Alimentele care iti afecteaza calitatea creierului

Afectiuni 20.12.2018 dietetik
Creierul este de departe cel mai important organ al corpului si asta pentru ca functioneaza ca si cu cum ar fi inima oricarui mecanism de functionare. Prin urmare necesita o anumita ingrijire daca ne dorim sa functioneze la cote maxime toata viata. Se spune din popor ca la batranete poate sa apara senilitatea sau diverse boli grave precum dementa sau Alzheimer si sa nu uitam ca primele semne ale acestor boli ar fi lipsa de concentrare si o memorie deficitara. Este foarte periculos sa uiti lucrui, mai ales cand vine vorba de incuiatul usii casei sau stingerea aragazaului, iar exemplele de genul pot continua. In cazuri si mai grave unele persoane nu-si mai recunosc rudele mult iubite sau pot uita si unde locuiesc. 
 
Despre creier trebuie sa stii ca are control asupra tuturor sistemelor corpului si controleaza chiar si bataile inimii si respiratiile plamanilor. Nu mai mentionam ca si controlul emotiilor, gestionarea stresului, calitatea somnului si sanatatea psiho-emotionala depind tot de o buna functionare a creierului. Din fericire, exista multe moduri in care putem avea grija de creierul nostru, iar in cadrul acestui articol vom pune accent pe alimentele pe care nu ar trebui sa le consumam niciodata sau cel putin sa nu “abuzam” de ele ca sa nu ne afecteze de-a lungul timpului. 
 
Trebuie sa stii ca efectele negative asupra creierului nu apar peste noapte, ci cu pasi marunti. Un stil de viata haotic afecteaza puternic sanatatea creierului dupa ani de zile, iar atunci nu vei avea la dispozitie prea multe solutii de tratament. 
 
Fiecare persoana isi alege regimul alimentar in functie de gusturi si necesitati, dar asta nu inseamna ca este indicat sa consume doar alimente considerate nesanatoase, bombe calroice si adevarate pericole pentru creier. Culmea, acele alimente de care nu avem voie sa abuzam sunt si cele mai gustoase si ne fac mereu cu ochiul pentur ca se gasesc la orice colt de strada. Nu spune nimeni ca trebuie sa le eviti 100% daca nu poti, dar un prim pas ar fi sa incepi sa le consumi mai rar si doar atunci cand este pofta, sa fie intr-o cantitate mica si astfel nu va aparea frustrarea de a nu consuma aliemntele preferate. Sa incepem cu alimentele care afecteaza creierul:
 
1.Alcoolul
 
Nu este prima data cand auzi ca alcoolul nu este tocmai sanatos, dar asta nu inseamna ca nu putem consuma 1-2 pahare pe saptamana, mai ales daca este vorba de un vin sanatos si de calitate. Nu intra in discutiile vinurile din comert pline de chimicale si tot felul de coloranti, care nu aduc nutrienti organismului. In rest, majoritatea bauturilor aduc o multime de consecinte la nivelul creierului si nu numai tocmai pentru ca deshidrateaza profund, incetinesste rata metabolica, favorizeaza insomniile, impiedica absenta nutrientilor din mancare si reduce volumul creierul. Asta inseamna ca un consum excesiv de alcool in fiecare zi sau saptamanal va afecta puterea de concentrare si memoria.
 
 
 
 
2.Mancarea procesata
 
O gasim peste tot in jur si asta pentru ca rezista destul de mult in frigider. Alimentele procesate contin cantitati enorme de zahar rafinat, sodiu, conservanti si tot felul de chimicale, iar faptul ca sunt procesate inseamna ca sunt lipsite de nutrienti si pot contine si persoane care nu au ce cauta in acel produs. Mancarea procesata afecteaza celulele nervoase ale creierului.
 
 
3.Grasimea vegetala hidrogenata si transformata
 
Este vorba de acea grasime trans, produsa prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. Gasim foarte multe alimente pe piata ce contin astfel de grasimi si ne duc in eroare ca ar fi sanatoase. Putem include aici unele rontaieli, unele produse de patiserie si unele mancaruri vegane sau de post. Consumul excesiv duce la pierederea memoriei. Mai mentionam aici mancarea de tip fast food, chips-urile cartofii prajiti, pizza congelata, etc. Asa alegi grasimile sanatoase iubite de creier!
 
 
4.Zaharul rafinat
 
Creeaza dependenta creierului tocmai pentur ca este nesanatos si il intalnim ascuns in multe aliemnte de pe piata. Cele mai bogate in zahar rafinat ar fi bauturile carbogazoase.
 
5.Carbohidratii rai
 
Sunt cei care se transforma mult prea repede in energie si se obtin prin rafinare. Nu putem vorbi de carbohidrati buni si naturali. Includem aici mancarea de tip fast food, dulciurile nesanatoase, fainoasele, etc.
 
 
6.Pestele la conserva
 
Poate contine cantitati mari de mercur si alte metale grele care afecteaza tot sistemul nervos. Ai grija ce ton la conserva cumperi, ce sardine, hering si mare grija la carnea de rechin si alte specii inedite oceanice. Cumpara de la surse sigure!
 

 

Tags:
aliemntele creierului
calitatea creierului
creier
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare