Alimentatia copiilor – regulile de aur

 

Cateva reguli simple in alimentatia copiilor te vor ajuta sa ai un copil cu o greutate normala, ceea ce reprezinta garantia pentru o viata sanatoasa. Un copil care pana la adolescenta nu a avut probleme de greutate, are cu 50% mai putine sanse sa devina supraponderal la varsta adulta.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

1. Peste micul dejun nu se sare niciodata
Copiii care sar peste micul dejun, au tendinta de a sari si peste alte mese principale ale zilei. Obiceiul este mai raspandit in randul fetelor si al adolescentilor. Cei care sar peste micul dejun sunt mai tentati sa fumeze. Daca pana la 10 ani, doar 12 la suta dintre copii sar peste masa de dimineata, la 14 ani, procentul ajunge la 20 la suta, iar la 18 ani, la 30 la suta. Cei care respecta micul dejun consuma mai multe fructe, legume si mai mult lapte, decat ceilalti.

 

2. Gustare sanatoasa
Este o mare diferenta intre a rontaii nesabuit tot felul de produse
junk food si gustarile sanatoase. Rolul gustarii este acela de a acoperi golurile dintre mese cu nutrientii de care are nevoie organismul copilului. In locul prostiilor din pungi colorate pline de aditivi, grasimi si sare orienteaza-l pe junior catre floricele de porumb, nuci nesarate si ciocolata neagra, pline toate de antioxidanti si fibre, toate fiind variane de alimentatie sanatoasa pentru copii.

 

3. Ai grija ce bea
Dam importanta la ceea ce copilul mananca, dar neglijam ceea ce bea, in conditiile in care bauturile calorice sunt un pericol major, dar prea putin luat in seama. Doar jumatate dintre adolescenti mananca cantitatea minima de fructe si doar 30 la suta beau cate lichide sunt necesare intr-o zi.

 

Nu uita laptele. Mai mult de 40% din masa osoasa se formeaza in a doua copilarie si la adolescenta, iar laptele este fundamental pentru formarea unui tesut osos puternic. Copiii care nu primesc cantitati adecvate de calciu sunt supusi unor riscuri majore in ceea ce priveste bolile osoase de mai tarziu. In plus acestia sunt tentati, de trei ori mai mult, sa bea sucuri acidulate nu lapte.

 

4. Masa in familie
Copiii care provin din familii care au obiceiul de a manca mancare gatita in casa, impreuna cu parintii si fratii de cel putin trei ori pe saptamana, sunt cu 50% mai putin expusi riscului de a deveni supraponderali. Cina in familie este un factor de echilibru, de stabilitate, un moment in care familia comunica si, nu in ultimul rand, o garantie pentru sanatate.

 

O miscare inteligenta este sa-i implici pe copii la prepararea cinei. S-a dovedit ca adolescentii care au fost invatati sa gateasca si-au imbunatatit stilul alimentar, au mancat mai sanatos si s-au orientat catre alimentele bune.

 

5. Tine zahatul sub control
Nu este vorba despre controlul asupra dulciurilor. Sau nu doar despre asta. Este vorba despre adaosul de zahar si siropuri de glucoza din diferitele preparate, de la ketchup la painea feliata. Plusul de gust inseamna mereu un plus de calorii, care se acumuleaza si se depun dupa fiecare masa. Citeste etichetele alimentelor si ai sa te iei cu manile de cap. Solutia: varinatele preparate in casa, fie ca este vorba despre ketchup sau maioneza. In felul acesta copilul va avea o alimentatie sanatoasa. 

Tags:
alimentatia copiilor
obezitate infantila
nutrite sanatoasa
micul dejun
gustari sanatoase
calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare