Alimente care nu functioneaza

Exista o serie de alimente al caror beneficiu pentru sanatate este considerat incontestabil, insa medicii sunt de parere ca anumite astfel de produse nu functioneaza asa cum ar trebui, sugerand eliminarea lor din alimentatie. Iata care sunt alimente bune care fie fac rau, sau care nu sunt chiar atat de bune cum ne place sa credemAlimente care nu functioneaza conform miturilor asociate lor. 

Margarina. "Eu nu ma apropii de produse alimentare care contin margarina sau oricare alt produs care sustine ca diminueaza colesterolul si ii sfatuiesc si pe pacientii mei sa nu se apropie de ele, a spus dr Aseem Malhotra, cardiolog sef la Forumul National de Obezitate. Motivul acestuia: "Sunt produse sunt artificiale, umplute cu substante nenaturale care chiar nu iti pot face niciun bine. Nu au vreun beneficiu pentru sanatate care sa poata fi demonstrat", a explicat doctorul. Potrivit acestuia, margarina de acest tip ar putea avea un efect marginal asupra colesterolului, dar nu s-a stabilit niciodata daca acest aspect ar avea vreun beneficiu medical in ceea ce priveste reducerea riscului de atac cardiac.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Doctorul Malhotra a adaugat ca a inceput sa le recomande pacientilor sai sa aleaga untul in locul margarinei, "cu moderatie". Grasimea saturata din produsele lactate naturale pot fi benefice pentru reducerea atacurilor cardiace, motivul fiind vitaminele esentiale pe care le contin, de exemplu A si D, precum si nutrientii elementari precum calciu si fosfor, studiile sugerand ca acestea reduc riscul de boli ale inimii si de infarct.
 
Morcovii. Shamina Asif, membu in consiliul Colegiului de Optometristi, demonteaza mitul conform caruia morcovii ar ajuta la sanatatea ochilor, spunand ca nu sunt de vreun folos mai mare pentru ochii nostri comparativ cu orice alta leguma. Conform acesteia, mitul a inceput in Al Doilea Razboi Mondial, cand Guvernul a motivat o supraproductie de morcovi din timpul razboiului sugerand ca randamentul deosebit al Fortelor Aeriene Regale britanice atat in zborurile de noapte, cat si in ochirea tintelor, a fost posibil datorita consumului ridicat de morcovi, bogati in caroten.
 

Asif precizeaza ca oamenii ar trebuie sa consume, de fapt, legume cu frunze pentru sanatatea ochilor, precum spanacul si napii. Acestea contin luteina si zeaxanthina, care ajuta la protectia impotriva degenerescentei maculare legate de varsta, cea mai frecventa cauza pentru orbire in Marea Britanie.
 
Bauturile "smoothie". Acestea sunt sucuri de fructe sau legume, combinate cu lapte, branza dulce de vaci sau smantana, cu adaosuri de mirodenii, zahar sau miere. Zaharurile naturale din fructele aflate in cantitate mare reprezinta un raport de sute de calorii in plus. Desi bauturile "smoothie" sunt fara indoiala mai bune decat bauturile acidulate, beneficiile pentru sanatate sunt indoielnice, avertizeaza Helen Bond, un dietetician britanic.

Cele facut in casa, din ingrediente naturale, sunt insa incomparabil mai bune decat cele cumparate din magazine si supermarketuri au un nivel foarte ridicat de calorii, continand cantitati suplimentare siropuri si zahar. 
 
Uleiul din ficat de cod. Desi considerat bun pentru osteorartrita, nu exista nicio dovada convingatoare ca acest tip de ulei ar avea vreun beneficiu, a spus Dr Christine Haseler, consilier in medicina generala al centrului de caritate Arthritis Care din Marea Britanie.
 
"Sfatul nostru este sa ne concentram mai degraba pe ceea ce stim ca functioneaza - exercitiul fizic", este de parere Haseler. "Cercetarile arata ca acesta este, de fapt, cel mai eficient tratament care sa nu se bazeze pe medicamente pentru reducerea durerii si ambunatatirea miscarii. Este si un mod excelent de a preveni osteoartrita de la bun inceput. Deci renuntati la uleiul din ficat de cod si apucati-va de miscare."
 
Fructele de padure. Vehiculata putere a fructelor salbatice de a preveni sau a opri dementa nu este tocmai un adevar, explica Dr Simon Ridley, seful departamentului de cercetare la Centrul pentru Alzheimer din Marea Britanie. Intr-adevar, spune acesta, a fost descoperit ca o portie de astfel de fructe ar putea ajuta la incetinirea declinului mental legat de varsta si, in plus, consumul de fructe este bun in general. Dar este complet neadevarat ca daca mananci in fiecare zi castroane de capsuni si afine, esti in afara oricarui pericol.

Studiile s-au concentrat pe faptul ca anumite fructe salbatice sunt bogate in chimicale cu proprietati antioxidante antiinflamatoare puternice, dar Ridley atrage atentia ca asocierea nu trebuie confundata cu procesul cauza-efect, "deci doar pentru ca mananci astfel de fructe si nu suferi de dementa nu inseamna ca una dintre acestea duce la alta".
 
Sucul de portocale. "Am pierdut sirul oamenilor care cred ca sucul de portocale e bun pentru probleme respiratorii si cele cu inima", a spus Sammy Margo, fizioterapeut si purtator de cuvant al Societatii Atestate de Fizioterapie, fiind de parere ca este absurd sa crezi ca sucul va furniza vitamina C atat de necesara pentru deblocarea plamanilor.
 
"Sucul de portocale (ma refer la cel procesat mai degraba decat la cel proaspat stors, in casa) formeaza mucus, provocand secretii din ce in ce mai groase. Pentru fizioterapistii care incearca sa regleze sistemele respiratorii ale oamenilor, acesta este un cosmar - ca si cum ai incerca sa scoti ketchup de rosi dintr-o sticla", scrie mediafax.ro care citeaza un articol din dailymail
.

Nu spunem ca este necesara eliminarea lor, cel putin in cazul fructelor si al sucurilor, dar hai sa renuntam la ideea ca sunt miracole pentru sanatate!

sursa foto: mediafax.ro

Tags:
Alimente care nu functioneaza
sucuri de fructe
margarina
fructe de padure
fitness
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare