Anemia feripriva
Cantitatea totala de fier din organism este aproximativ 4 grame sau 50 mg per kilogram corp. In anemia feripiva sideremia (concentratia fierului) este scazuta (sub 80-120μg/dl), precum si numarul celulelor rosii din sange si concentratia hemoglobinei ; fierul circula in plasma legat de transferina , o proteina, iar in anemia feripriva capacitatea totala de legare a transferinei este mult crescuta.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Cauzele deficitului de fier sunt dieta inadecvata in primul rand (necesarul de fier este de 10-20 mg, se absorb 10% cam 1-2 mg), absorbtia deficitara (rara ; cand exista rezectie gastrica, malabsorbtie) si nu in ultimul rand sangerarile de cauze gastrointestinale (hemoroizi, gastrite, ulcere) sau genitale (sangerari menstruale abundente).
In anemie cordul bate mult mai rapid aparand tahicardia deoarece la tesuturile periferice nu ajunge suficient oxigen, iar cordul incearca sa compenseze lipsa de oxigen prin trimiterea in periferie a unei cantitati crescute de sange. Alte simptome ar mai fi :
* Tegumente si mucoase palide
* Scaderea capacitatii de concentrare si de memorare
* Oboseala
* cefalee
* astenie datorita numarului scazut de hematii raspunzatoare de transportul oxigenului.
* iritabilitate
* scaderea fortei fizice
* hipotensiune arteriala
* dispnee de efort (tulburare a respiratiei descrisa ca ,, senzatia de sufocare,,-imposibilitatea de a respira eficient).
* Tegumentele sunt reci palide, transpirate.
Este bine de stiut ca anemia feripriva poate fi tratata cu succes exclusiv prin alimentatie daca nu este o forma foarte grava.
1. Astfel dietele bogate in fructe si legume si care exclud carnea de vita si pui duce treptat la o carenta de fier in organism.
2. Consumul excesiv de lactate duce la anemie datorita absentei fierului din compozitia lor, in special laptele dulce. Deaceea sugarii si copiii mici care au alimentatie foarte bogata in lapte sunt predispusi la anemii. Chiar si cerealele, pastele fainoase, orez aduc un aport scazut de fier.
3. Chiar daca fierul se gaseste in spanac, stevie, loboda, sfecla rosie, salata verde, urzici, cantitatea necesara pentru a contrabalansa deficitul de fier ar trebui sa fie foarte mare. Se spune ca ar trebui consumate tone de spanac pentru a acoperi deficitul de fier. Cu toate acestea ele nu trebuie excluse din alimentatie, ci asoiate cu proteine de origine animala.
4. Carnea este cea mai buna sursa de fier. Nu numai ca fierul se gaseste in cantitati sporite in carne, dar el are si o biodisponibilitate deosebita si este insotit de alti nutrienti cu rol in hematopoeza. De exemplu, in carne (indeosebi in ficat) exista cupru, care favorizeaza absorbtia fierului si implicarea acestuia in sinteza hemoglobinei. Deci carnea este remediul principal al anemiei feriprive. Ea poate fi consumata fiarta, dar cel mai indicat pe gratar, nerumenita excesiv, concentratia cea mai mare de fier gasindu-se in viscere: ficat, splina, rinichi. Foarte putini stiu insa ca cel mai bine este ca aceasta sa fie consumata proaspata, nu congelata, in primele trei zile de la sacrificarea animalului.
5. Carnea trebuie consumata impreuna cu salata verde asezonata cu zeama de lamaie sau cu salata de sfecla rosie cruda, deoarece fierul are nevoie de vitamina C pentru a putea fi absorbit.
6. Fierul se mai gaseste in concentratii reduse in hrean, rosii, ciuperci si ardei gras si in concentratii mai mari in brocolli, nuci.
7. Este indicat sa se consume un ou fiert moale dimineata, iar la pranz o jumatate de pahar de vin rosu insa fara a exagera deoarece alcoolul in exces duce si el la anemie.
8. Sa nu uitam miscarea si plimarile in aer liber si odihna care ajuta organismul sa se refaca mai usor dupa o perioade de anemie.
Linkuri utile:
http://www.healthcastle.com/iron-anemia-diet.shtml
http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/blood/009.html
http://www.umm.edu/blood/aneiron.htm
http://www.anemia.org/patients/feature-articles/content.php?contentid=000179§ionid=00015
Cristina Ion Medic rezident medicina de familie Puteti lasa intrebari pentru Dr. Cristina Ion legat de problemele de sanatate in formularul de mai jos
2 Comentarii
Aici se scrie ca vinul rosu ajuta la absorbtia fierului iar pe alt site scrie ca vinul rosu inhiba absorbtia fierului.
buna seara, am citit multe indicatii despre alimentatia pentru absorbtia fierului.am o lipsa f mare de fier , dar din cauza programului nu am timp pentru a ajunge la medic specialist.as dori daca se poate sa ma ajutati la ce ar trebui sa mananc pentru recuperarea fierului. multumesc