinuti in a adopta lucruri pe care nu le cunoasc. Vram sa-i ajutam pe managerii gradinitelor sa sustina modelul propus de noi si dupa ce vom pleca din gradinite. 

    
Momentan incercati sa castigati un grant pentru a pune pe picioare proiectul. O sa fac o paralela cu lupta pe care a dat-o Jamie Oliver in State pentru a-i convinge pe copii sa manance sanatos si o sa te intreb cum vezi sustinerea pe care ai primit-o pana acum de la oameni. Merg pana la a te vota sau mare parte te sustine doar la modul declarativ ?


Am mai spus-o si in alte ocazii, sunt recunoscator pentru sustinerea primita pana acum dar pe de alta parte, constat dulce-amar ca desi multi dintre noi isi doresc schimbari, prea putini sunt dispusi sa-si asume realizarea lor. Trebuie sa invatam ca schimbarile nu se petrec pur si simplu, trebuie sa le facem, cu eforturi mai mici ori mai mari.

Nu trebuie sa ne asumam cu totii eforturile mari, dar daca nu facem nici macar ce ne sta in putere, socotesc ca nu meritam schimbarile pe care ni le dorim. Oricum, raman optimist, incerc sa-mi mobilizez cat mai bine prietenii si sustinatorii si sper sa pot incepe munca in gradinite de luna viitoare.
 

Proiectul Farfurii Curate poate fi votat aici si nu vad nici un motiv pentru care nu i-ati da votul vostru lui Adi Hadean.

Tags:
Adi Hadean vreau mancare buna in gradinite
Adi Hadean
Farfurii Curate
dieta copii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare