Alivenci de Ziua Romaniei

Hai sa facem placinta cu malai, sau alivenci, de Ziua Romaniei! Ultima data am mancat alivenci acum multi, foarte multi ani in urma, facute de bunica. Si m-am gandit sa impart cu voi reteta ei, mai ales ca ingredientul principal este malaiul si tot spuneam noi, pe aici, pe dieteitik.ro ca mamaliga este mancarea traditionala a Romaniei.

Am luat reteta din caietul cu retete al bunicii si citind-o mi-am adus aminte ca am stat langa ea cand le-a facut... acum multi, multi ani in urma.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Reteta e simpla, teribil de gustoasa si regret ca o pregatesc rar, dupa cum regret ca nu o gasim pe toate drumurile, asa cum ar fi normal cu o reteta atat de veche si autentic romaneasca.

Mamaliga, mancarea nationala

Pentru o tava de aragaz obisnuita ai nevoie de un litru de lapte, 300 de grame de malai cat mai fin macinat, 300-400 de grame de branza dulce, 200 de grame de branza sarata (putin sarata - dar se poate si fara), 150 de grame de smantana, 100 de grame de unt, cinci oua, 200 de grame de zahar, coaja de lamaie.

Se pune laptele la fiert si cand clocoteste se pune malaiul si se amesteca bine pana rezulta o mamaliga moale. Da deoparte si adauga untul. Adauga zaharul si coaja de lamaie. Amesteca bine si lasa sa se racoreasca. Adauga branza si smantana. Adauga si branza sarata si la final galbenusuirle unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Combina branza cu mamaliga si amesteca, iar la final adauga incet albusurile batute spuma.

Unge tava cu unt (in strat gros) si rastoarna amestecul. Niveleaza-l si coace-l pentru 30-40 de minute la foc potrivit, in cuptorul bine incins.

Cand placinta cu malai este gata se taie in patrate. Se servesc cu dulceata (de cirese amare sau de nuci, sau cu orice fel de sirop de fructe sau dulceata ai in camara) si cu putina smantana sau simple si pudrate cu zahar. Sunt bune si calde si reci.

Pofta buna la alivenci de Ziua Romaniei!

Trucuri: se poate face fara zahar. In acest caz pune marar. Daca vrei poti pune stafide, pentru varianta dulce. Se poate face doar cu branza sarata, caz in care placinta ciobanului (cum se mai numesc alivencile), este o mancare, nu mai este un desret, dar raman la fel de bune. Se pot servi cu iaurt in loc de smantana. Alivencile sunt senzationale servite cu nuca macinata si miere.

Tags:
Alivenci de Ziua Romaniei
mamaliga
mancarea nationala
Ziua Romaniei
alivenci
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare