Afla tendintele alimentare ale anului 2019
Tendintele in moda se schimba de la un sezon la altul, dar in ceea ce priveste alimentatia sanatatea nu se demodeaza niciodata, astfel ca medicii si specialistii vin cu multe propuneri alimentare sanatoase pentrul anul 2019 pe care trebuie sa le afli neaparat. Se spune ca anul incepe cu noi perspective de viitor, planuri noi si asteptari noi, dar incepe si cu schimbari in ceea ce priveste stilul de viata, pentru ca el isi pune amprenta asupra siluetei si asupra sanatatii noastre. Asadar, daca vrei sa te simti extraordinar in propria piele poti incepe prin a include in viata ta noile tendinte. Un lucru este cert si anume ca nu vei regreta! Exista multe persoane care vor sa aiba un regim alimentar sanatos si nu stiu ce pasi sa faca in acest sens. Este sansa ta!
Specialistii in nutritie si marii bucatari ai lumii au luat in considerare si ritmul societatii cand s-au gandit si au propus noile tendinte. Dispunem din ce in ce mai putin timp, mancam pe fuga, nu mai savuram mancarea si ne bazam prea mult pe mancarea cumparata de la orice colt de strada, respectiv fast-food, produse de patiserie, chips-uri, dulciuri nesanatoase, sucuri carbogazoase si asa mai departe. Ei cred ca daca iti prepari cu o seara inainte meniul, vei beneficia ziua urmatoare de mancaruri sanatoase, gatite putin si rapid din care poti consuma oricand si asta pentru ca pot fi luate la locul de munca, scoala, etc. Iata asadar care sunt tendintele:
1.Consuma cat de rar poti mancare gatita si axeaza-te pe mancarea cruda, simpla, combinata in moduri diverse dar aparent banale, cu alte cuvinte spus, consuma mancare “curata” ca sa beneficiezi de toti nutrientii necesari organismului. Atunci vei dori sa gatetsi la sursa de foc alege mancaruri ce pot fi preparate in 2-3 minute.
2.Renunta de la a mai folosi atat de multe condimente pline de chimicale si joaca-te cu aromele la pregatirea mancarurilor cu ajutorul ierburilor aromatice proaspete sau uscate (busuioc, menta, rozmarin, oregano, coriandru, patrunjel, marar, etc.).
3.Nimeni nu mai petrece timp in bucatarie ore intregi, asa ca limiteaza-te la mancaruri rapide de 10-15 minute. Eventual 20 de minute maxim in functie de caz.
4.Nu mai consuma zilnic aceleasi mancaruri. Bucura-ti organismul cu combinatii mereu altfel, diverse si care contin o varietate de nutrienti.
5.Consuma mai des piept de pasare, copanele mici de pui, peste fara spini, fructe de mare, dar carnea se consuma doar 250 de grame la o masa si se prepara la grill, se fierbe sau se gateste la cuptor.
6.Renunta sa mai folosesti tot felul de sosuri grase si maioneze cand iti poti prepara acasa sos tzatziki care merge la orice, sos salsa caliente din ardei si rosii coapte si patrunjel (se da tot la blender), sos pesto din patrunjel, sos guacamole din avocado si asa mai departe.
7.Include in regimul tau alimentar si alimente mai putin consumate si cunoscute in tara si anume naut, cuscus, linte, seitan, tofu afumat, branza Halloumi, natto, avocado, fasole neagra sau rosie, diverse soiuri de ciuperci, pasta de susan, seminte de quinoa, paste din legume doar de diverse culori, etc.
8.Ai grija sa ai mereu in pungi sau caserole cat mai multe bucati din diverse fructe, legume si verdeturi. Iti vor ajunge tot timpul anului, chiar si cand nu este sezonul lor.
9.Consuma cat mai multe legume si verdeturi si chiar poti abuza la fiecare masa de ele (rosii de diverse soiuri, castraveti, dovlecei, zucchini, diverse soiuri de ridiche, verdeturi si trufandale diverse, varza (kale, Bruxelles, alba, rosie), morcovi, porumb, ceapa rosie, ceapa verde, patrunjel, marar, ardei gras, ardei iute dar fara samburi, etc.).
10.Axeaza-te pe salate ce pot contine si cateva cuburi de carne (piept de pasare, somon, fructe de mare, sardine, ton in apa, etc.).
11.Adauga vlastari la orice mancare pentru aspect si nutrientii mai speciali decat ai legumelor mature.
12.Consuma foarte rar carne de porc, vita sau miel si sa fie in cantitati foarte mici.
13.Adauga alimente colorate si verdeturi la fiecare mancare.
14.Respecta mesele principale ale zilei.
15.Gustarile sa constea in fructe sau salate de verdeturi.
16.Mancarea se pregateste din timp la caserole si se ia la locul de munca, iar procesul se numeste “meal prep”.
17.Consuma legumele cat mai divers, dar sanatos si nu te limita doar la salate.
Citeste si 8 Sfaturi pentru a slabi fara nicio dieta