Vinetele sunt niste legume exceptionale, care nu sunt apreciate asa cum ar trebui, cel putin in tara noastra. Contin toti nutrientii de care are nevoie organismul si anume fibre, proteine vegetale, antioxidanti, vitamine si minerale. Putine legume se pot lauda cu faptul ca pot inlocui carnea. Ei bine, vinata este una din acele legume. Sunt carnoase, consistente, dar in acelasi timp favorizeaza pierderea kilogramelor. Putem slabi chiar 1 kilogram pe zi in functie de organism si daca preparam vinetele sanatos. Nu te speria ca trebuie sa mananci doar clasica salata de vinete, chiar daca este foarte gustoasa si satioasa. Tot felul de mancaruri poti face din vinete si este pacat sa nu incerci si tu cat mai multe retete sanatoase.
1.Vinete umplute in stil turcesc
Ai nevoie de cateva vinete potrivit de mari si tari pe care sa le scobesti inauntru si sa le umpli cu tot felul de legume crude si taiate marunt. La final poti decora cu mozarella sau parmezan sau cu branza de vaci sau feta. Vinetele umplute se prepara la cuptor cu foaie de copt si scote-le cand observi ca se rumenesc.
2.Chipsuri din vinete si sos vinegreta
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Nu vom gati vintele la cuptor, ci la grill ca sa fie si mai crocante si gustoase. Vinetele trebuie sa fie taiate felii potrivit de subtiri, se intorc pe o parte si cealalta fara sa se arda, iar la final se servesc cu un sos vinegreta cu busuioc.
3.Vinete cu sos tahini
Vinetele seamana cu niste sandvisuri. Ele se taie bucati potrivit de subtiri si se ung cu sos tahini si se lasa la cuptor pana se rumenesc. Mai exista varianta mai rapida de a praji vinetele in tigaie neaderenta sau grill si se ung la final cu tahini. Se servesc cu rodii sau patrunjel sau rosii.
4.Vinete cu sos salsa caliente
O reteta in stil mexican pentru cei care pot face fata gustului picant. Partea buna este ca poti doza tu intensitatea iutelii. Vinetele se pun intregi sau taiate pe jumatate intr-un vas neaderent si se gatesc la abur in
sos salsa caliente. Poti folosi curry, boia iute sau pieper cayenne si chiar ardei iute sau gras. Este o reteta foarte rapida.
5.Paste light cu vinete, rosii si sos iute
O reteta populara la italieni si nu intampaltor. Este delicioasa si foarte consistenta. Este perfecta de consumat in orice moment al zilei. Ai nevoie de paste integrale sub forma de melci, rosii uscate, rosii proaspete calite in sos de bulion picant impreuna cu vinetele. Se orneaza cu patrunjel din abundenta si se foloseste mult condiment curry sau cum iti place tie.
6.Vinete prajite cu capere
O alta mancare rapida. Vinetele se taie potrivit de subtiri se prajesc, iar la final se se consuma cu busuioc, capere, patrunjel si otet balsamic. Este ca o salata din legume gatite.
7.Vinete pane cu sos tzatziki
Nu ai cum sa nu iubesti aceasta reteta rapida. Tine loc si de mancare si de gustare. Binetele se taie subtire, se dau prin ou, apoi faina, apoi pesmet. Se gatesc in tigaie sau la cuptor. Depinde cat de repede vrei sa fie gata. Sosul tzatziki se prepara din iaurt grecesc cu putine grasimi, usturoi tocat, patrunjel, castraveti taiati marunt, putin ulei de masline si 1 lingurita de otet balsamic. Pentru un plus de consistenta poti orna vinetele la preparare cu parmezan.
8.Sandvis din vinete, inlocuind painea
Dac, este posibil! Vinetele se taie rondele potrivit de groase sau pe jumatate si se gatesc la grill. Intre felii poti pune salata de rosii, castraveti, ardei gras, patrunjel si sos tzatziki sua crema de branza light.
9.Crema tartinabila de vinete
Cred ca este cea mai cunoscuta reteta pe baza de vinete, dar haideti sa o preparam intr-un mod mai deosebit. Vinetele se gatesc la grill taiate asa cum doresti sau se gatesc la abur. Pasul urmator este sa fie faramitate in blender ca sa obtinem o pasta cremoasa si omogena. Putem adauga in blender bucati de masline, patrunjel, zeama de lamaie, sos tahini, putin ulei de masline si rodii, pentru un aspect colorat.
10.Ratatouille cu vinete si dovlecei
Ai nevoie de un vas rotund si neaderent in care sa asezi dovleceii si vinetele in stil domino. Intre legume ai grija sa pui sos salsa caliente si rosii uscate, iar la final orneaza cu parmezam. Pune la cuptor si scoate cand se rumeneste.