Afla de ce bine sa consumi ulei de palmier!

Secrete 08.04.2009 dietetik

Desi, marea provocare o reprezinta renuntarea la vechile obiceiuri alimentare, ideea de a avea un trup sanatos intr-o minte sanatoasa ii tenteaza pe tot mai multi oameni. Nu este usor sa renunti la unele obiceiuri alimentare, asa cum le spune denumirea sunt lucruri care au devenit o obisnuinta, la care cu greu mai poti renunta.
Adica este greu sa gasesti argumentele necesare pentru a convinge o persoana ca nu este sanatos sa includa in dieta multe grasimi. Cate persoane stiu faptul ca o dieta bogata in grasimi creste riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Insa nu toate grasimile sunt nocive pentru organism. Cele saturate, adica grasimile provenite din produsele animaliere nu sunt sanatoase organismului. Iar daca se exagereaza in privinta consumului creste riscul aparitiei afectiunilor la inima. Este bine sa ne aducem aminte de fiecare data cand mancam, daca ceea ce punem in farfurie este si sanatos. Am putea face un compromis. Care sa fie acela? Moderatia! Ai auzit de ea? Moderatia ar trebui sa-si faca loc in dieta ta de zi cu zi. Daca la inceput ti se pare de-a dreptul imposibil sa renunti la consumul unor mancaruri care-ti fac placere, desi nu exceleaza la capitolul sanatate, incearca totusi sa gasesti semnificatia termenului moderatie in alimentatia zilnica. Astfel vei preveni luarea in greutate si eventualele afectiuni corelate cu aceasta. Realizarea unei diferente intre grasimile sanatoase si cele nocive este un prim pas catre o alimentatie corecta. Din categoria grasimilor sanatoase fac parte: uleiul de masline, de palmier, nucile, avocado etc.

 

Despre uleiul de masline s-au spus destule, se stie ca este recomandat in prepararea mancarurilor gratie nutrientilor care il transforma intr-un aliment sanatos. Dar, ce stii despre uleiul de palmier? Banuiesc ca nu detii sufiente informatii. De aceea materialul de azi vine sa-ti ofere cateva argumentele necesare pentru care este bine sa incluzi uleiul de pamier in dieta.

 

Descriere
Uleiul de palmier este bogat in substante naturale, importante pentru sanatate si nutritie. Impreuna cu alte uleiuri acesta constituie o sursa excelenta de carotenoizi si vitamina E. De asemenea, contine acizi grasi si alti micronutrienti importanti.
Insa, nu trebuie consumat in exces, intrucat uleiul de palmier are multe calorii. Daca stii cum sa-l incorporezi in dieta ta iti va asigura plusul de energie necesar pentru a duce la bun sfarsit toate sarcinile pe care ti le-ai propus.

 

Carotenoizii
Sunt componente chimice naturale, care ii ofera uleiului de palmier culoarea rosu-portocaliu. Uleiul de palmier nerafinat reprezinta o sursa excelenta de carotenoizi comparativ cu alte uleiuri vegetale, de 15 ori mai mult decat morcovii si de 30 de ori mai mult decat rosiile.
Forma cea mai importanta de carotenoizi regasita in uleiul de palmier este beta-carotenul. Multi carotenoizi contin vitamina A, care este un antioxidant eficient, avand rol de intarire a sistemului imunitar reducand riscul de cancer, afectiuni la inima si cataracta. Lipsa de vitamina A poate conduce la orbire si o serie intreaga de afectiuni.

 

Tags:
ulei de palmier
beneficii
acizi grasi
micronutrienti
carotenoizi
vitamine
acid palmitic
acid stearic
acid linoleic
acid oleic
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • victor
    1. victor 20.04.2009 21:41

    e sanatos daca se prajeste cu ulei de palmier?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare