Andrei Crivat: Prin Transilvania am gasit un om care coace prajituri la soare
Il cunosc pe Andrei Crivat de cand avea un blog pe care isi etala calitatile de bucatar. Credeti-ma pe cuvant, avea calitatile necesare sa faca din cateva ingrediente ceva extrem de gustos. Au trecut anii si Andrei, care se declara "sarb doar cu sufletul", a pornit un proiect frumos prin care vrea sa dezvaluie potentialul turistic al Transilvaniei.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
L-am intrebat ce a descoperit in periplul lui prin satele transilvanene si am descoperit multe povesti frumoase ca oamenii care locuiesc acolo.
Ai umblat Prin Transilvania in lung si in lat cu proiectul prin care incerci sa promovezi turismul in zona. Care a fost cea mai suprinzatoare mancare descoperita in calatoriile tale?
E mancarea din Ardeal asa grasa sau doar ni se pare noua, celorlalti ca slana dimineata la prima ora nu e un mic dejun indicat?
Intr-adevar, mancarurile de-aici sunt mai consistente. Slana la micul dejun, cu un stampal de palinca buna, e indicata, daca ai in fata o intreaga zi de dat cu sapa sau cu toporul, la padure. Daca ai o zi de stat la birou (ca orice alta zi), poate nu-i sanatos sa faci asta zilnic. In general, eu cred (poate gresesc) ca nimic nu-i neindicat, cata vreme nu faci exces si cata vreme pastrezi un echilibru in alimentatie.
Ce mancare traditionala crezi ca ar convinge un strain ca aici e raiul pentru papilele lui gustative?
Ioi... toate! Am avut ocazia sa vad (si mi s-a parut fascinant) vest-europeni gustand pentru prima oara in viata lor o slana afumata, un carnat serios sau o palica aspra. E si un pic amuzant, de altfel, sa-i vezi cum intreaba, tematori "cum... voi mancati asta ?". Pe de alta parte, am vazut balcanici care se simteau ca la ei acasa intre blidele cu diverse sortimente de porc. Am avut candva un amic francez care, la 25 de ani, nu mancase niciodata salata de vinete sau ciuperci cu branza de oaie la cuptor. Era absolut uimit.
Foto Credit: Prin Transilvania
Cata palinca e prea multa si ce alte bauturi ai descoperit prin calatoriile tale in Transilvania?
Sa fie clar: nu exista asemenea concept, "prea multa palinca"! Glumesc, desigur, dar un stampal la vremea lui face minuni. Ajuta si digestia, mai vindeca durerile de stomac. Prea mult e cand exagerezi - cum spuneam mai sus, eu cred ca nici o mancare si nici o bautura nu-s rele, daca nu faci exces. Mai sunt pe la noi tot felul de licori minunate, tarii obtinute din mere, pere, gutui, visine, cirese, caise, una din preferatele mele este tuica de cirese salbatice.
Foto Credit: Prin Transilvania
Pentru ca se apropie Craciunul, spune-ne ce se mananca in Transilvania de sarbatori si ce traditii aparte aveti in inima tarii.
Ce sa se manance, daca nu carnati afumati, slana afumata, jumeri, toba, caltabosi, piftii, sarmale, fripturi tipice, cozonaci. Traditiile pe-aici sunt, de asemenea, foarte vechi. Una dintre ele, care s-a pastrat mai cu seama in comunitatile de sasi, e vicleimul - o cantare religioasa despre momentul nasterii Domnului, personajele fiind Irod si Vicleim (ofiter si soldat), cei trei crai, pruncul Iisus. Mai sunt, haideti la noi sa le vedeti!