Cu alergia alimentara la restaurant

Afectiuni 22.01.2013 Jeanette

Daca ai fost diagnosticat cu intolerante alimentare (d.ex.la gluten ori lactoza) sau cu o alergie alimentara, ai observat probabil ca intampini dificultati cand vrei sa iei masa in oras. Astfel, adesea, meniurile nu contin lista completa a ingredientelor din fiecare fel de mancare si nici nu ofera prea multe optiuni celor care au intolerante si alergii alimentare.

De ce apar alergiile alimentare


Se pare ca intre 2 si 4 % dintre adulti si 6% dintre copii sufera de un anumit tip de alergie alimentara#. Ele apar atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca din greseala o proteina alimentara. Exista, totusi, diferente intre alergii si intolerante (in ultimul caz, organismul nu este capabil sa digere anumite alimente).

La ce trebuie sa fii atent cand iei masa in oras

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Pentru a evita posibilele probleme cauzate de alimentatie, bucatarii Unilever Food Solutions recomanda sa acorzi atentie detaliilor si sa nu eziti sa iti intrebi chelnerul despre ingredientele folosite. Mai mult, este bine sa stii ca alergenii pot fi folositi in preparate care, la prima vedere, nu prezinta vreun pericol. De exemplu, deserturile pot contine nuci. Sosurile pot ascunde si ele alergeni - sosul Worcestershire con?ine pe?te, iar sosul de gr?tar poate con?ine alergeni precum nuci pecan.

Cu ce poti inlocui alergenii


Daca vrei sa iti bei cafeaua cu lapte, poti cere ca laptele de vaca sa fie inlocuit cu lapte de soia. In cazul alergiilor la crustacee sau peste cu carapace, consumul acestora poate fi inlocuit cu peste afumat.  Ouale pot fi schimbate cu piureul de banane, pentru gatit, iar pentru mancarurile aromate - tofu sfaramat, care are acelasi efect.
Pentru ca nu este recomandat consumul de faina de soia sau de grau in cazul intolerantei la gluten, acestea pot fi inlocuite cu faina de orez.
Alergiile alimentare nu inseamna neaparat ca nu te mai poti bucura de experiente culinare noi.

Cu putina atentie si sprijin din partea bucatarilor, dificultatile celor cu intolerante si alergii alimentare pot fi depasite cu usurinta, iar rezultatele pot fi si ele savuroase!

Foarte multe persoane sufera de alergii si intolerante alimentare: acestea pot fi descoperite prin testare. Odata descoperite, calitatea vietii se poate imbunatati prin dieta adecvata!
 

Tags:
alergie alimentara
intoleranta alimentara
gluten
boala celiaca
mancat in oras
unilever food solutions
york test
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare