Afla in cat timp fierb complet legumele si verdeturile - diferente intre gatirea la aburi si fierbere

Stil culinar 04.09.2018 dietetik
De ce fierbere si nu alte metode de prepare? Ei bine, pentru alte metode ai nevoie si de accesorii calitative, astfel ca fierberea legumelor si verdeturilor este la indemana fiecarei gospodine si este necesar sa se stie cat mai multe lucruri despre acest procedeu. Intr-un regim alimentar sanatos, fierberea este considerata un proces sanatos daca respecti anumite reguli simple, dar poate fi si nesanatoasa. 
 
Fierberea corecta a alimentelor nu doar ca te ajuta sale mentii gustul, dar te ajuta sa pastrezi si nutrientii. De altfel, unele alimente devin chiar mai sanatoase prin procesul de fierbere decat daca ar fi consumate crude.
 
Exista diverse discutii si controverse legate de fierberea alimentelor si asta pentru ca nu oricine cunoaste exact timpii de preparare la aburi sau fierbere pentru majoritatea alimentelor. Chiar si cele mai pricepute gospodine pot fi luate prin surprindere de aceasta veste. Dupa cum bine stii, legumele si verdeturile au culori deosebit de frumoase si diverse si este pacat sa stricam aceste aspecte doar pentru simplul fapt ca nu stim sa le gatim corect.
 
Un alt punct de vedere demn de luat in seama este al specialistilor care insista pe ideea ca este bine sa consumam hrana vie in proportie de 70-80%. Pentru cei care nu stiu, hrana vie este acea hrana neprocesata, curata si cruda si care evident ca se consuma asa cum se prezinta. Pentru o viata longeviva si o silueta de invidiat putem tine cont de acest aspect, mai ales ca nu avem nimic de pierdut, dar putem include uneori si mancarea preparata la aburi sau prin fierbere.
 
O mancare sanatoasa trebuie sa fie plina de culoare, textura sa nu fie alterata si sa fie consumata cat mai simplu si curat. Adica fara sosuri, prea multe amestecuri si combinatii in farfurie. Mai bine ne aranjam mancarea pe sectiuni in farfurie si asa ne asiguram ca digestia nu va avea de suferit si va fi mult mai placut ochiului, mai ceva ca la restaurantele elegante.
 
 
 

Cum fierbem legumele si verdeturile?

 

Trebuie sa stii ca nu toate legumele si verdeturile se fierb efectiv in apa de cum le introduci in vasul de fierbere. Unele se pun de la bun inceput, dar altele se adauga cand apa da in clocot pentru a-si pastra culoarea si textura (broccoli, sparanghel, conopida, varza kale, varza de Bruxelles). Putini cunosc aceste aspecte si nu este de mirare ca mancarea pare sa nu fie placuta ochiului.
 
Pentru ca nu conteaza doar aspectul mancarii sa discutam putin si despre sare. Nu se recomanda sa abuzam de ea, dar cu siguranta nu ne putem lipsi de ea. Asta pentru ca la fierbere alimentele au nevoie sa-si ia gust si eventual acesta sa devina si mai pregnant. Degeaba adaugi sare cand legumele sunt apropae gata. Nu se va simti o diferenta, iar in farfurie la servire este foarte posibil sa abuzezi de ea si va deveni nociva. Nu ezita asadar sa adaugi sare in apa inca de la inceput indiferent daca pui legumele si verdeturile sau nu!
 
 

Care sunt timpii corecti de fierbere la aburi pentru legume si verdeturi?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Am ajuns si la subiectul care te intereseaza si anume timpii de fierbere pentru fiecare aliment important in parte. Mai trebuie sa stii ca este o oarecare diferenta intre gatirea la aburi si fierberea in apa. Iata:
 
1.Broccolii – gatirea la aburi dureaza 20 de minute, fierberea in apa 25-30 de minute
2.Fasole verde – 5-10 minute la aburi si 5-15 minute fierbere
3.Mazare – 15 minute la aburi si 20 de minute fierbere
4.Spanac – 3-5 minute si se adauga cand apa da in clocot
5.Sparanghel – 10-15 minute la aburi si 15-20 de minute fierbere si se adauga cand apa da in clocot exact ca la spanac
6.Anghinare – 30-40 de minute la aburi si 35-45 de minute fierbere
7.Morcovii – 45 de minute la aburi si fierbere, dar 30 de minute daca ii taiem bucati
8.Telina – 60 de minute la aburi, 55 de minute fierbere si 40 de minute daca este taiata bucati
9.Pastarnac – 30 de minute la aburi si fierbere si 15 minute daca este taiat bucati
10.Cartofii – 50 de minute la aburi, 55 minute fierbere, iar daca is in bucati 30 de minute
11.Napul – 50 de minute la aburi, 35 de minute fierbere si 25 minute daca este in bucati gatit
12.Patrunjel (radacina) – 45 minute aburi si fierbere si 20 de minute in bucati
 
 

 

Tags:
legume si verdeturi
gatire la aburi legume si verdeturi
fierbere legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare