Alimente de consumat pentru sanatatea dintilo

Alimentatie 05.09.2017 dietetik
Ceea ce mancam nu-si pune amprenta doar pe silueta, ci si pe calitatea dintilor. Desi este indicat sa mergem periodic la un control stomatolog, dar si imediat cand sesizam un disconfort la nivelul dintilor, trebuie sa stiti ca sunt cateva alimente pe care daca le consumi, vei mentine sanatatea dintilor naturali si ii vei albi de fiecare data cand simti nevoia. Iata care sunt alimentele pentru dantura sanatoasa:
 

Legumele

Trebuie sa consumam o varietate cat mai mare de legume pentru sanatate si mentinerea siluetei, dar dintii au nevoie in special de vitamina A pe care o poti lua din urmatoarele legume:
  • Telina
  • Broccoli
  • Morcovi 
  • Cartofi dulci
     

In cazul in care va intrebati cum te ajuta vitamina A in ceea ce priveste sanatatea danturii, sa stiti ca smaltul dintilor nu se poate forma fara ea. Cu ajutorul legumelor dintii se curata in mod natural, iar gingiile sunt stimulate si devin mai sanatoase.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Fructele

Daca vrei dinti sanatosi si implicit gingii sanatoase, atunci nu trebuie sa-ti lipseasca vitamina C din alimentatie. Fara ea se distruge colagenul din gingie, ceea ce duce la sensibilizarea lor, iar in timp la aparitia bolii parodontale. Fructele din care puteti lua vitamina C sunt:
  • Capsunile
  • Merele
  • Citricele

 
Ce nu stiati este faptul ca aceste fructe ajuta si la albirea naturala a dintilor, ceea ce te ajuta sa-ti faci albiri profesionale mai rar la medicul stomatolog. In plus, dau si stralucire smaltului dintilor. Sa stiti ca mai sunt si alte alimente care albesc dintii si care sunt perfect naturale si la indemana, deci nu trebuie sa-ti faci griji in privinta banilor.
 
Pe piata exista multe produse naturale cu ajutorul carora iti poti albi dintii, daca vrei o albire un pic mai puternica. Acestea contin ingrediente naturale 100% si active si le gasesti ori online ori in magazinele cu specific naturist. Daca vrei o inovatie in ceea ce priveste albirea naturala, ceva la care in mod sigur nu te-ai fi gandit, iata ca s-a inventat pasta neagra pentru albirea dintilor. Este accesibila ca pret si cu siguranta schimba perceptia cum ca “negrul este noul alb”. Nu va speriati, aspectul negru dispare dupa clatirea dintilor.
 
Laptele si iaurtul
Stim ca produsele lactate sunt extrem de bogate in calciu, care este absolut necesar pentru buna mineralizare a dintilor. In plus, contin putin zahar, ceea ce impiedica formarea cariilor si mai ajuta si la o secretie abundenta de saliva, fapt care ajuta la mestecarea corespunzatoare a alimentelor. Sunt recomandate doar produsele lactate naturale.

Alimente cu fluor


Nu intamplator majoritatea pastelor de dinti contin fluor. S-a dovedit faptul ca acesta lupta cu placa bacteriana, intarind smaltul si impiedicand astfel aparitia cariilor. Iata care sunt sursele de fluor:
  • Puiul
  • Fructele de mare
  • Cerealele
  • Supele deshidratate

 

Carnea si produsele de origine animala

Nu doar dintii, ci si organismul are nevoie de calciu, fosfor si vitamina D, pentru a avea oase sanatoase si implicit dinti sanatosi. Le poti lua din urmatoarele surse:
  • Pui
  • Curcan
  • Carne de vita 
  • Oua

Ceaiul verde

Este o buna sursa de antioxidanti, datorita continutului bogat de polifenoli. Acestia previn formarea placii bacteriene, previn formarea cariilor si a bolilor gingivale. Datorita aromei, ajuta si persoanele care au probleme cu respiratia urat mirositoare.

 

 

Telina
Inca un aliment care neutralizeaza bacteriile de la nivelul dintilor si gingiilor, pentru ca favorizeaza producerea de saliva, fapt care impiedica acumularea resturilor de mancare la nivelul dintilor. Plus de asta, gingiile sunt masate atunci cand mestecam telina, lucru benefic pentru dinti. 

Semintele de susan
Ajuta nu doar prin continutul de calciu, dar si pentru faptul ca impiedica formarea placii bacteriene, lucru care afecteaza gingiile in mod direct. Am spus si anterior ca daca vrei oase si dinti sanatosi, trebuie sa consumi alimente bogate in calciu. Sunt multe alimente cu susan din care poti alege. Un exemplu ar fi painea cu susan.

Guma de mestecat fara zahar

Desi multi nu sunt de acord cu acest obicei, iata ca sunt totusi unele beneficii si anume ca se produce multa saliva, care impiedica acumularea resturilor de mancare dintre de pe dinti. Secretul este sa nu mestetci mai mult de 5-10 minute guma, dupa care o arunci.

Ulei organic
Nu va ganditi ca este ceva complicat. In plafare si in alte magazine cu produse naturale exista multe uleiuri organice din care poti alege. Depinde de preferinte. Orice ai alege, tot isi face treaba. Secretul este sa iei o lingura de ulei pur organic si sa o plimbi prin gura timp de 15-20 de minute, dupa care clatesti bine. Dupa acest remediu, este recomandat sa consumi 2-3 pahare cu apa plata. Este un adevarat pansament pentru gingii.

Grija pentru dintii tai trebuie sa fie zilnica, chiar si in ceea ce priveste obiceiurile zilnice. Exista diverse moduri prin care iti strici dintii, iar partea proasta este ca niciodata nu-ti dai seama. Chiar si atunci cand ai intentii bune cum ar fi periajul sau ata dentara, ii poti agresa fara sa vrei, daca nu ai rabdare. Nu mai zic de alimentele acide pe care multi dintre noi le consuma zilnic.
 
Sa nu uitam ca pentru o dantura perfect sanatoasa, nu trebuie sa mergi la stomatolog doar atunci cand acuzi durere sau orice alta problema, ci periodic, la 6 luni. Ideea este sa previi astfel de probleme, care pe termen lung daca se lasa netratate, duc la aparitia diverselor boli si iti poti pierde dintii chiar. Cum poti preveni altfel decat prin controale perioadice la stomatolog. Acesta te invata cum sa ai grija de dantura pe termen lung, pentru ca acesta este si scopul nostru, sa ne bucuram pana la batranete de dintii nostri naturali. 
 
Tu ce faci pentru a avea dinti sanatosi si frumosi?
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare