Sigur ai mai auzit pana acum de sintagma “suntem ceea ce mancam” si sunt multe dovezi in jurul nostru care confirma cele spuse. Fiecare priveste mancarea in modul sau astfel ca pentru unii poate reprezenta cel mai mare dusman din cauza kilogramelor in plus si a problemelor de sanatate, dar pentru unii poate reprezenta motorul spre un stil de viata sanatos si echilibrat si bineinteles, o silueta de vis. Un lucru este cert si anume ca avem nevoie sa ne hranim ca sa traim in primul rand si nu sa mancam pana simtim ca nu ne mai putem apleca. Asta inseamna exces si nu facem nimic altceva decat sa ne aducem probleme de sanatate si disconfort.
Organismul are nevoie de hrana asa cum are nevoie motorul unei masini de combustibil. Prin hrana ne luam toti nutrientii necesari ca sa avem energie, imunitate de fier si multe alte beneficii. Mancarea poate fi privita ca un dusman si asta pentru ca unii nu stiu sa o aleaga. Nu este de mirare ca apar atat kilograme in plus cat si diverse afectiuni de mare actualitate cum ar fi diabetul, obezitatea, colesterolul rau, bolile hepatice si pancreatice, diverse tipuri de cancere si afectiuni cardiovasculare.
Asa cum se poate deduce, ceea ce mancam ne poate influenta si starea generala de sanatate si nu doar numarul de kilograme asa cum se credea. Mancarea contine din ce in ce mai putini nutrienti si asta pentru ca nu o cumparam din surse sigure, nu stim cum sa o combinam si nici nu respectam orele corecte pentru a manca. Este vorba de caloriile goale si lipsite de nutrienti care sunt considerate adevarate bombe calorice. Acest lucru este posibil deoarece mancarea este tot mai procesata si conservata. Ne referim la mezeluri, conserve, cereale, faina si lista poate continua. Consumand alimentele nepotrivite nu facem decat sa ne dam peste cap flora intestinala, ne slabim sistemul imunitar, ne ingreunam digestia si in final ne dam peste cap rata metabolica.
Cand corpul primeste mai multe calorii decat are nevoie si mai sunt si de proasta calitate (calorii goale in nutrienti) nu este de mirare ca nu obtinem silueta dorita, iar in plus ne trezim si cu tot felul de probleme. Multi nu stiu, dar alimentele procesate pot bloca arterele, produc inflamatii si favorizeaza inmultirea anormala a celulelor, care in timp se transforma in diverse tipuri de cancere.
Inca un aspect important de care multi nu stiu ar fi faptul ca sistemul imunitar se afla cantonat chiar in cadrul intestinelor, adica in sistemul digestiv. Ceea ce mancam ne influenteaza destul de mult imunitatea si este de inteles ca trebuie sa consumam doar alimente de calitate si pline de nutrienti pretiosi. Organismul are nevoie de fibre de caliatte, vitamine si minerale, antioxidanti puternici si fitonutrienti, carbohidrati buni, proteine de origine animala si proteine de origine vegetala.
Chiar si atunci cand alegem o dieta de slabire trebuie sa avem in vedere un regim alimentar sanatos, echilibrat si variat ca sa evitam carentele nutritionale. Astfel, ne vom bucura de o slabire progresiva, dar de lunga durata, iar in plus vom scapa si de probleme de sanatate existe si le vom putea preveni pe cele noi. Dietele mult prea restrictive secatuiesc organismul de energie si nutrienti si cu toate ca slabirea are loc rapid, rezultatele nu se mentin pentru mult timp si chiar revin intr-un numar si mai mare.
Exista
diferente intre caloriile bune si cele rele. Chiar daca alegi sa consumi un numar mare de calorii bune, trebuie sa stii ca ele nu se vor depune sub forma de grasime asa cum este in cazul unui aport mare de calorii goale. Mai este un aspect de care trebuie sa tii cont si anume ca trebuie sa dam organismului un aport suficient de calorii si nu mai mare. Daca o persoana este sedentara nu trebuie sa consume acelasi numar de calorii ca si cei activi in fiecare zi. Caloriile in plus se depun fara dar si poate sub forma de surplus de grasime.
Acum ca ai inteles cat de importanta este alimentatia indiferent ca suntem la cura de slabire sau nu, ai grija sa cumperi alimente doar din surse sigure si verificate, gateste-le cat mai putin si fa doar combinatii hipocalorice si lipsite de chimicale, conservanti, grasimi si prajeli. Evita chiar si zaharul rafinat penturu ca da dependenta si duce la producerea inflamatiilor in corp.