Afla cum previi fermentarea mustului fara conservanti

Do It Yourself 03.10.2017

Ce licoare delicioasa asteptam toamna daca nu mustul? Este delicios, plin de vitamine si este iubit de oricine. Nu se obtine tocmai usor mustul, iar efortul trebuie sa se merite. Problema apare atunci cand trebuie sa conservam mustul cat mai mult timp ca sa nu fermenteze sa nu zicem ca am muncit degeaba. Mai vrem si sa ne bucuram cat mai mult timp de aceasta bautura delicioasa, daca tot exista si o dieta cu must. Desi in comert, au pus stapanire conservantii plini de chimicale, exista metode perfect naturale dupa cum se poate vedea mai jos:
 

1.Pastrarea cu hrean

Iata un conservant natural, pe care-l folosim in gospodarie in diverse scopuri, iar mustul nu poate face o exceptie. Secretul consta in punerea hreanului dat prin razatoare in sticlele de must si nu in bucati intregi, iar acest procedeu trebuie sa aiba loc imediat dupa zdrobirea strugurilor si limpezirea lor, dupa care isi va gasi locul in damingeana, care poate fi si de 50 de litri. Stiu ca este o cantitate mare, dar cu aceasta metoda nu pui de-o parte in zadar atata must pentru ca se va pastra foarte bine. Mustul trebuie sa stea in damingeana timp de 2 saptamani.
 
Urmatorul pas este tragerea mustului in sticle, care se astupa doar cu dopuri de pluta si se tin la loc racoros. Trebuie sa masurati cantitatea de hrean foarte bine ca sa nu puneti prea putin. Se pun 100 grame de hrean la 10 litri de must, iar in functie de ce cantitate ati obtinut va puteti orienta usor.
 
 

2.Pastrarea prin congelare

Aici trebuie sa asteptam ca sa se traga in sticle mustul din damingeana ca sa fie perfect limpezit si sa alegem pentru depozitare doar recipiente din sticla. Evitati flacoanele din polietilena pentru ca substantele continute pot influenta neplacut gustul mustului si nu sunt tocmai bune pentru sanatate.
 
Sticlele nu se umplu niciodata pline ochi, intrucat mustul se dilata prin inghet si pot avea loc explozii. Cred ca este ultimul lucru pe care ti-l doresti, asa ca recomand sa lasati loc liber in sticle de 2 degete ca sa poata avea loc dilatarea si puneti-le la concelator, nu la frigider. Poate fi o metoda care sa va ingreuneze consumul rapid de must, pentru ca nu-l puteti consuma pe loc dupa scoatere. Trebuie sa tineti cont ca daca vreti sa consumati niste must sau sa serviti pe cineva, este indicat sa scoateti mustul care va trebuie din congelator si sa-l tineti 2-3 ore la temperatura camerei.
 
Tineti minte ca fermentatia mustului nu poate avea loc cu aceasta metoda, iar mai mult decat atat, valorile nutritionale ale mustului raman intacte prin inghetare. Asta este de dorit, daca vrem sa ne bucuram de beneficiile mustului pentru sanatate si silueta.
 

3.Pastrarea prin fierbere

Iata o metoda care va poate lua putin timp, dar merita si aceasta pentru ca previne destul de bine fermentatia. Daca pana acum v-am descris metoda inghetului, acum suntem la polul opus. In cazul acestei metode trebuie sa masurati la ochi foarte bine cam ce cantitate de must ati obtinut si cat vreti sa pastrati pentru iarna, intrucat va trebuie un vas emailat de 10 litri sau mai mic in functie de cantitate, iar in el sa fierbeti mustul la foc mic. Din cand in cand trebuie sa amestecati mustul ca sa nu se lipeasca resturile de fund, dar asta se face cu o lingura de lemn.
 
Temperatura mustului trebuie sa ajunga la 90 de grade Celsius si apoi se opreste focul. Nu asteptati sa se raceasca mustul si puneti-l in sticle, dupa ce in prealabil ati pus un cutit sub fundul lor. Aveti grija sa le inchideti ermetic si sa le pastrati in haine, paturi, cuverturi ca sa-si pastreze caldura pana a doua zi. Doar asa combateti fermentatia. Apoi nu va mai ramane decat sa pastrati sticlele in camara sau in beci la o temperatura constanta, desigur.
 
Oricine poate face must in casa, daca tine cont de anumite reguli. Nici macar nu-ti trebuie sa ai propria vie, pentru ca mustul se poate obtine si in stil urban, dar folosindu-te de reteta bunicilor. Inca un secret ca sa nu fermenteze mustul este sa va ocupati de el din prima zi. Este o munca minutioasa, dar cu grija se poate obtine un must delicios.
 
Acum poate va intrebati ce tip de struguri sa alegeti pentru must ca sa beneficiati de cele mai bune valori nutritionale ca si cum ati consuma strugurii cruzi. Pentru asta trebuie sa cunoasteti beneficiile fiecarui tip de strugure ca sa va asigurati ca-l folositi pe cel corect pentru afectiunile de sanatate de care suferiti. Mai conteaza si gusturile, dar orice ati alege, beneficii pentru sanatate si silueta vor fi oricum.
 
Tu cum previi fermentarea mustului? Ce metode mai stii?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare