Alergiile alimentare
Din cap pana in picioare sunt acoperita de mici puncte albe de tinctura, care incearca fara succes sa reduca bubitele mici si roz care ma fac sa imi doresc sa imi exfoliez pielea pana la sange. Alergiile alimentare imi dau batai de cap. Am incercat si asta , degeaba, senzatia persista si eu arat acum ca omul petec. M-am uitat in stanga si in dreapta sa imi dau seama ce a declansat urticaria cu pricina.
Excluzand intepaturile de paianjeni sau alte insecte misunatoare, privirea mi-a cazut pe coditele de capsuni pe care le mancasem cu pofta cu o zi in urma. Sa fi fost ele cauza nelinistii mele sau zmeura care a dat gust tartei cu care ma delectasem recent.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Hmmm, amandoua ar putea fi duse la judecata pentru ca fructele cu multe seminte contin salicilati – niste compusi alimentari asemanatori aspirinei –de aceea nu e indicat consumul a tot ce inseamna fructe de padure dar ?i de nuci ori de semin?e. Imi aduc brusc aminte ca substanta datatoare de mancarimi e prezenta si in rosii, produse din soia, sau spanac.
Daca ati trecut si voi prin perioade de genul asta, in care alergia v-a dat batai de cap aflati ca nu doar capsunile ar fi putut fi de vina. Am o lista intreaga cu astfel de alimente contin histamina, substanta responsabila de aparitia reactiilor alergice.
De exemplu carnea grasa, afumata si procesata. Paleta e una larga si cuprinde mezeluri, carnati, sunca sau conserve din carne ce con?in aditivi care duc de multe ori la aparitia urticariei. Histamina este produsa si de bacteriile care apar atunci cand alimentele sunt tinute la frigider pentru mult timp sau sunt pastrate la temperatura camerei.
Nici pestele oceanic impreuna cu fructele de mare nu sunt nevinovate de aceea, trebuie sa fie consumate foarte proaspete, chiar in ziua in care au fost culese. Daca nu sunt consumate in maximum 2 luni de cand au fost inghetate pot provoca reac?ii alergice puternice, mai mult decât orice alt tip de carne sau de pe?te.
La fel si ouale sau produsele lactate cum ar fi branza, iaurtul, untul, smantana sau laptele batut, deoarece histamina se produce si prin procesul de fermentare. Eliminand toata lista nu prea mai raman multe optiuni. Ce poti manca totusi fara teama ca ai sa te umpli de bube ? Daca suferi de urticarie, poti include in dieta ficat sau inima de pui, germeni de grau, pe?te si leguminoase.
Toate acestea contin niacina, una dintre vitaminele din complexul B, care ajuta la inhibarea secretiei de histamina. O varianta mai simpla ar fi sa rontai morcovi, caci aceleasi caracteristici inhibitoare pentru histamina le are si betacarotenul.
1 Comentarii
Un mare cuvant de spus in aparitia alergiilor alimentare il are si varsta la care ti-auf ost intriduse alimentele solide cand erai bebelus. Corpul fiecarei persoane de peste 20 de ani din tara a fost stresat cu solide de la 6 saptamani, intr-o perioada in care pana si laptele praf era greu de procesat de catre organism. Nintrodus la timp, orice aliment poate fi perceput de catre organism ca un corp strain, trezind reactii ale sistemului imunitar (alergii) De aceea, cine are copii ar trebui sa inceapa introducerea foarte lenta si asistata a solideor (cu pauze de 4 zile intre fiecare aliment nou) de la cel putin 6 luni de viata, indiferent de tipul de lapte (praf sau de mama) pe care il consuma. Riscul alergiilor scade astfel simtitor, o dta cu riscul unor boli digestive la maturitate,,,