Andrei Crivat: Prin Transilvania am gasit un om care coace prajituri la soare

Il cunosc pe Andrei Crivat de cand avea un blog pe care isi etala calitatile de bucatar. Credeti-ma pe cuvant, avea calitatile necesare sa faca din cateva ingrediente ceva extrem de gustos. Au trecut anii si Andrei, care se declara "sarb doar cu sufletul", a pornit un proiect frumos prin care vrea sa dezvaluie potentialul turistic al Transilvaniei.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

L-am intrebat ce a descoperit in periplul lui prin satele transilvanene si am descoperit multe povesti frumoase ca oamenii care locuiesc acolo.

Ai umblat Prin Transilvania in lung si in lat cu proiectul prin care incerci sa promovezi turismul in zona. Care a fost cea mai suprinzatoare mancare descoperita in calatoriile tale?

Pai... e greu sa raspund la intrebarea asa. Pentru mine, care am crescut pe malul Dunarii, toata bucataria ardeleneasca e surprinzatoare. Aici ciorbele se fac altfel decat la noi, fripturile se fac altfel. Nu zic ca sunt mai bune sau mai putin bune, zic doar ca-s diferite. Cateva din chestiile care m-au cucerit definitiv - virsli de Hunedoara, placintele motesti, coapte pe piatra, friptura de Turda, varza clujeasca (sau a la cluj), vargabeles-ul (o budinca de taitei). Or mai fi, is nenumarate bunatati uimitoare Prin Transilvania.

E mancarea din Ardeal asa grasa sau doar ni se pare noua, celorlalti ca slana dimineata la prima ora nu e un mic dejun indicat?

Intr-adevar, mancarurile de-aici sunt mai consistente. Slana la micul dejun, cu un stampal de palinca buna, e indicata, daca ai in fata o intreaga zi de dat cu sapa sau cu toporul, la padure. Daca ai o zi de stat la birou (ca orice alta zi), poate nu-i sanatos sa faci asta zilnic. In general, eu cred (poate gresesc) ca nimic nu-i neindicat, cata vreme nu faci exces si cata vreme pastrezi un echilibru in alimentatie.

Ce mancare traditionala crezi ca ar convinge un strain ca aici e raiul pentru papilele lui gustative?

Ioi... toate! Am avut ocazia sa vad (si mi s-a parut fascinant) vest-europeni gustand pentru prima oara in viata lor o slana afumata, un carnat serios sau o palica aspra. E si un pic amuzant, de altfel, sa-i vezi cum intreaba, tematori "cum... voi mancati asta ?". Pe de alta parte, am vazut balcanici care se simteau ca la ei acasa intre blidele cu diverse sortimente de porc. Am avut candva un amic francez care, la 25 de ani, nu mancase niciodata salata de vinete sau ciuperci cu branza de oaie la cuptor. Era absolut uimit.

Foto Credit: Prin Transilvania

Te plimbi printre cetati si fortificatii. Nu pot sa nu te intreb ce mancare arhaica ai gasit in periplul tau.
 
Transilvania are multa istorie, inclusiv gastronomica. Sunt pe-aici mancaruri vechi de sute de ani, care nu s-au schimbat, ori poate s-au schimbat foarte putin de-a lungul secolelor. Arhaic, cu adevarat... la Zalau locuieste un domn, Mircea Groza, care prepara anumite lucruri exact asa cum se faceau pe vremea Imperiului Roman.

Spre exemplu, face prajituri coapte la soare. Mai face si o mancare evreiasca veche, de asemenea, de sute de ani, care se numeste ciolent. Este, cred eu, unul dintre cei mai priceputi si originali bucatari din Romania si stie retete de genul asta, pe care nu le mai stie nimeni. Cum ar fi poparca de porodici tochite (o tocanita de rosii), o zama de hiribe cu hiriboance uscate (ciorba de cartofi cu ciuperci), topala de bujuneala ( o tocanita cu carne afumata). Ca idee, a gatit candva un purcel umplut cu curcan, gasca, gaina, rata, bibilica, fazan, porumbel si prepelita, tot dupa o reteta foarte veche.
 

Cata palinca e prea multa si ce alte bauturi ai descoperit prin calatoriile tale in Transilvania?

Sa fie clar: nu exista asemenea concept, "prea multa palinca"! Glumesc, desigur, dar un stampal la vremea lui face minuni. Ajuta si digestia, mai vindeca durerile de stomac. Prea mult e cand exagerezi - cum spuneam mai sus, eu cred ca nici o mancare si nici o bautura nu-s rele, daca nu faci exces. Mai sunt pe la noi tot felul de licori minunate, tarii obtinute din mere, pere, gutui, visine, cirese, caise, una din preferatele mele este tuica de cirese salbatice.

Foto Credit: Prin Transilvania

Pentru ca se apropie Craciunul, spune-ne ce se mananca in Transilvania de sarbatori si ce traditii aparte aveti in inima tarii.

Ce sa se manance, daca nu carnati afumati, slana afumata, jumeri, toba, caltabosi, piftii, sarmale, fripturi tipice, cozonaci. Traditiile pe-aici sunt, de asemenea, foarte vechi. Una dintre ele, care s-a pastrat mai cu seama in comunitatile de sasi, e vicleimul - o cantare religioasa despre momentul nasterii Domnului, personajele fiind Irod si Vicleim (ofiter si soldat), cei trei crai, pruncul Iisus. Mai sunt, haideti la noi sa le vedeti!

Tags:
Andrei Crivat: Prin Transilvania am gasit un om care face prajituri coapte la soare
Prin Transilvania
mancare ardeleneasca
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare