Pentru unii se poate ca “cea mai buna leguma sa fie carnea” si nimic altceva, dar daca ar consuma niste mancaruri preparate doar din anumite alimente vegetale, sigur nu si-ar da seama de diferenta. Putini stiu alimentele de origine vegetala sunt ideale si pentru a prepara chiftele, mancare de tip fast-food, pateuri, frigaruie, placinte, snitele, clatite, omleta si multe altele. Posibilitatile sunt nelimitate. Trebuie doar sa vrei sa incerci din cand in cand ceva nou si sa ai imaginatie la preparare si combinarea alimentelor. Sau poate vrei sa adopti un regim alimentar partial vegetarian. Realitatea este ca din produsele de origine animala ne luam doza necesara de proteine si anumiti aminoacizi si minerale, dar nu putem “abuza” zilnic de ele pentru ca vom avea probleme cu sanatatea si kilogramele.
In natura exista cu siguranta un echilibru aparte. Daca exista un anumit aliment, cu siguranta exista si alta varianta a sa mult mai sanatoasa de care trebuie sa profitam din plin. Din pacate, cand vine vorba de alimente vegetale cei mai multi se gandesc la verdeturi care nu tin de foame si care merg mai degraba ca garnitura sau decor.
Nu spune nimeni ca trebuie sa eviti total produsele de origine animala. Au si ele rolul lor in organism, dar ideea este sa nu abuzam. Multe persoane iubesc carnea usor rumenita si suculenta, branza, cascavalul ras, mezelurile, ouale, laptele si orice altceva de acest gen, dar sa nu uitam ca aduc usor si repede kilograme in plus daca le consumam des cu carbohidrati precum pastele, orezul sau cartofii. Atunci cand vrei sa-ti faci o pofta de acest gen, poti elimina o mare parte din calorii daca ai mereu o garnitura abundenta de salata de cruditati.
Si asta nu este tot! Natura nu inceteaza niciodata sa ne uimeasca. Daca putem inlocui carnea si alte produse animale cu legume si leguminoase, afla ca exista si unele fructe care imita perfect gustul carnii. Nu trebuie sa ne crezi pe cuvant, ci doar sa testezi!
Cu ce inlocuim ouale?
Cu siguranta ouale reprezinta o sursa si mai buna de proteine decat carnea si au mai putine calorii. Se spune ca galbenusul este responsabil pentru faptul ca poate da peste cap colesterolul rau, dar se intampla asta doar la excese. Nu vei avea probleme daca consumi uneori oua fierte tari cu legume si verdeturi.
Poate iti vine sau nu greu sa crezi, dar ouale au si ele inlocuitorii lor vegetali. Mentionam aici tofu, semintele de chia, turmericul sau curcuma si semintele de in. Secretul este sa combini semintele de in si chia si sa adaugi turmeric, amidon de porumb, sos de mere neindulcit, otet si bicarbonat de sodiu si vei avea impresia de oua batute spuma. Adauga si tofu faramitat si gateste totul ca orice omleta in putin ulei de masline. Poti inlocui tofu aici si cu legume sau fructe sau trufandale.
Cu ce inlocuim branzeturile?
Produsele bio pe baza de soia fermentata sau nu sunt cele mai bune. Iti sugeram branza tofu, tempeh, miso, soia boabe, etc. Poate nu stiai dar din tofu poti gati chiftele, tocanite, salate, snitele si poate fi preparat chiar si la grill.
Cu ce inlocuim laptele, cascavalul si iaurturile?
Poti alege din multe produse aici. Iti sugeram:
- Lapte de soia
- Lapte de cocos
- Lapte de seminte de in
- Lapte de seminte de canepa decorticate
- Lapte de migdale
- Cascaval vegetal 100% - putini stiu ca exista si varianta de cascaval vegetal care este minunata
- Iaurt de soia
- Crema de cocos
Cu ce inlocuim carnea?
Multi apreciaza consistenta, textura si satietatea care se mentine mult cand vine vorba de carne. Iata cum te poti bucura de aceleasi lucruri:
- Ciuperci – diverse sosuri, dar consuma mai ales champignon
- Seitan
- Natto
- Tofu – se prepara ca si carnea
- Snitele din soia
- Naut
- Linte
- Fasole alba, rosie si neagra (abuzeaza de cea rosie si neagra pentru ca are mai putine calorii)
- Seminte de cuscus - salate din cuscus aici
- Seminte de hrisca
- Seminte de quinoa
- Bulgur
- Tempeh
- Cartofii – mai ales cei dulci
- Vinete – mai ales daca adaugi usturoi faramitat si proaspat
- Jackfruit – singurul fruct cu gust de carne la modul exotic si care se consuma crud sau gatit precum carnea